Iohannis, un pas înapoi în privinţa Schengen: Să nu-şi imagineze cineva că problema e rezolvată. A luat o turnură pozitivă

Problema admiterii României în spaţiul Schengen nu este rezolvată, deşi a luat o "turnură pozitivă", însă este nevoie de discuţii cu mai mulţi parteneri, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la sosirea la summit-ul informal UE27 care are loc vineri la Bratislava.

Urmărește
2882 afișări
Imaginea articolului Iohannis, un pas înapoi în privinţa Schengen: Să nu-şi imagineze cineva că problema e rezolvată. A luat o turnură pozitivă

Iohannis despre Schengen: Să nu-şi imagineze cineva că problema e rezolvată. A luat o turnură pozitivă (Imagine: Hepta/ Mediafax Foto)

"Cred că încet-încet, mai ales în ultimele luni, partenerii noştri şi-au dat seama că România este o ţară care doar georgarfic se află într-o margine a Uniunii. În realitate suntem foarte bine pregătiţi, am dovedit că putem să facem faţă fără niciun fel de problema acestui val migraţionist, ne-am protejat foarte bine graniţele, pe de altă parte am reuşit să integrăm un număr de migranţi care au ajuns în România", a spus Klaus Iohannis.

Cu toate acestea, el a subliniat că, în pofida semnalelor pozitive pe care le-a avut şi din partea Franţei, cu ocazia vizitei preşedintelui Francois Hollande la Bucureşti, problema nu este rezolvată pentru că este nevoie de discuţii cu mai mulţi parteneri. "Lucrurile nu sunt niciodată simple. Este nevoie de discuţii cu mai mulţi parteneri - nu vreau să nominalizez - dar mai este de lucru. Să nu-şi imagineze cineva că problema este rezolvată. A luat o turnură pozitivă, dar până la rezolvarea ei mai este de lucru (...) Sunt multe ţări care au declarat de la început că ne susţin fără niciun fel de rezerve. De exemplu, Slovacia a declarat din capul locului că este pentru intrarea României în spaţiul Schengen şi mulţi alţii, tot aşa", a declarat şeful statului.

Referitor la agenda summit-ului, Klaus Iohannis a spus că discuţiile nu vizează doar consecinţele Brexit, ci o strategie mai amplă privind viitorul Uniunii Europene, avându-se în vedere protecţia graniţelor, combaterea terorismului, dar şi piaţa unică şi locurile de muncă. "Cred, sper că vom discuta lucruri foarte importante legate de viitorul UE. (...) Este destul de clar că astăzi încercăm să elaborăm un plan- ce se va întâmpla în lunile următoare, până în martie când se serbează 60 de ani de la Tratatul de la Roma. Până atunci vrem să avem un plan pentru UE, este evident că fiecare va încerca să vină cu un aspect propriu. România vine cu aspecte care ţin de strategia naţională, cu o integrare mai profundă, integrarea în spaţiul Schengen şi în zona euro", a mai spus Iohannis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici