- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ironii şi atacuri sub centură la dezbaterea Geoană-Antonescu-Băsescu
Prezidenţiabilii Mircea Geoană, Crin Antonescu şi Traian Băsescu s-au folosit, vineri, la dezbaterea organizată de IPP, de o gamă largă de procedee retorice, de la ironie usturătoare la ruperi de ritm şi interpelări dure, dar nu au ezitat să folosească şi atacul sub centură pentru a se autopromova.
Ironii şi atacuri sub centură la dezbaterea Geoană-Antonescu-Băsescu (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Astfel, secţiunea din dezbatere dedicată confruntărilor doi câte doi, în care se adresează întrebări şi se dau răspunsuri, a fost cea care a relevat aceste procedee retorice şi a ţinut staff-urile de campanie, dar şi jurnaliştii prezenţi, cu respiraţia întretăiată.
Primul atac dur, care a făcut să se lase liniştea în sala de dezbatere, a fost lansat de Antonescu, ţinta fiind Mircea Geoană.
Întrebarea despre salariul de la EximBank al cumnatului lui Geoană, Ionuţ Costea, a străbătut asistenţa de la un cap la altul, iar în momentul în care Antonescu termina de rostit întrebarea toţi ochii erau aţintiţi asupra lui Geoană. Candidatul PSD pregătise deja un răspuns diplomatic, iar acest răspuns nu a fost altceva decât tot o întrebare fără legătură cu cea iniţială.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
O altă scenă încordată i-a implicat pe Crin Antonescu şi Traian Băsescu, care au avut un schimb de replici de parare a atacului şi de ricoşeu asupra adversarului.
"Nu vă întreb de Hayssam!", i s-a adresat Antonescu lui Băsescu, replica acestuia urmând implacabil: "Bine faceţi, are replică Geoană".
După aplauzele staff-urilor, Antonescu a continuat: "Nu vă întreb ce a făcut Mircea Geoană la Moscova", replica lui Băsescu venind la fel de implacabil: "Nu mă întrebaţi, poate răspunde Geoană".
Cele două schimburi de replici spontane au fost aplaudate îndelung. Geoană a vrut să intervină pentru a replica la această dispută dintre Antonescu şi Băsescu, dar moderatorul a dat de înţeles că era timpul pentru a se trece mai departe în cadrul dezbaterii.
Geoană a avut însă o replică care a stârnit rumoare atât în rândul staff-urilor de campanie, cât şi în rândul jurnaliştilor, pentru că nimeni nu s-ar fi aşteptat la astfel de intervenţie.
Geoană a intervenit astfel într-un schimb de replici dintre Băsescu şi Antonescu, rostind un citat din nimeni altcineva decât Ioan Gură de Aur.
"Să nu se teamă cei vorbiţi de rău, ci acei care vorbesc de rău", a citat Geoană, profetic, introducând astfel o nuanţă religioasă într-o dezbatere politică.
De remarcat au fost şi intervenţiile făcute cu scopul de a destructura discursul contracandidaţilor.
Antonescu a demonstrat, în acest sens, prezenţă de spirit când i-a replicat lui Băsescu că nu mai poate câştiga alegerile cu minciuni, când Băsescu făcea tocmai această afirmaţie, dar la modul impersonal.
"Nu putem câştiga alegerile cu minciuni", a spus Băsescu, impersonal, dar ca un reproş pentru Antonescu, pe care îl acuza că a minţit în problema retragerii din Irak. Antonescu a profitat imediat, replicându-i lui Băsescu la modul personal: "Sper că nu mai puteţi!".
Tot Antonescu a fost cel care a adus aminte asistenţei de schiţele lui Caragiale, când profesorul începea propoziţia, iar elevul o termina.
Astfel, Băsescu a făcut referire la o scrisoare trimisă de Antonescu, pe un subiect legat de militarii din Irak, şi a dorit să precizeze data la care a fost trimisă depeşa.
"Data scrisorii este...", a început Băsescu. "Da, două mii...?" a adăugat, intercalat, Antonescu. "Două mii şapte", şi-a terminat Băsescu propoziţia începută.
Antonescu a apelat, totodată, şi la o trimitere în derizoriu a lui Băsescu, destructurându-i discursul înainte sau în timp ce Băsescu se pregătea să îşi pună în aplicare ideile.
Astfel, când Băsescu a scos o mapă cu circa 500 de pagini, care conţinea concluzia expertizei în cazul Flota, Antonescu a adresat, naiv, întrebarea "Să fie acela dosarul meu?", la care Băsescu a răspuns: "Nu, e al meu".
Antonescu i-a mai stricat un moment lui Traian Băsescu, care i-a dat lui Antonescu câteva coli A4, solicitându-i să citească concluzia care figura acolo, privind expertiza în dosarul Flota.
"Să citesc toată asta?", a întrebat, la fel de naiv, Antonescu. "Nu, doar partea cu roşu", i-a spus Băsescu, fără a bănui replica liberalului. "Domnul Boc nu e aici? Nu are cine să-i citească domnului preşedinte?", au venit, implacabil, întrebările - retorice - ale lui Antonescu.
Partea din dezbatere privind confruntările doi câte doi, cu întrebări şi răspunsuri, a fost cea care a permis candidaţilor să dea replici spumoase, să facă ironii sau să atace spectaculos.
După această parte a urmat una privind expunerea punctelor de vedere referitoare la nouă teme convenite cu staff-urile de campanie, privind sănătatea, educaţia, agricultura, reforma statului, politica externă, modelul preşedintelui, criza morală şi criza economică.
Chiar şi în această parte a dezbaterii, mai tehnică, cei trei candidaţi s-au atacat reciproc, Băsescu reproşându-i lui Crin Antonescu că nu ştie de o serie de acţiuni parlamentare ale PNL întrucât era absent din Parlament, iar liderul liberal reproşându-le susţinătorilor lui Mircea Geoană că aplaudă doar când aud vorbindu-se despre cifre.
O secţiune aparte a dezbaterii a fost constituită de solicitarea moderatorului Robert Turcescu, adresată contracandidaţilor, de a da exemple de moralitate, răspunsurile acestora fiind inedite. Astfel, exemplul de moralitate pentru Geoană este Patriarhul, pentru Băsescu - soţia sa, iar pentru Crin Antonescu - Tudor Chirilă.
O reacţie specială a fost provocată de solicitarea moderatorului ca fiecare candidat să precizeze care este fapta bună pe care a făcut-o în viaţă, Geoană precizând că aceasta constă în faptul că nu şi-a dat soacra afară din casă la câte s-au spus despre ea, Băsescu - în faptul că a creştinat un musulman, fiul unui secund de navă, iar Crin Antonescu - în faptul că nu a părăsit pe nimeni dintre cei cu care a plecat la drum.
La finalul dezbaterii, Geoană a făcut un gest de curtoazie, dând câte un buchet de trandafiri roşii, înveliţi în hârtie creponată de culoare roşie, soţiilor contracandidaţilor săi, dar şi soţiei sale.
"Fie ca cel mai bun să învingă!", a spus Geoană, dând mâna cu contracandidaţii săi, lucru pe care l-au făcut şi Antonescu, şi Băsescu.
Cei trei au făcut, după dezbatere, o fotografie de grup, cu organizatorii de la IPP, după care au plecat, împreună cu soţiile.
(Material realizat de Liviu Dădăcuş, liviu.dadacus@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO