- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (04.05.2018, 16:36)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis, la conferinţa de la Ruse: Statul de drept nu este o simplă formalitate, ci o stare de spirit/ Dragnea, un partener strict instituţional
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Ruse, că statul de drept nu este o simplă formalitate, ci o stare de spirit, care are la bază recunoaşterea drepturilor cetăţenilor, instituţii puternice şi un grad zero de toleranţă la corupţie.
Urmărește
587 afișări
Klaus Iohannis: Statul de drept nu este o simplă formalitate, ci o stare de spirit. Cred cu tărie în democraţie şi statul de drept
"Cred cu tărie în democraţie şi în statul de drept. Este foarte important, pentru fiecare dintre noi, să înţelegem că statul de drept nu este o simplă formalitate, ci este o stare de spirit. El constă în justiţia bazată pe recunoaşterea şi deplina acceptare a valorii supreme a drepturilor omului, a instituţiilor puternice şi a toleranţei zero faţă de corupţie. Istoria construcţiei UE ne-a arătat în mod repetat că forţa noastră stă în unitate, solidaritate, coeziune şi într-o viziune a viitorului ambiţioasă şi inovatoare. Aceste principii şi valori călăuzitoare stau la baza proiectului european. UE rămâne un proiect indispensabil pentru noi toţi. România crede că ele trebuie să rămână baza dezvoltării sale viitoare, în beneficiul nostru comun", a afirmat Iohannis la conferinţa "Dezvoltarea durabilă a Regiunii Dunării şi interconectarea între regiuni" de la Ruse, Republica Bulgaria.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
"Sunt ferm convins că valorile reprezintă baza pentru arhitectura europeană. Ştiu că valorile pot fi supuse astăzi la numeroase provocări. De aceea, perspectiva tinerei generaţii într-o Europă bazată pe valori este crucială pentru viitorul pe care îl construim împreună. Totuşi, ceea ce este important în contextul actual este cum să folosim şi cum să implementăm aceste valori. Convingerea mea este că ele ar trebui să fie un ghid pentru conduita fiecăruia dintre noi, un ghid autentic pentru toţi cetăţenii", a mai spus preşedintele României.
Şeful statului a explicat că a discutat despre preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, la reuniunea informală cu omologul său din Bulgaria, Rumen Radev, şi cel din Austria, Alexander Van der Bellen.
"Am discutat despre nevoia de a conlucra pentru a asigura continuitatea actualei preşedinţii bulgare a Consiliului Uniunii Europene cu cele care urmează, a Austriei şi a României, pentru a promova un puternic mesaj de susţinere pentru o Uniune bazată pe unitate, convergenţă, solidaritate, tratament egal al statelor membre. O astfel de declaraţie ar trebui susţinută la Sibiu, anul viitor. Discuţiile ne vor ajuta să punem bazele strategia 2019-2024", a completat Klaus Iohannis.
Preşedintele României a adus în discuţie şi calea ferată Giurgiu-Ruse şi despre folosirea zonei Dunării, atât turistic cât şi pentru dezvoltarea economică.
"Numărul estimativ al ambarcaţiunilor pe Dunăre ar trebui să fie comparabil cu cel de pe Rin. Suntem departe de asta, deci avem mult de lucru. Acesta este un scop concret în termeni de convergenţă. Transparenţa decizională, bună încredere de întărire a sistemului judiciar sunt piese esenţiale pentru a garanta valorile europene, dar şi pentru dezvoltare economică, încrederea investitorilor. Cred că trebuie revizuită strategia pentru ca aceasta să devină mai vizibilă cetăţenilor", a explicat preşedintele.
Preşedintele Klaus Iohannis participă, vineri, la reuniunea informală la nivel de şef de stat Bulgaria-Austria-România, care are loc la Ruse. Întâlnirea întruneşte preşedinţii clor trei ţări care vor deţine succesiv Preşedinţia Consiliului UE în acest an şi în primul semestru al anului viitor. Iohannis va participa, alături de omologii bulgar şi austriac, la Conferinţa cu tema "Dezvoltarea durabilă a Regiunii Dunării şi interconectarea între regiuni" organizată la Universitatea Angel Kanchev din Ruse, Republica Bulgaria, conform Administraţiei Prezidenţiale. De asemenea, cu ocazia reuniunii informale de la Ruse, şeful statului român va avea întâlniri bilaterale cu preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, şi cu preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, în care vor fi abordate aspecte care ţin de agenda bilaterală, europeană şi regională de interes comun.
Iohannis: Dragnea, un partener strict instituţional
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Ruse, că Liviu Dragnea nu se mai prezintă ca un partener de discuţie altfel decât unul strict instituţional, şeful statului criticând comportamentul din ultima vreme al preşedintelui PSD.
"PSD, mai concret Dragnea, prin felul în care a procedat în ultima vreme, nu mai prezintă partener de discuţie altfel decât strict instituţional", a spus Klaus Iohannis la Ruse.
Klaus Iohannis a vorbit şi despre acceptul lui Liviu Dragnea şi al premierului Viorica Dăncilă de a participa la recepţia de 9 mai, de la Palatul Cotroceni, cu ocazia celebrării Zilei Europei.
"Din moment ce i-am invitat, sigur sunt bineveniţi. Iar discuţia instituţională, hai să nu confundăm lucrurile, noi nu ne întâlnim fiindcă suntem prieteni sau ne simpatizăm, noi trebuie să colaborăm instituţional, trebuie să trecem peste animozităţi. Discuţiile care vor avea loc între mine şi Guvern sau Parlament, vor fi discuţii instituţionale. Alte discuţii informale sau de armonizare nu vor mai exista", a mai spus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit şi despre întâlnirea pe care au avut-o, joi seară, în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, Mugur Isărescu şi Viorica Dăncilă.
"E ciudată această formă (modul că s-au întâlnit la biroul lui Liviu Dragnea - n.r.). Dorinţa mea a fost să-i aduc la aceeaşi masă pe cei care au avut neînţelegeri. Ştim foarte bine că nu Dăncilă a atacat, ci Dragnea. Dacă el crede că a făcut mediere, e bine şi aşa. Important e că s-au întâlnit. Cel puţin la suprafaţă se vede impresia publică că lucrurile s-au mai calmat, pentru că astfel de schimburi de scrisori contondente nu-şi au locul în România", a mais spus Iohannis.
Liviu Dragnea a anunţat, joi seară, după întâlnirea cu Mugur Isărescu şi Viorica Dăncilă, că a avut loc un dialog constructiv privind situaţia şi evoluţiile previzibile ale economiei, subliniind că o mare parte din creşterea preţurilor din ultimele luni a fost "cauzată de factori externi".
"În cadrul întrevederii a avut loc un dialog constructiv privind situaţia şi evoluţiile previzibile ale economiei, cu accent pe factorii de influenţă a ratei de inflaţie, precum şi referitor la perspectivele acesteia pentru anul în curs şi 2019. S-a subliniat faptul că o mare parte din creşterea preţurilor înregistrată în ultimele luni a fost cauzată de factori externi, exogeni raportaţi la acţiunea Guvernului şi, respectiv, a BNR", s-a transmis prin intermediul unui comunicat de presă remis de Camera Deputaţilor.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe