- Home
- Politic
- TÂRGU MUREŞ, (18.10.2014, 00:02)
- Adina Oşan , Ela Giurgea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kelemen: Preşedintele nu ar trebui să aibă posibilitatea de a cântări cine va fi premierul
Candidatul UDMR la Preşedinţie, Kelemen Hunor, a declarat, vineri seară, la Târgu Mureş, că preşedintele nu ar trebui "să aibă posibilitatea de a cântări cine va fi premierul", ci ar trebui să accepte "ceea ce propune majoritatea".
Urmărește
245 afișări
Kelemen Hunor (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
"Eu l-aş propune prim-ministru pe cel care are susţinerea majorităţii parlamentare. Nu ar conta etnia acestuia", a spus Kelemen Hunor.
Ulterior, preşedintele UDMR a declarat presei că el crede că România ar trebui să fie republică parlamentară, chiar dacă preşedintele ar fi ales în continuare în mod direct, aceasta nefiind neapărat o contradicţie, "pentru că mai există şi în alte state" acest sistem.
"Trebuie delimitate atribuţiile preşedintelui de atribuţiile executivului, ca să nu fie suprapuneri. Şi când vorbim de majoritate, eu spun că preşedintele nu ar trebui să aibă posibilitatea de a cântări cine va fi premierul, ar trebui să accepte ceea ce propune majoritatea. Dacă nu există o majoritate absolută, atunci cea formată de partide într-o coaliţie. Şi, cu cine vin aceste partide sau persoana care are capacitatea de a forma o majoritate, trebuie acceptată şi trebuie numită, pentru a forma un Guvern", a spus el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Kelemen Hunor a argumentat că o astfel de abordare ar asigura şi un echilibru "mult mai puternic şi mult mai necesar" în ceea ce priveşte relaţiile şi raporturile instituţionale şi că aceste aspecte ar trebui reglate prin "noua Constituţie".
"În această Constituţie actuală, lucrurile sunt interpretabile, au fost interpretate, poţi să mergi până la marginea prăpastiei şi tot rămâi în limitele constituţionale. Dar, provoci nişte tensiuni inutile. Constituţia noastră are amprenta foarte adâncă a perioadei de la începutul anilor '90, când nu ştiam exact ce model vrem să luăm. Am luat modelul franţuzesc, dar nu de tot, am mai luat şi din altă parte, le-am amestecat. Deci, Constituţia s-a născut într-o perioadă foarte efervescentă şi, de atunci, totuşi, avem 25 de ani de experienţă. În 2003 a fost doar o nuanţare, din varii motive, şi nu toate modificările din 2003 sunt utile", a spus el.
Kelemen Hunor a mai spus că, spre exemplu, "trebuie să recunoaştem că a fost o greşeală decuplarea alegerilor prezidenţiale şi generale."
El a precizat că s-ar gândi "foarte sincer" şi ar opta pentru revenirea la "sistemul anterior", astfel încât să existe mandate care să se suprapună, de patru sau cinci ani, pentru preşedinte şi parlamentari, "pentru că, deja din 2004, permanent suntem într-o campanie".
Kelemen Hunor a participat, vineri seară, la Târgu Mureş, la dezbaterea publică "Voci Maghiare Locale" alături de fostul preşedinte al Uniunii, senatorul Marko Bela, vicepreşedintele politic Borbely Laszlo şi aproape 100 de invitaţi, personalităţi ale vieţii politice din judeţ.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe