- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (08.09.2014, 19:58)
- Adelina Dragomir , Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis propune un pact pentru ”stabilitate şi democraţie” în cursa prezidenţială
Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, prezidenţiabil al ACL, a anunţat, luni, că propune ”un pact naţional pentru stabilitate şi democraţie” care să fie semnat de candidaţii la alegerile prezidenţiale, precum şi de actorii politici precum preşedintele Traian Băsescu.
Urmărește
569 afișări
Klaus Iohannis (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)
Liderul PNL a susţinut, într-o conferinţă de presă, că pactul pe care îl propune se adresează ”politicienilor şi în special candidaţilor care vor fi înscrişi în cursa prezidenţială”.
El a prezentat documentul, pe care a precizat că îl va înainta partidelor şi preşedintelui Traian Băsescu în cursul zilei de marţi.
”Eu, Klaus Iohannis, pornind de la angajamentul nostru de a respecta şi apăra principiile şi valorile democratice, împotriva oricăror derapaje; având în vedere situaţia internaţională, care impune maxim de seriozitate şi responsabilitate în acţiunea întregii clase politice; constatând cu îngrijorare degradarea continuă a mediului economic şi social, pe fondul recesiunii economice, scăderii dramatice a investiţiilor şi a diminuării semnificative a puterii de cumpărare a cetăţenilor; respingând ferm asaltul împotriva instituţiilor democratice şi a statului de drept din partea actualei puteri prin demersuri precum: a. amnistia şi graţierea; b. modificarea abuzivă şi neconstituţională a legislaţiei electorale; c. legiferarea traseismului politic şi a mitei electorale, propun elaborarea şi asumarea Pactului Naţional pentru Stabilitate şi Democraţie”, se arată în documentul prezentat de Iohannis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
Iohannis propune între obiectivele acestui pact ”respingerea Proiectului privind amnistierea şi graţierea care atârnă ca o piatră de moară de gâtul Parlamentului şi al statului de drept din România". "Societatea românească are nevoie de o garanţie asumată public de către toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale că nu vor acţiona pentru graţierea oamenilor politici, condamnaţi definitiv pentru acte de corupţie", adaugă el.
"Renunţarea la toate demersurile îndreptate în direcţia fraudării alegerilor şi a vicierii voinţei electoratului: OUG 45/2014 care facilitează turismul electoral şi votul multiplu, OUG 55 care favorizează traseismul politic, mita electorală şi şantajul împotriva primarilor şi consilierilor locali”, este un alt obiectiv menţionat de liderul PNL.
În plus, el propune ”renunţarea la alocarea banilor publici către comunităţi locale pe criterii politice şi clientelare”, ”asigurarea funcţionării normale şi depolitizate a instituţiilor precum CNA, TVR, Curtea Constituţională, CSM, Curtea de Conturi, ASF, DGIPI” şi ”organizarea de dezbateri naţionale la nivel parlamentar şi extraparlamentar pe teme de interes major: justiţie, stat de drept, politică energetică, educaţie, sănătate, politică externă, economie”.
Iohannis solicită ca Pactul Naţional pentru Stabilitate şi Democraţie să fie asumat de către ”toţi actorii politici, conducători şi partide, instituţii (Preşedinţie, Guvern, Parlament, autorităţi locale), ca o expresie a voinţei de a respecta principiile democraţiei în competiţiile electorale şi în politică, în general”.
Preşedintele PNL a fost întrebat dacă pactul anunţat se aşteaptă să fie semnat şi de preşedintele Traian Băsescu.
”Eu trimit acest pact tuturor actorilor politici, ţine de fiecare dacă îl semnează sau nu”, a răspuns Iohannis.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Cine sunt cei cinci judecători ai BEC pentru alegerile prezidenţiale, aleşi prin tragere la sorţi de ICCJ
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe