Iohannis: România şi Croaţia ar avea de câştigat în urma integrării europene a Balcanilor de Vest

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Zagreb, că atât România, cât şi Croaţia ar avea de câştigat în urma integrării europene a Balcanilor de Vest, de la dezvoltare economică la stabilitate regională, el arătând că "o regiune sigură şi prosperă este în beneficiul tuturor".

Urmărește
253 afișări
Imaginea articolului Iohannis: România şi Croaţia ar avea de câştigat în urma integrării europene a Balcanilor de Vest

Iohannis: România şi Croaţia ar avea de câştigat în urma integrării europene a Balcanilor de Vest (Imagine: Administratia Prezidentiala)

Preşedintele Iohannis s-a întâlnit, luni, la Zagreb, cu omologul croat, Kolinda Grabar-Kitarović, la finalul convorbirilor cei doi şefi de stat susţinând o declaraţie de presă comună.

"Relaţiile bilaterale dintre ţările noastre s-au dezvoltat constant şi bine în ultimii ani, în special după aderarea Croaţiei la UE. Între România şi Croaţia există punţi de legătură pe care trebuie să le valorificăm pentru statele noastre şi pentru cetăţenii noştri. Ne leagă apartenenţa la Uniunea Europeană, dar şi la NATO, la sud-estul Europei şi la regiunea Dunării, dar şi interesul nostru pentru consolidarea perspectivei europene a statelor din regiunea Balcanilor de Vest (...). Am discutat împreună despre toate acestea, despre contextul în care ne aflăm, dar şi despre modul în care putem dezvolta relaţia dintre ţările noastre. Cred că atât România, cât şi Croaţia ar avea de câştigat pe multe planuri, de la dezvoltare economică la stabilitate regională, în urma integrării europene a Balcanilor de Vest. Am afirmat cu fiecare ocazie şi doresc să repet convingerea că o regiune sigură şi prosperă este în beneficiul tuturor", a spus Iohannis.

Şeful statului român a menţionat că a avut o discuţie aplicată cu omologul croat despre situaţia economică din cele două ţări. "Împreună cu doamna preşedinte Grabar-Kitarović am trecut în revistă posibile modalităţi de aprofundare a cooperării bilaterale în acest domeniu şi posibile soluţii", a adăugat el.

Klaus Iohannis a mai spus că a discutat cu preşedintele Croaţiei şi despre "rolul esenţial de punte de legătură dintre ţările noastre" pe care-l au minoritatea română din Croaţia şi cea croată din România. "Ne propunem să continuăm cooperarea în domeniul educaţiei şi al minorităţilor", a menţionat el.

La rândul său, preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović, a arătat că ar dori ca relaţiile economice dintre cele două ţări să ajungă la nivelul relaţiilor politice.

"Înainte de toate, este importantă legătura de transport dintre România şi Croaţia – Zagreb şi Bucureşti – şi în ceea ce priveşte regiunea Dunării, considerăm că Croaţia nu a folosit tot potenţialul care există pentru a utiliza până la capăt culoarul dunărean şi pentru a face din Vukovar un port de legătură. La fel cum şi Rijeka poate deveni un port de legătură pe mare", a menţionat ea.

De asemenea, Kolinda Grabar-Kitarović a precizat că a discutat cu preşedintele României despre colaborarea în domeniul energetic.

"România este una dintre ţările care a făcut multe în ceea ce priveşte independenţa energetică. Acesta este unul dintre obiectivele noastre – terminalul LNG de pe Insula Krk va fi unul dintre cele mai importante. Totodată, este importantă şi extinderea colaborării noastre în alte domenii energetice. Croaţia este interesată de proiectele României, printre altele şi de proiecte de renovare a hidrocentralelor, de proiecte în ceea ce priveşte transporturile, it-ul şi tehnologiile moderne", a spus preşedintele Croaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici