- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (04.01.2017, 13:02)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ionuţ Vulpescu,ministrul propus al Culturii: Bugetul Ministerului Culturii, dublu în 2017 / Episode de tipul Cuminţenia Pământului, să nu mai aibă loc
Ionut Vulpescu, ministrul propus al Culturii şi Identităţii Naţionale, a primit miercuri avizul favorabil din partea Comisiilor de cultură, susţinând că în anul 2017 bugetul Ministerului Culturii se va dubla, iar instituţia va deveni un element central în actul de guvernare.
Urmărește
1601 afișări
Ionuţ Vulpescu,ministrul propus al Culturii: Bugetul Ministerului Culturii, dublu în 2017 (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Arhiva Foto)
Minstrul propus al Culturii Ionuţ Vulpescu a declarat miercuri, la sfârşitul audierii din Parlament, că fondul care permite achiziţia unor opere de artă nu va mai fi „doar pe hârtie”, afirmând însă că trebuie făcută o analiză pentru a putea vedea ce se poate face în cazul Cuminţeniei Pământului.
"Este un fond (care permite achiziţia unor opere de artă-n.r.) care exista doar pe hârtie. Este Legea 182/2000. Era un fond care funcţiona pe hârtie. Acum, pentru că bugetul Ministerului Culturii va fi mult mai mare, vom redirecţiona bani către acel fond, astfel încât episoade de tipul «Cuminţenia Pământului» să nu mai aibă loc", a declarat minstrul propus al Culturii, Ionuţ Vulpescu, întrebat dacă statul român va achiziţiona opera de artă care aparţine sculptorului Constantin Brâncuşi, Cuminţenia Pământului, prin fondul destinat fond achiziţiei operelor de artă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
Ionuţ Vulpescu a afimat că au existat două expertieze care au precedat guvernul Cioloş, care au fixat un plafon maxim de 5 milioane de euro pentru achiziţia Cuminţeniei Pământului.
"(…) Eu i-am adresat premierului Dacian Cioloş, recent, 10 întrebări, printr-o scrisoare deschisă, legate de istoricul achiziţiei sculpturii Cuminţenia Pământului. Nu am primit nici un răspuns şi nu că nu am primit eu. Nu a primit opinia publică nici un răspuns. În momentul în care deschizi o campanie de subscripţei publică şi nu oferi răspunsuri la nişte întrebări esenţiale nu mai putem vorbi despre transparenţă, ci de opacitate. Sunt întrebări foarte simple: cum s-a ajung de la 5 la 11 milioane", a susţinut Vulpescu.
Întrebat dacă Ministerul Culturii va renegocia cu proprietarii preţul achiziţiei pentru Cuminţenia Pământului, Vulpescu a răspuns că va vedea cum va proceda.
"Trebuie să văd (ce putem face-n.r.). Încă aştept răspunsuri din partea celor care trebuie să le ofere. (…)Trebuie făcută o analiză", a mai spus Vulpescu.
Vulpescu a spus că Ministerul Culturii a dorit să achiziţioneze opera de artă şi şi-a exercitat dreptul de preempţiune., afirmând că statul român poate exercita acest drept ori de câte ori opera este scoasă la licitaţie, nefiind vorba despre "acum ori niciodată", cum a susţinut guvernul Cioloş.
"Noi ne-a dorit, guvernarea din care fac parte, Ministerul Culturii a fost notificat şi şi-a exercita dreptul de preempţiune şi a început negocierile. Negocierile au început chiar în timpul ministeriatului domnului Kelemen Hunor. Eu le-a continuat. S-a constituit componenţa comisiei. Eu pot să vă spun componenţa comisiei care a fost în timpul ministerului meu. Nu văd de ce negocierile s-au încheiat şi nici până la această oră nu ştim cine sunt cei care au negociat 11 milioane. S-a vorbit foarte mult în timpul campaniei publice despre acum ori niciodată, doar acum putem cumpăra. Nu este adevărat, statul român, prin Minsiterul Culturii, pentru că această operă care a aparţinut lui Constantin Brâncuşi este în categoria tezaur îşi poate exercita oricând dreptul de preempţiune ori de câte ori această statuie este scoasă la licitaţie", a detaliat viitorul ministru al Culturii.
Ionuţ Vulpescu,ministrul propus al Culturii: Bugetul Ministerului Culturii, dublu în 2017
"S-a spus de multe ori în cei 26 de ani că domeniul pe care îl reprezint acum, cel al culturii trebuie să fie o prioritate. Eu cred că acum chiar este o prioritate. (…) Foarte importantă este bugetarea. (…) în acest an, în 2017, bugetul Ministerului Culturii va fi substanţial îmbunătăţit, până la un miliard de lei pentru investiţii şi proiecte. Ceea ce înseamnă dublarea bugetului Ministerului Culturii", a declarat Ionuţ Vulpescu, în cadrul audierii din comisiile reunire de cultură ale Parlamentului.
Ministerul Culturii trebuie să redevină un element central în actul de guvernare, nu să fie un minister periferic, a afirmat Ionuţ Vulpescu.
Vulpescu a susţinut că pentru prima dată după mult timp, "inclusiv ,în proiectul legii salarizării unitare categorii din zona culturii vor fi privilegiate, alături de sănătate şi educaţie".
"Un punct central în activitatea Ministerului Culturii îl va constitui pregătirea centenarului Marii Uniri. În 2018 se împlines 100 de ani (de la Marea Unire-n.r.). Ministerul Culturii are un rol esenţial", a mai spus Vulpescu.
Ministrul propus al Culturii a subliniat importanţa parteneriatului public-privat şi a susţinerii creaţiei vii, susţinerea industriei cinematografice româneşti pentru a-şi întări competitivitatea pe plan internaţional şi revigorarea reţelei cinematografice naţionale, construirea unei săli pe măsura anvergurii Festivalului Internaţional George Enescu şi a unui centru cultural multifuncţional în Bucureşti.
"Când am fost ministru în primul mandat am susţinut şi am readus marile festivaluri din ţară (…) la un nivel de finanţare pe măsura nevoilor organizatorilor. Trebuie să găsim o formulă ca să nu mai fie tot felul de blocaje şi inerţii birocratice. Oamenii care au demonstrat în timp că au pus România pe hartă şi au impus aceste festivaluri în plan naţional şi internaţional să nu mai aibă dificultăţi de finanţare", a mai spus social-democratul propus la conducerea Ministerului Culturii.
Un alt obiectiv al mandatului său este şi pregătirea participării României la evenimentele internaţionale importante, cum este Festivalul internaţional de artă Europalia.
Vulpescu a adus în discuţie şi importanţa sprijinirii acţiunii europene "Timişoara capitală europeană a culturii", dar şi a finanţării celorlalte proiecte care au fost depuse în această competiţie.
"Încurajarea investiţiilor private în patrimoniul imobil prin oferirea de facilităţi fiscale pentru o perioadă determinată pentru lucrările de restaurare şi amenajare a acelor imobile ce vor fi incluse şi în circuitul turistic", se numără, de asemenea, printre obiectivele mandatului său.
Preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, liberalul Gigel Ştirbu l-a felicitat pe ministrul susţinut de PSD.
"Sunteţi una dintre cele trei persoane care cât de cât înţelegeţi mecanismele din actualul guvern, va felicit!", i-a spus Gigel Ştirbu lui Vulpescu.
Comisiile reunite au dat un aviz favorabil candidaturii sale la funcţia de ministru al Culturii, fiind înregistrate 17 "pentru" şi 5 "împotrivă".
Citeşte şi: Teodor Meleşcanu vrea ca România să fie cea mai importantă putere politico-militară din sud-estul Europei
Citeşte şi: Ana Birchall crede că preluarea preşedinţiei Consiliului UE în 2019 ne va face un profil european consolidat: "Fiecare dintre noi putem să facem acest lucru pentru a respecta şi a iubi această ţară atât de frumos numită grădina Maicii Domnului"
Citeşte şi: Marius Dunca a primit aviz favorabil de la comisia de specialitate pentru Ministerul Tineretului: "Am fost numit politic, am fost demis politic"
Citeşte şi: Traian Băsescu confirmă autenticitatea înregistrării difuzate de Sebastian Ghiţă: Nu neg înregistrarea, dar a fost editată. Dosarul lui Voiculescu nu a fost complet investigat
Citeşte şi: LIVE TEXT Audierea miniştrilor propuşi de guvernul PSD-ALDE în Parlament/ Sevil Shhaideh, aviz pozitiv la Ministerul Dezvoltării/ 21 din cei 26 de miniştri propuşi au primit aviz pozitiv
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe