Iohannis, mesaj cu prilejul Zilei Limbii Române

„Statul român are numeroase iniţiative pentru a promova educaţia privind limba şi literatura română în toate colţurile lumii”, spune preşedintele Klaus Iohannis în mesajul transmis de Ziua Limbii Române.

Urmărește
81 afișări
Imaginea articolului Iohannis, mesaj cu prilejul Zilei Limbii Române

Iohannis, mesaj cu prilejul Zilei Limbii Române

„În fiecare an, pe 31 august, sărbătorim Ziua Limbii Române, un prilej de a celebra valorile profunde pe care le transmite şi unitatea pe care o creează între vorbitori. Limba română nu este doar un simplu lexic, ci un mijloc de transmitere a patrimoniului cultural şi o moştenire inestimabilă pe care o lăsăm generaţiilor viitoare pentru a o preţui şi îmbogăţi. Oricât de departe am fi de meleagurile natale, limba română ne leagă dincolo de timp şi de meridiane şi ne defineşte ca popor, conturând identitatea noastră culturală şi naţională. În această zi specială, este esenţial să subliniem importanţa educaţiei în limba maternă şi să sprijinim eforturile celor care predau şi studiază limba română în ţară şi în străinătate. Limba română este limbă oficială, începând de anul trecut, şi în Republica Moldova, odată cu promulgarea legii care înlocuieşte sintagma <limba moldovenească> cu <limba română> de către Preşedintele Maia Sandu. Acest demers a fost unul esenţial pentru restabilirea adevărului ştiinţific, acela că românii de pe ambele maluri ale Prutului împărtăşesc o comunitate de limbă, cultură şi istorie. Viitorul nostru este fără îndoială unul comun, în Uniunea Europeană”, arată Iohannis.

Potrivit preşedintelui, statul român are numeroase iniţiative pentru a promova educaţia privind limba şi literatura română în toate colţurile lumii: „şi, în mod deosebit, acolo unde există comunităţi însemnate de români. Limba română este studiată în 59 de universităţi din 37 de ţări ale lumii. Din Canada, până în Indonezia, din Finlanda, până în Maroc, peste 130 de lectori şi profesori universitari predau străinilor limba noastră. În fiecare an, prin Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească oferit de Institutul Limbii Române, aproximativ 11.000 de copii români care trăiesc în străinătate, în 8 ţări în care există comunităţi însemnate de români, descoperă şi aprofundează limba română. În ultimii zece ani, lectoratele de limbă română şi Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească au fost extinse în întreaga lume, dovadă a implicării şi colaborării constante a autorităţilor pentru protejarea identităţii româneşti peste hotare. Limba română, învăţată de copii de la părinţi şi de la dascăli, poartă peste generaţii întregul tezaur literar, ştiinţific şi artistic pe care cultura noastră îl oferă lumii. Astfel, ca un arc peste timp, se cultivă respectul şi dragostea pentru limba lui Mihai Eminescu. Să ne arătăm cu toţii respectul pentru limba română pornind de la gestul simplu, dar însemnat, de a vorbi şi scrie corect şi continuând cu proiectele şi programele mai ample implementate şi în ţară, şi dincolo de hotarele ei, care promovează cunoaşterea şi care pun în valoare bogăţia şi frumuseţea limbii prin care transmitem mai departe comorile culturale şi lingvistice ale României”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici