- Home
- Politic
- IAŞI, (11.05.2019, 14:21)
- Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis, mesaj de susţinere pentru profesori: Dacă nu îi dai unul dascăl bani pentru un trai decent, rămân în sistem doar cei slabi/ Orban: Dacă educaţie nu este, nimic nu este
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, sâmbătă la Iaşi, că în cazul în care un profesor nu primeşte bani suficienţi pentru a avea un trai decent, atunci rămâi în sistemul educaţional doar cu cei care profesează din pasiune, „entuziaştii şi cei slabi care nu găsesc în altă parte”.
Urmărește
275 afișări
Iohannis: Dacă nu îi dai unul dascăl bani pentru un trai decent, rămân în sistem doar cei slabi
„De ce nu rămân mai mulţi tineri bine pregătiţi în sistem? Am avut acum mai mulţi ani un director de şcoală cu care am discutat în mod surprinzător de deschis pentru vremurile acelea şi am pus aceeaşi întrebare. Omul a spus un lucru simplu, noi am întrebat de ce sunt aşa puţini tineri. El a zis că atâta vreme cât nu îi dau unui dascăl suficient pentru a-şi întreţine familia nu va dori să devină dascăl. Sunt foarte puţini care au şansă să meargă să îşi exercite hobby-ul lor dar să fie şi bine plătiţi. Majoritatea oamenilor merg la serviciu ca să câştige bani ca să trăiască decent. Dacă unui dascăl nu îi dai bani să trăiască decent, rămân în sistem entuziaştii şi cei slabi care nu găsesc în altă parte”, a declarat Klaus Iohannis, la Forumul Educaţiei 2019, o dezbatere pe marginea proiectului „România Educată”, sâmbătă la Iaşi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Preşedintele României a adăugat că atunci când era profesor de fizică nu i-au ajuns niciodată banii pentru un trai decent.
„Că nu e singura motivaţie şi argument, e iarăşi adevărat, dar nu poate să îmi explice nimeni că nu este un argument. Dacălii vor să vadă cum pot construi o carieră, dar să conteze. În momentul de faţă cred că este aproximativ cum a fost pe vremea mea, termin universitatea, te duci la şcoală, dai gradul I, gradul II. M-am trezit cu gradul I. Tot nu mi-au ajuns banii niciodată, nu interesa pe nimeni că am gradul I. Am făcut şi eu şi m-am trezit cu gradul I că e slab, tot nu mi-au ajuns banii niciodată şi în loc să se consolideze statutul dascălului în societate. Au apărut între timp tot felul de contra modele, în special pe televiziuni, în anii 90, care dintr-o data ne transformau în caricaturi. Spuneai că eşti dascăl, lumea râdea că şi cum ai zis un banc. Contează să fii respectat şi că şi dascăl să ieşi pe stradă să zici da domne sunt dascăl, am gradul I, contează că stătut şi carieră”, a completat şeful statului.
Klaus Iohannis a mai spus că este important statutul social pe care îl are un profesor, precum şi materialele didactice pe care le are la dispoziţie un profesor. El a oferit ca exemplu cazul unui profesor de fizică, precizând că acesta „se simte mai bine atunci când merge la şcoală şi are un laborator care să fie dotat cu ceva mai mult decât două sârme”.
„Statutul social contează. Contează să fii respectat şi ca şi dascăl să ieşi pe stradă să zici - da dommnule sunt dascăl, am gradul I, contează ca statut şi carieră. Majoritatea dascălilor sunt foarte enervaţi când li se cer verzi uscate. Sistemul în interior trebuie bine organizat şi atunci deja ne apropiem de ceva care poate să funcţioneze, pentru că niciun dascăl nu îi place să meargă la şcoală şi să aibă impresia că sistemul îşi bate joc de el. El vrea un sistem care îl ajută, care îi pune la dispoziţie materiale didactice şi posibilităţi. Contează şi dotarea materială. De exemplu, un profesor de fizică, aşa cum am fost eu, se simte mai bine atunci când merge la şcoală şi are un laborator care să fie dotat cu ceva mai mult decât două sârme”, a conchis Iohannis.
Orban: Dacă educaţie nu este, nimic nu este. S-au fabricat universităţi prin decizii politice
Ludovic Orban a declarat că orice Guvern serios trebuie să aibă în vedere educaţia şi susţinerea procesului educaţional. Preşedintele PNL a adăugat că au fost fabricate universităţi, pe bandă rulantă, prin decizii politice, altele decât cele de stat.
„Dacă educaţie nu este, nimic nu este. Preocuparea oricărui Guvern serios, a oricărei autorităţi locale serioase din România trebuie să fie pentru educaţie, pentru a susţine procesul de educaţie, nevoile care există în sistemul de educaţie, evoluţia permanentă a sistemului de educaţie. O să spun un lucru care poate n-o să le placă la unii, s-au fabricat universităţi prin decizii politice, atât universităţi de stat cât şi universităţi private, pe bandă rulantă, după Revoluţie şi din păcate, mulţi dintre cei pe care îi vedem astăzi în capul trebii sunt produsele acestor universităţi, cu diplome făcute pe puncte de oameni care nici măcar nu au trecut pe la cursuri, de oameni care faultează limba română în fiecare apariţie publică, de oameni care nu au o minimă înzestrare intelectuală şi un minim bagaj de cunoştinţe care să le permită să înţeleagă un fenomen de ansamblu dintru-un domeniu sau altul al societăţii”, a afirmat Ludovic Orban, la Forumul Educaţiei 2019, o dezbatere pe marginea proiectului „România Educată”, care a avut loc sâmbătă la Iaşi.
„Trebuie să readucem competenţa, meritocraţia, trebuie să readucem profesionalismul în toate sectoarele publice din România, iar misiunea principală în acest proces de readucere a României într-o situaţie de normalitate, îi aparţine în primul rând sistmului de educaţie, iar în ceea ce ne priveşte pe noi este preocuparea noastră de căpătâi”, a completat liderul liberalilor.
La dezbaterea de la Iaşi au mai participat Ludovic Orban, precum şi câţiva dintre candidaţii PNL la europarlamentare, printre care se numără Rareş Bogdan, Siegfried Mureşan, Adina Vălean. Au mai fost prezenţi şi alţi liberali din conducerea partidului.
Citește pe alephnews.ro: Hashtag-ul #womeninmalefields a apărut peste tot pe rețelele sociale. Ce urmărește acest trend
Citește pe www.zf.ro: Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Iohannis: Pesediştii vorbesc prostii de summit / Infractorul-şef zice că Iohannis reprezintă interese străine. Corect ar fi fost: Iohannis reprezintă interese străine PSD, dar reprezintă interesele românilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pierderi și demisii după primul tur al alegerilor prezidențiale. Ciolacu nu mai candidează pentru funcție la PSD
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
PROSPORT.RO
Imagini 'bizare' cu soția lui Călin Georgescu. Filmarea cu dansurile Cristelei s-au viralizat rapid! ⤵️
CANCAN.RO
Rețeta de prăjitură cu creme anglaise care Elena Lasconi a câștigat Masterchef de la Pro TV
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe