- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Iohannis: Regret că decizia JAI privind cota de migranţi pentru România nu s-a luat prin consens. Numărul de refugiaţi care revin României poate fi uşor de gestionat. POZIŢIA lui Ponta - VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, că regretă că decizia JAI prin care României i-au fost alocaţi alţi 2.475 de refugiaţi nu a fost luată prin consens, în baza unor negocieri, ci prin vot majoritar, el precizând că această decizie a JAI nu va putea fi schimbată în CE.
UPDATE 14:45 - Ponta: Poate preşedintele Iohannis va câştiga astazi la Consiliul European, dar nu mă bazez pe asta
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că nu se bazează pe faptul că preşedintele Klaus Iohannis va reuşi, la Consiliul European, să impună punctul de vedere al României în privinţa imigranţilor, precizând că Guvernul se va pregăti pentru a lua toate măsurile necesare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Petrişor Peiu: Guvernul Ciolacu II începe cu austeritate
-
Diana Buzoianu, deputată USR: Nu am fugit de la guvernare, dar noi voiam nişte soluţii concrete
-
Revoluţia AI vine din China! DeepSeek V3 depăşeşte GPT-4 şi redefineşte limitele tehnologiei
"Poate că domnul preşedinte Iohannis, astăzi, la Consiliul European, va câştiga şi va impune punctul de vedere al României, dar cum nu mă bazez pe asta, mă bazez pe faptul că după aceea tot noi trebuie să facem treabă şi vreau să dau un mesaj foarte clar că Guvernul se va pregăti pentru a lua toate măsurile necesare, asta înseamnă o atitudine europeană şi echilibrată, nu xenofobă şi şovină ca a vecinilor noştri, să ne pregătim din punct de vedere logistic, din punctul de vedere al tuturor măsurilor pe care trebuie să le luăm", a declarat Victor Ponta la şedinţa de guvern săptămânală.
Premierul a mai spus că "eforturile" pentru luarea măsurilor necesare vor fi coordonate vicepremierul Gabriel Oprea.
"Bineînţeles că eforturile vor fi coordonate, cum au fost şi până acum, de către vicepremierul Oprea, însă toate ministerele şi instituţiile trebuie să punem umărul că atunci când e de treabă tot la noi se vine, când e vorba de declaraţii sunt alţii, dar noi suntem cu partea de muncă şi de aplicat şi lucruri care ne convin şi lucruri care nu ne convin", a spus Ponta.
UPDATE - Iohannis: Regret că decizia JAI privind cota de migranţi pentru România nu s-a luat prin consens
”Regretăm şi eu regret că aceste decizii în loc sa fie luate prin consens, în baza unor negocieri, s-au luat prin vot majoritar. Nu cred că împărţirea cotelor obligatorii prin vot rezolvă acestă problemă. Această împărţire matematică nu ţine cont de o serie de factori foarte importanţi”, a declarat Iohannis, într-o conferinţă de presă.
El a mai spus că ministrul de Interne a participat la JAI ”cu un mandat perfect, de la Guvern, întărit de decizia CSAT”.
Şeful statului a arătat că România respinge în continuare decizia de impunere a unor cote obligatorii de refugiaţi, iar acest punct de vedere a fost susţinut încă din martie.
Iohannis a mai spus că decizia luată marţi seară în JAI nu va mai fi discutată şi ”revotată” în şedinţa de miercuri a Consiliului European de la Bruxelles, la care va participa şi el.
”Această decizie a JAI nu va fi discutată astăzi în Consiliul European, nu are nevoie de o revotare în Consiliul European. Înţeleg că sunt ţări care doresc să o conteste. Vom aştepta rezultatul”, a adăugat Iohannis.
Iohannis: Numărul de refugiaţi care revin României nu este mare, poate fi uşor de gestionat
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că ”în realitate” numărul de refugiaţi care ar reveni României, conform deciziei JAI, nu este mare şi ”poate fi uşor de gestionat”, el susţinând că problema nu este legată de numărul imigranţilor, ci de principiul de impunere a unor cote obligatorii.
”Numărul de refugiaţi în realitate nu este mare, poate fi uşor de gestionat de către România”, a declarat şeful statului într-o conferinţă de presă susţinută la Cotroceni înainte de plecarea la Bruxelles, la summitul Consiliului European.
Iohannis a mai spus că aceşti refugiaţi ”nu trebuie primiţi în următoarele săptămâni, ci, cel mai probabil, într-un an”.
”Problema poate fi gestionată uşor de România. Poziţia noastră rămâne în continuare una de participare voluntară. Nu cred că aceste cote obligatorii reprezintă o soluţie”, a mai spus Iohannis, apreciind că ”Guvernul poate găsi căile cele mai bune nu doar pentru primirea şi amprentarea imigranţilor, ci şi pentru a face demersuri de integrare a lor”.
Preşedintele a subliniat că problema nu este reprezentată de numărul de refugiaţi care revin României, ci de faptul că au fost impuse cote obligatorii, deşi România susţine participarea voluntară.
”Nu e complicată gestionarea imigranţilor, pricipiul este complicat, pentru că noi am vrut să participam voluntar. Se pun în discuţie principiile după care lucrează Comisia Europeană”, a adăugat Klaus Iohannis.
România ar urma să primească 2.475 de refugiaţi din 66.000 de extracomunitari distribuiţi din Italia şi Grecia, conform sistemului provizoriu de cote aprobat marţi de Consiliul JAI, numărul total de imigranţi alocat până în prezent Bucureştiului fiind de 4.837.
Consiliul UE a aprobat marţi distribuirea în prima etapă, potrivit unor cote obligatorii, a 66.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în Italia şi Grecia. Uniunea Europeană va stabili ulterior, pe baza aceleiaşi formule, distribuirea a încă 54.000 de refugiaţi.
Potrivit schemei de repartizare, din cei 50.400 de refugiaţi aflaţi în Grecia, România ar urma să primească 1.890. Din alţi 15.600 de extracomunitari aflaţi în Italia, România ar urma să primească 585. Numărul total al refugiaţilor care ar urma să ajungă în România conform deciziei Consiliului JAI din 22 septembrie ar fi de 2.475.
României îi revin alţi 2.362 de refugiaţi potrivit deciziei Consiliului JAI din 14 septembrie, privind distribuirea a 40.000 de refugiaţi.
Potrivit propunerii precedente a Comisiei Europene, care se referea la distribuirea a 40.000, respectiv a 120.000 de refugiaţi, România urma să primească în total 6.351 de refugiaţi. Este foarte probabil ca aceasta cifră să fie atinsă prin repartizarea restului de 54.000 de refugiaţi.
Ministerul Afacerilor Interne a comunicat, marţi seară, că vicepremierul Gabriel Oprea a votat, în Consiliul JAI, împotriva proiectului deciziei de aplicare a cotelor obligatorii, reiterând poziţia de principiu conform căreia România nu susţine relocarea de refugiaţi pe baze obligatorii.
"Vicepremierul Gabriel Oprea a transmis miniştrilor de interne europeni şi reprezentanţilor Comisiei Europene faptul că România este solidară cu statele membre afectate de un aflux foarte mare de refugiaţi şi, tocmai de aceea, încă de la primele dezbateri pe tema solidarităţii şi responsabilităţii, Guvernul României şi-a manifestat disponibilitatea şi a decis preluarea prin relocare a unui număr de 1.705 refugiaţi din Italia şi Grecia şi 80 refugiaţi din afara Uniunii Europene (în total 1.785 refugiaţi)", anunţat MAI.
Consiliul European se întruneşte miercuri, în reuniune extraordinară, pentru a dezbate planul de distribuire a refugiaţilor, preşedintele Klaus Iohannis anunţând că va participa la summitul european.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:07
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 12:24
Oficial: Parlamentul Germaniei a fost dizolvat, alegeri anticipate programate pe 23 februarie