- Home
- Politic
- MIERCUREA CIUC, (15.03.2015, 20:09)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kelemen Hunor: Unii chiar şi astăzi încearcă să ne interzică sărbătorile în spaţiile publice
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, duminică, la Miercurea Ciuc, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni că la un sfert de secol de la căderea comunismului mai există persoane care încearcă să interzică celebrarea sau comemorarea momentelor importante din istoria comunităţii maghiare.
Urmărește
623 afișări
Kelemen Hunor (Imagine: Dan Horia Tautan/Mediafax Foto)
"În acest colţ estic al Bazinului Carpatic şi astăzi purtăm o luptă zilnică pentru libertate, egalitate şi fraternitate. Fiindcă unii chiar şi astăzi, la 25 de ani după colapsul regimului comunist, încearcă să ne interzică sărbătorile în spaţiile publice, încearcă să împiedice prin interdicţii organizarea comemorărilor, ne interzic să ieşim în stradă pentru a celebra momentele importante pentru comunitatea noastră", a afirmat Kelemen Hunor în discursul său, a cărui tradcere a fost pusă la dispoziţia jurnaliştilor de Biroul de presă al UDMR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Preşedintele UDMR a mai spus că "urmaşii demni ai strategilor ţarişti şi imperialişti” au interesul de a priva comunitatea maghiară "de folosirea limbii materne, de a subjuga steagul, imnul şi simbolurile" acesteia.
"Vor să ne priveze de şcolile noastre, de cultura noastră şi de tot ce este mai important în viaţa unui om, a unei comunităţi, a unei naţiuni: fundamentul identităţii naţionale. De parcă am trăi încă în secolul al XIX-lea, ei luptă împotriva comunităţii noastre şi consideră, într-un mod pe deplin eronat, că dacă ne vor învinge, se va instaura Canaanul”, a susţinut Kelemen Hunor.
Potrivit acestuia, libertatea şi egalitatea sunt valori "necesare” fiecărui om, fiecărei comunităţi şi naţiuni, care "trebuie reinventate şi trebuie rediscutate în fiecare etapă a istoriei".
Fostul Ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice, Korodi Attila, prezent la eveniment, a declarat că pentru comunitatea maghiră "a fi liber în România înseamnă a fi buni cetăţeni, pentru care protecţia minorităţilor este garantată” , iar "peste 50 sau 100 de ani" generaţiile viitoare vor trăi pe pământul natal şi "vor fi o comunitate puternică".
Senatorul Taczos Barna a subliniat, la rândul său, că generaţia prezentă şi cele următoare trebuie să înveţe de la revoluţionarii paşoptişti "dragostea pentru libertate, pentru indepedenţă, dragostea pentru autonomie, lupta şi jertfa pentru a dobândi aceste lucruri".
La manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni în Miercurea Ciuc au participat aproximativ 1.500 de persoane.
Evenimentele au început la statuia generalului Gál Sándor, cu intonarea imnului României şi al Ungariei, iar subiectul autonomiei a fost prezent în discursurile primarului municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, şi al preotului romano-catolic Darvas Kozma József, organizatorii neasigurând traducerea în limba română.
Participanţii, purtând în mâini drapele secuieşti şi ale Ungariei, au pornit în marş către Piaţa Cetăţii, unde s-a desfăşurat manifestarea centrală a Zilei Maghiarilor de Pretutindeni din Harghita.
Pe scena amenajată în faţa Primăriei, sărbătoarea a început cu intonarea imnului Ungariei, după care au urmat cuvântările primarului Ráduly, al secretarului de stat pentru Culte, Naţiuni şi Relaţia cu Societatea Civilă în Guvernul ungar, Soltész Miklós, şi discursul preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor.
La manifestările din Miercurea Ciuc au mai participat europarlamentarul UDMR Sogor Csaba, consulul general al Ungariei în Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pál, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.
Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de coroane la statuile revoluţionarilor Petofi Sandor şi Nicolae Bălcescu şi cu intonarea imnului secuiesc.
În cursul serii, participanţii la manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni sunt invitaţi la un spectacol de gală la Casa de Cultură Municipală din Miercurea Ciuc.
Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată, în fiecare an, în majoritatea localităţilor din Transilvania, fiind comemoraţi eroii din timpul Revoluţiei Ungare de la 1848-1849.
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
-
ieri, 22:27