Iohannis: România şi Bulgaria au ca obiectiv comun consolidarea apărării colective în cadrul NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, în cadrul declaraţiei comune cu omologul său bulgar, Rosen Plevneliev, că cele două state au drept obiectiv comun consolidarea apărării colective în cadrul NATO şi că se doreşte întărirea capacităţii de reacţie a Alianţei, pe flancul estic.

Urmărește
202 afișări
Imaginea articolului Iohannis: România şi Bulgaria au ca obiectiv comun consolidarea apărării colective în cadrul NATO

Iohannis: România şi Bulgaria au ca obiectiv comun consolidarea apărării colective în cadrul NATO (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este foarte bucuros să îl aibă oaspete, la Bucureşti, pe preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, despre care a spus că este ”primul şef de stat pe care îl întâmpină la Bucureşti, de la preluarea mandatului său”.

Şeful statului a precizat că aceasta este ”expresia legăturii foarte bune dintre România şi Bulgaria, ca state vecine, partenere şi aliate în cadrul Uniunii Europene şi NATO”.

”Această primă întâlnire ne-a permis să facem un bilanţ al relaţiilor bilaterale, aflată la un nivel de excelenţă, pe toate palierele de cooperare”, a spus preşedintele României, precizând că ambii şefi de stat eu remarcat faptul că ”există în continuare un potenţial care trebuie valorificat în toate domeniile, dar mai ales în cel economic”.

Preşedintele Iohannis a precizat că a susţinut şi el şi omologul său bulgar promovarea unor proiecte de interes, în special în domeniul energetic, am transporturilor, am infrastructurii, al cooperării transfrontaliere dar şi al educaţiei şi culturii”.

”Consider că este în beneficiul reciproc protejarea şi promovarea identităţii naţionale şi a drepturilor de care ambele minorităţi trebuie să se bucure”, a precizat Iohannis.

El a a mai menţionat că, din schimbul de vederi din cadrul întâlnirii, a reieşit că ”cele două state îşi pot sincroniza eforturile pentru o mai bună promovare a obiectivelor comune, atât în cadrul UE cât şi în plan regional”.

”Asigurarea securităţii energetice a regiunii, promovarea cooperării regionale şi a interesului comun pentru regiunea Dunării, zona extinsă a Mării Negre, apropierea de Uniunea Europeană a partenerilor din vecinătatea estică, consolidarea rolului Uniunii ca actor global puternic sunt câteva din aspectele atinse în discuţiile de astăzi”, a spus Iohannis.

Preşedintele a vorbit şi despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare, precizând că ”acum, este important ca fiecare dintre ţările noastre să se concentreze asupra implementării recomandărilor din acest raport”.

Klaus Iohannis a mai spus că discuţiile s-au orientat asupra ”aspectelor de actualitate ale agendei de securitate”.

”Luând în considerarea provocările de securitate din regiune, avem drept obiectiv comun consolidarea apărării colective în cadrul NATO”, a arătat Klaus Iohannis, adăugând că se doreşte creşterea prezenţei NATO pe teritoriul statelor din flancul estic, precum şi întărirea capacităţii de reacţie a Alianţei”.

”Nevoia de unitate în mesajele de politică externă este înţeleasă pe deplin de Bulgaria, care a menţinut, la rândul său, sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse şi a posibilităţii extinderii lor, în cazul nerespectării acordului de încetare a focului. Ne bazăm în continuare pe o relaţie solidă, şi îl asigur pe domnul preşedinte Plevneliev de dorinţa României de a aprofundare a colaborării dintre statele noastre”, a mai declarat preşedintele României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici