Iohannis, la dezbaterile Adunării Generale a ONU: România condamnă ferm atacurile teroriste

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, de miercuri, angajamentul ferm al României pentru combaterea terorismului la nivel internaţional.

90 afișări
Imaginea articolului Iohannis, la dezbaterile Adunării Generale a ONU: România condamnă ferm atacurile teroriste

Iohannis, la dezbaterile Adunării Generale a ONU: România condamnă ferm atacurile teroriste

„România reiterează profunda îngrijorare cu privire la răspândirea globală şi amploarea terorismului şi condamnă în termenii cei mai fermi atacurile teroriste, inclusiv a celor care vizează reprezentanţi ai misiunilor diplomatice. Recent, astfel de atacuri care au avut loc la Kabul, Afganistan, au pus capăt vieţii a doi cetăţeni români şi au rănit grav încă unul. Reiterez angajamentul ferm al României pentru combaterea terorismului la nivel internaţional, folosind toate instrumentele disponibile, inclusiv dreptul internaţional. România a salutat reforma lansată de Secretarul General la începutul mandatului său şi a sprijinit eforturile Organizaţiei Naţiunilor Unite care vizează întărirea coordonării şi îmbunătăţirea coerenţei în implementarea Strategiei Globale pentru Combaterea Terorismului”, a declarat Klaus Iohannis, în intervenţia la dezbaterile generale ale Adunării Generale a ONU, de la New York.

Şeful statului a adus în discuţie şi schimbările climatice, care sunt o provocare globală.

„Schimbările climate reprezintă, fără îndoială, o provocare globală – de la penuria de apă şi insecuritatea alimentară, până la creşterea nivelului mărilor şi oceanelor. Mulţumesc Secretarului General pentru leadership-ul său în generarea unei agende semnificative pe această temă, pe întreg parcursul acestui an. Nici România, din păcate, nu a fost ocolită de efectele adverse ale schimbărilor climatice. Dar am venit la această sesiune a Adunării Generale cu speranţă şi responsabilitate. Speranţa că nu este prea târziu să avem o planetă sigură şi unde mediul este protejat pentru copiii noştri şi responsabilitatea de a întreprinde măsuri concrete pentru a îndeplini angajamentele luate prin Acordul de la Paris şi prin regulile convenite la Katowice, inclusiv prin continuarea eforturilor de a limita creşterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelul preindustrial”, a explicat preşedintele României.

„Strategia Naţională a României privind Schimbările Climatice a fost concepută cu scopul de a forma o economie rezistentă la schimbările climatice, cu emisii reduse de dioxid de carbon, capabilă să integreze politicile climatice printr-o creştere economică inteligentă. Obiectivul nostru este să ajungem, până în 2050, la o societate în care politicile economice, sociale şi de mediu sunt interconectate şi concepute pentru a asigura o dezvoltare durabilă, standarde de viaţă ridicate şi o calitate crescută a mediului înconjurător”, a completat Iohannis.

Acesta a precizat că o prioritate pentru România în timpul mandatului la Preşedinţia Consiliului UE a fost promovarea agendei Uniunii cu privire la schimbările climatice.

„Promovarea agendei Uniunii Europene privind schimbările climatice a fost, de asemenea, o prioritate pentru România în timpul mandatului său de Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al acestui an. Tranziţia la o economie neutră din punct de vedere climatic a fost intens dezbătută în cadrul UE, iar strategia pe termen lung a UE privind schimbările climatice urmează să fie finalizată în curând. În acelaşi timp, România a răspuns apelului Secretarului General de a demara iniţiative naţionale în nouă domenii concrete, cu potenţial de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi a intensifica, la nivel global, acţiunile vizând adaptarea şi rezilienţa. O astfel de listă a fost transmisă Reprezentantului special al ONU pentru Summitul pentru Acţiune Climatică”, a mai spus preşedintele Iohannis.

El a vorbit şi despre subminarea securităţii în regiunea României, referindu-se la conflictele nesoluţionate din zona Mării Negre.

„Dezvoltarea şi securitatea sunt interconectate. Cu toate acestea, abordarea bazată pe legătura dintre securitate-dezvoltare poate să nu fie suficientă pentru a răspunde provocărilor de securitate, deoarece acestea pot avea origini care nu se limitează la dimensiunea de dezvoltare. Din păcate, continuăm să asistăm, în regiunea noastră, la acţiuni deliberate care vizează subminarea securităţii. Centura de conflicte nerezolvate din jurul Mării Negre – care are importanţă strategică pentru securitatea transatlantică – rămâne o sursă importantă de instabilitate, afectând cooperarea regională şi securitatea internaţională în ansamblul său. Prezenţa militară pe teritoriile altor ţări, fără consimţământul acestora, militarizare, gesturi agresive, ameninţări de utilizare a forţei şi folosirea tacticilor hibride pentru a submina stabilitatea internă reprezintă dezvoltări îngrijorătoare şi trebuie respinse de noi toţi”, a subliniat şeful statului.

„România rămâne un susţinător puternic al ordinii internaţionale multilaterale bazate pe reguli, construită în jurul Organizaţiei Naţiunilor Unite, care reprezintă cea mai bună speranţă a noastră de a gestiona astfel de provocări”, este de părere Klaus Iohannis.

Preşedintele României a mai spus că ţara noastră este ferm angajată să acţioneze ca un pilon de stabilitate în regiune.

„Eficacitatea acestei ordini internaţionale depinde, însă, de disponibilitatea tuturor statelor membre ONU de a se angaja în găsirea de soluţii multilaterale durabile, în conformitate cu valorile fundamentale ale ONU. România rămâne ferm angajată să acţioneze în acest sens, ca pilon de stabilitate în regiune, şi am susţinut constant eforturile Organizaţiei Naţiunilor Unite de a gestiona astfel de riscuri, inclusiv prin rezoluţiile Adunării Generale a ONU referitoare la aceste aspecte. România a participat şi participă la operaţiuni ONU de menţinere a păcii din întreaga lume, din Afganistan şi Sudan până în Georgia şi Haiti, şi acum în Mali”, a punctat Iohannis.

Şefuls tatului a amintit şi de misiunea din Mali care urmează să se desfăşoare la mijlocul lui octombrie, la care vor participa 120 de militari români.

„La mijlocul lunii octombrie, 120 de militari români şi patru elicoptere îşi vor începe misiunea în Mali, o zonă critică, în sprijinul efortului ONU de a ajuta guvernul malian pentru a obţine stabilitatea şi pentru a construi un viitor mai sigur pentru poporul său, prin promovarea dezvoltării durabile, a păcii şi a securităţii. În concluzie, permiteţi-mi să vă reasigur de sprijinul deplin al României în efortul de a dinamiza eforturile multilaterale pentru eradicarea sărăciei, educaţia de calitate, acţiunea climatică şi incluziune pe parcursul celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale”, a conchis Iohannis.

Klaus Iohannis a participat la segmentul de nivel înalt al celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, de la New York, în Statele Unite ale Americii.

Taguri:
iohannis,
terorism,
onu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici