- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (05.03.2015, 21:01)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Iliescu: Acţiunea Rusiei în Ucraina, cam aventuroasă, dar ruşii au o datorie istorică, o nostalgie
Ion Iliescu a declarat că acţiunea Moscovei de încurajare a separatismului din estul Ucrainei a fost "cam aventuroasă", dar a precizat că ruşii au o datorie istorică, deoarece primul stat rus a fost Rusia Kieveană, subliniind, pe de altă parte, că interesul Rusiei pentru Marea Neagră e normal.
Urmărește
1867 afișări
Ion Iliescu (Imagine: Bogdan maran/Mediafax Foto)
Rugat să-l caracterizeze pe preşedintele rus, Vladimir Putin, Ion Iliescu a spus că este "un om de acţiune şi ambiţie". "Pe mine m-a surprins faptul că s-au aventurat într-un asemenea conflict. Ucraina a fost prima zonă de formare a statului rus, prima formă de stat rusesc a fost Kievskaya Rus (Rusia Kieveană), adică statul rus cu capitala la Kiev. Apoi Ivan cel Groaznic a mutat-o la Moscova şi Petru cel Mare la Petrograd. Asta a fost istoria, deci Ucraina este parte din istoria Rusiei, probabil de aici sunt anumite sensibilităţi, că Ucraina şi-a declarat independenţa, s-a desprins cumva de Rusia, dar firesc ar fi fost, ţinând seama de această istorie comună, să existe relaţii de înţelegere, de cooperare (...) Deci ceva este anormal în maniera de abordare şi de reacţie", a declarat fostul preşedinte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Adrian Sârbu: În 2025, ştii ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituţia. Vot electronic, direct. În Postul Paştelui vei vota un Preşedinte Independent!
-
Decizia Curţii de Apel Bucureşti în procesul intentat de Călin Georgescu: Alegerile rămân anulate
-
Sf. Vasile: Aproape o jumătate de milion de români îşi serbează ziua onomastică
Întrebat care va fi răspunsul Rusiei la amplasarea centrelor de comandă ale NATO în Europa de Est, Iliescu a afirmat că va fi "prudent". "Trebuie să ia în considerare situaţia dată, obiectivă şi nu cred că-şi va putea permite să meargă mai departe cu acte ca cel din Ucraina, care şi aşa a creat un factor mare de instabilitate chiar în spaţiul fost sovietic, în spaţiul rus, în ţările care s-au desprins din fosta URSS", a precizat fostul preşedinte.
Referitor la Lugansk şi Doneţk, Ion Iliescu a spus că "se prefigurează o desprindere, o ruptură din Ucraina" care va adânci instabilitatea din această ţară şi îi va afecta unitatea statală.
Pe de altă parte, fostul şef al statului a apreciat că "ruşii au o anumită datorie istorică", întrucât primul stat rus a fost "Kievskaya Rus (Rusia Kieveană). "Într-un fel este şi această nostalgie, faptul că s-a desprins Kievskaya Rus cu Ucraina din Rusia Mare, probabil, ca mentalitate. Era, de pe altă parte, o obligaţie ca să respecte aceste legături de fraternitate între aceste două popoare care au trăit împreună în marele stat rus, în URSS şamd", a spus Ion Iliescu.
El a mai spus că acţiunea Rusiei de încurajare a separatismului din estul Ucrainei a fost "cam aventuroasă".
Rugat să comenteze declaraţia generaului Ben Hodges, comandantul trupelor americane din Europa, care a susţinut că Rusia vrea să deţină controlul asupra gurilor Dunării, Ion Iliescu a declarat că interesul Rusiei pentru Marea Neagră e "normal".
"E adevărat că populaţia în Crimeea este majoritar rusă, dar sigur interesul pentru Marea Neagră este de înţeles pentru o ţară limitrofă şi mare putere limitrofă, Rusia şi Turcia fiind puterile cele mai importante la Marea Neagră. Eu sper însă ca (Vladimir Putin - n.r.) să manifeste totuşi prudenţa necesară în relaţiile cu toţi vecinii şi cu România. Nu cred că îşi va permite să meargă mai departe în acte şi măsuri care să consituie factori preocupanţi pentru stabilitatea zonei", a afirmat Iliescu.
Întrebat dacă România ar trebui să se teamă de criza din Ucraina, Ion Iliescu a precizat: "Nu să se teamă, dar fără îndoială (...) un conflict în apropierea frontierelor totdeauna creează multe probleme. Ucraina ne este vecină şi relaţiile suferă din multe puncte de vedere".
Citește pe alephnews.ro: LIVE UPDATE. Primele țări care intră în 2025. În Australia, peste 1 milion de persoane s-au adunat în portul Sydney pentru focul de artificii
Citește pe www.zf.ro: Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ultimele ore ale lui Liam Payne au fost detaliate de un judecător. Cinci persoane sunt acuzate de moartea sa
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ilie Năstase și soția, Revelion la comun cu Brigitte și Florin Pastramă! Pericol de explozie în
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe