- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (02.12.2019, 15:31)
- Elena Crangasu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
VIDEO. Şedinţă solemnă a Parlamentului prilejuită de Ziua Naţională. Ciolacu: La mai bine de 100 de ani de la Marea Unire, puţini dintre noi se gândesc la unitate
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban participă, luni, la şedinţa solemnă a Parlamentului organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, cei doi susţinând discursuri, alături de preşedinţii celor două camere ale Legislativului, Teodor Meleşcanu şi Marcel Ciolacu.
Urmărește
607 afișări
VIDEO. Şedinţă solemnă a Parlamentului prilejuită de Ziua Naţională. Ciolacu: La mai bine de 100 de ani de la Marea Unire, puţini dintre noi se gândesc la unitate
UPDATE 15.20 Ciolacu: La mai bine de 100 de ani de la Marea Unire, puţini dintre noi se gândesc la unitate
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Marcel Ciolacu a declarat, în şedinţa de la Parlament care marchează Ziua Naţională, că la 100 de ani de la Marea Unire "prea puţini dintre noi se mai gândesc la unitatea noastră". "Se vorbeşte mai des ca oricând de «război» şi de lucrurile care ne despart", a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.
"Istoria este mai mult decât mărturia trecutului. Fără istorie, n-am şti cine suntem. Sau încotro vrem să ne îndreptăm. Istoria ne influenţează prezentul şi ne inspiră să construim viitorul. De aceea, Ziua Naţională este unul dintre acele momente în care putem vorbi deschis despre modul în care trebuie folosită experienţa înaintaşilor noştri pentru a duce această naţiune mai departe. Iar prima lecţie care îmi vine în minte când mă gândesc la Marea Unire de la 1918 este că aceasta a fost posibilă pentru că toţi românii au fost capabili să se unească în spatele unui proiect naţional. (...) Dar unitatea nu trebuie invocată numai acum. Şi nicidecum festivist. Unitatea se află deja în ADN-ul societăţii noastre. A fost întotdeauna acolo. Este parte din identitatea noastră naţională. Trebuie doar să o regăsim. Pentru că numai aşa putem să ne îndreptăm către viitorul pe care înaintaşii noştri de la 1918 l-au visat pentru ţara lor!", a afirmat, luni, Marcel Ciolacu, de la tribuna Parlamentului.
Acesta a spus că la 101 de ani de la Unirea din 1918, societatea românească pare "mai fracturată ca oricând".
"Din păcate, la mai bine de 100 de ani de la Marea Unire, prea puţini dintre noi se mai gândesc la unitatea noastră. Pentru unii, unitatea nu îşi mai găseşte locul în realitate. Se vorbeşte mai des ca oricând de ”război” şi de lucrurile care ne despart. Toate aceste lucruri fac ca societatea românească, după mai bine de 100 de ani, să pară mai fracturată ca oricând. Ne uităm în jur şi vedem cum grupuri întregi sunt pe cont propriu. Preferăm confortul propriile noastre bule sociale. Ne închidem ermetic; ne dăm like unii altora şi suntem fericiţi că suntem validaţi. Nu mai vedem nimic în rest. Doar multă neîncredere faţă de ceilalţi. Pe care nu îi înţelegem şi, de aceea, îi respingem pentru tot ceea ce reprezintă. Toate ideile pe care le au. Sau convingerile politice", a transmis Ciolacu.
Preşedintele interimar al PSD a precizat că este o nevoie urgentă de un proiect naţional în care să creadă ţara.
"Din păcate, toată această radicalizare ne-a măcinat încrederea în noi ca popor. Mulţi şi-au pierdut speranţa şi au ales să plece peste hotare. Milioane de români pe care încă nu reuşim să îi convingem să se întoarcă acasă. Sigur, avem foarte multe excepţii care încă trezesc în noi mândria de a fi români. Dar excepţiile nu fac o naţiune! Doar noi toţi, împreună! De aceea, vă spun: avem nevoie urgent de un proiect naţional în care să credem! Putem învinge această frână mentală de la nivelul societăţii, doar dacă ne vom da mâna din nou! Şi să începem cu toţii să construim ceva semnificativ pentru România!", a declarat Marcel Ciolacu.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a invitat politicienii, indiferent de orientarea ideologică, la colaborare.
"Vă invit să vorbim între noi, dar să coborâm şi în societate. Acolo putem găsi înţelepciunea şi energia necesare pentru a genera un nou proiect de ţară. Un set de obiective care să unească din nou, la fel ca acum mai bine de o sută de ani, întreaga societate românească. (...) Vă rog să vă gândiţi că dincolo de a fi de stânga sau de dreapta, social-democraţi, liberali sau moderaţi, suntem mai întâi de toate români. Şi ar trebui să avem nişte obiective comune ca naţiune. Sunt conştient că ceea ce vă cer nu este uşor. Suntem în mijlocul unei perioade electorale mai lungi. Au trecut două etape, mai sunt două. Vom reuşi să ieşim mai uniţi sau mai divizaţi?! Eu vă invit pe toţi cei prezenţi astăzi aici să reaprindem sentimentul pierdut al unităţii şi al unui viitor mai bun pentru ţara noastră", a afirmat social-democratul.
UPDATE 15.00 Teodor Meleşcanu: Trebuie să acţionăm cu responsabilitate politică în faptele noastre
Preşedintele Senatului Teodor Meleşcanu a afirmat că e nevoie de crearea unui consens în societate, pentru dezvoltarea României, „indiferent de politici, partide, guverne” şi de responsabilitate în fapte.
„Ziua de 1 decembrie ne arată încă o dată că idealurile comune şi aspiraţiile sincere de unitate şi solidaritate îşi dovedesc trăinicia de-a lungul timpului, în faţa oricăror adversităţi şi obstacole.
Dar această zi nu este doar despre trecut, ci deopotrivă, este şi despre prezent şi viitorul nostru, ca o naţiune puternică pe harta lumii. A venit momentul să privim prezentul cu încrederea că puterile noastre pot determina, la rândul lor, un destin măreţ pentru România”, a declarat Teodor Meleşcanu, luni, în plenul şedinţei solemne comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată celebrării Zilei Naţionale a României.
Acesta consideră că e nevoie de responsabilitate politică în acţiunile politicienilor, deoarece marile crize au fost depăşite de-a lungul timpului doar prin unitate.
„De aceea, trebuie să acţionăm cu responabiltate politică în faptele noastre, în actele noastre şi să dovedim, în fiecare zi, indiferent de oameni politici, partide, guverne, că doar împreună, prin crearea unui consens în societate, putem dezvolta România. Aceeaşi conştiinţă naţională într-un ideal comun poate fi remarcată şi acum 30 de ani, când în faţa tiraniei, cu toţii am dus în genunchi regimul comunist, în primul rând, contribuţia revoluţionarilor. Remarcăm aceeaşi deremtinare şi în ultimii ani, când în faţa crizelor economice şi politice, doar uniţi am putut lua deciziile cele mai bune”, a completat Meleşecanu.
Şeful Senatuluia a adăugat că este încântat de faptul că cetăţenii se implică în mod activ în viaţa societăţii.
„Nu pot decât să mă bucur când văd că cetăţenii sunt din ce în ce mai implicaţi şi activi în viaţa societăţii. Privind spre viitor, să ne încredem în moştenirea lăsată de Marea Unire, ca o ancoră către noi idealuri comune, ale unei societăţi româneşti prospere, într-o Europă, de această dată, unită şi caracetrizată de pace, stabilitate şi securitate”, a conchis Teodor Meleşcanu.
La momentul publicării acestei ştiri, are loc, în Parlament, şedinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată celebrării Zilei Naţionale a României. La eveniment participă Klaus Iohannis, Ludovic Orban, Principesa Margareta, Preafericitul Daniel, precum şi Emil Constantinescu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe