Iohannis: Naţiunile Unite să-şi asume noi angajamente în lupta împotriva terorismului, inclusiv ISIS

Klaus Iohannis a declarat, marţi, la ONU, că Naţiunile Unite trebuie să îşi asume noi angajamente în lupta împotriva terorismului, inclusiv ISIS, să rezolve cauzele migraţiei şi să fie mai puţin tolerante în privinţa unor conflicte precum cel din Ucraina sau Transnistria.

Urmărește
2569 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Naţiunile Unite să-şi asume noi angajamente în lupta împotriva terorismului, inclusiv ISIS

Klaus Iohannis (Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

"Naţiunile Unite sunt invitate, împreună cu organizaţiile regionale şi statele individuale, să îşi asume noi angajamente în lupta împotriva terorismului în toate manifestările sale, fie că sunt crime pline de laşitate împotriva oamenilor nevinovaţi, distrugerea barbară a patrimoniului cultural comun al umanităţii, sau forma odioasă şi fără precedent dezvoltată de aşa-numitul ISIS/Da’esh ale cărui acţiuni constituie evidente violări ale dreptului internaţional şi ale drepturilor omului pe care ne străduim atât de mult să le susţinem", se arată în intervenţia preşedintelui Klaus Iohannis, susţinută în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Preşedintele a spus că, la 70 de ani de la înfiinţare, Naţiunile Unite au nevoie de voinţa politică pentru a-şi întări şi mai mult rolul în menţinerea păcii internaţionale şi a securităţii, "acest rol fiind supus unui test intensiv, în aceste zile".

În context, Iohannis a reafirmat susţinerea României pentru iniţiativa Franţei şi a Mexicului de a propune un acord între membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate cu privire la non-folosirea dreptului de veto atunci când este nevoie de acţiuni pentru a preveni sau a încheia situaţii de atrocităţi în masă şi crime de război la scară mare.

Şeful statului a arătat că ONU trebuie să rezolve de "manieră realistă" principalele cauze care au generat valul de migraţie din Orientul Mijlociu.

"Valurile de migraţie din prezent reprezintă doar una dintre consecinţele îngrijorătoare ale conflictelor interne şi internaţionale din Orientul Mijlociu şi arealul de la sudul Mediteranei. Acest fenomen reclamă nu doar reacţii la nevoile umanitare imediate ale refugiaţilor. Naţiunile Unite trebuie să rezolve, de manieră realistă şi energică, principalele cauzele ale migraţiei. Trebuie să oprim distrugerea structurii sociale a societăţilor afectate de conflict şi să ajutăm populaţiile să scape de sărăcie extremă, pe tineri să îşi redobândească speranţa într-un viitor mai bun şi pe toţii oamenii să îşi reconstruiască demnitatea. Prin intermediul Asistenţei Oficiale pentru Dezvoltare, ONU trebuie să joace un rol mult mai puternic în această privinţă. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este, probabil, necesară o reformă profundă a Asistenţei Oficiale pentru Dezvoltare" a spus Iohannis.

Preşedintele a insistat asupra faptului că "terorismul reprezintă gradul cel mai înalt de crime împotriva indivizilor şi a societăţilor", iar România consideră că întreaga comunitate internaţională trebuie să facă mai mult pentru a combate acest fenomen cu instrumente juridice care includ dreptul penal internaţional. Astfel, el a menţionat că România şi Spania au evocat posibilitatea înfiinţării unei Curţi Internaţionale pentru Crimele Terorismului.

Klaus Iohannis a mai spus că Naţiunile Unite trebuie să fie mai puţin tolerante în privinţa conflictelor prelungite din regiunea Transnistria a Republicii Moldova, Georgia şi Nagorno-Karabah sau a conflictelor din Ucraina.

"Orice status quo în situaţii contrare dreptului internaţional sunt întotdeauna fragile şi pot conduce la izbucniri ocazionale ale violenţei. De asemenea, lipsa de acţiune în astfel de situaţii dă naştere impresiei eronate că obţinerile ilegale de teritoriu, în detrimentul statelor suverane şi independente, sunt posibile şi tolerate. Este cazul situaţiei din Ucraina, în privinţa căreia Naţiunile Unite şi Consiliul de Securitate, în special, nu au luat măsurile de acţiune care sunt preconizate în conformitate cu Carta ONU. Îndemnăm toate statele membre ale Consiliului de Securitate să acţioneze responsabil şi să decidă în interesul păcii şi al securităţii internaţionale şi în conformitate cu dreptul internaţional în soluţionarea situaţiei din Ucraina", a mai spus şeful statului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici