Iohannis: România va împărtăşi Ucrainei expertiza şi experienţa din procesul de aderare la UE şi NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Kiev, că România îşi doreşte să fie un partener al Ucrainei şi să împărtăşească experienţa şi expertiza acumulată în procesul de pregătire pentru aderarea la UE şi la NATO.

Urmărește
237 afișări
Imaginea articolului Iohannis: România va împărtăşi Ucrainei expertiza şi experienţa din procesul de aderare la UE şi NATO

Iohannis:România va împărtăşi Ucrainei expertiza şi experienţa din procesul de aderare la UE şi NATO (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, Klaus Iohannis a reafirmat "sprijinul ferm" al României pentru apropierea Ucrainei de UE.

"Atât domnul preşedinte Poroşenko cât şi eu am apreciat cooperarea româno-ucraineană ca fiind una solidă. România îşi doreşte să fie un partener al Ucrainei şi să împărtăşească experienţa şi expertiza acumulată în procesul de pregătire pentru aderarea la UE şi la NATO. În acest sens, ne-am referit la continuarea proceselor de reformă internă, în special privind consolidarea democratică şi întărirea statului de drept", a declarat, marţi, la Kiev, preşedintele Klaus Iohannis, după întrevederea cu omologul ucrainean.

El a spus că România şi Ucraina pornesc "de la un angajament comun: o relaţie de bună vecinătate şi o regiune sigură şi prosperă", o astfel de evoluţie fiind "benefică cetăţenilor ucraineni, întregii regiuni", consolidând, totodată, stabilitatea în această parte a Europei.

Iohannis a reafirmat susţinerea României pentru suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, precizând că această susţinere este evidentă nu numai la nivelul autorităţilor ci şi al societăţii şi opiniei publice din România. "Asumarea de către România a rolului de naţiune lider a Fondului NATO de sprijin în domeniul combaterii ameninţărilor cibernetice este doar un exemplu în acest sens", a punctat şeful statului.

De asemenea, Klaus Iohannis a precizat că, în discuţia cu Poroşenko, a subliniat "importanţa aplicării rapide şi necondiţionare a pachetului de înţelegeri de la Minsk, din 12 februarie 2015. "Pachetul trebuie implementat integral, neîntârziat şi necondiţionat", a spus Iohannis.

În ceea ce priveşte Rusia, preşedintele român a afirmat că poziţia României este "favorabilă menţinerii regimului de sancţiuni al UE la adresa Federaţiei Ruse atât timp cât nu se înregistrează aplicarea deplină a acordului (de la Minsk) sau dacă situaţia din teren continuă să se degradeze".

"Ucraina a regăsit în statele membre ale UE parteneri fermi şi loiali principiilor prevăzute de tratatele internaţionale, încălcate prin anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea. Menţinerea cursului reformelor este cel mai bun mesaj privind angajamentul Ucrainei pe calea europeană. Pentru Ucraina, Acordul de Asociere reprezintă un instrument eficient, a cărui implementare asigură alinierea într-o mare măsură la acquis-ul comunitar şi astel conduce la apropierea concretă de UE", a mai spus Klaus Iohannis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici