- Home
- Politic
- CLUJ-NAPOCA, (17.09.2015, 21:37)
- Vasile Măgrădean , Adina Oşan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kelemen: România, pe un drum greşit în privinţa drepturilor minorităţilor. Am propus pact interetnic
Şeful UDMR, Kelemen Hunor, spune că a propus preşedintelui Klaus Iohannis şi partidelor parlamentare un pact interetnic, după ce a constatat că România a luat-o pe un drum greşit în privinţa drepturilor minorităţilor naţionale şi crede că anul electoral 2016 ar fi oportun pentru un astfel de pact.
Urmărește
759 afișări
Kelemen: România, pe un drum greşit în privinţa drepturilor minorităţilor. Am propus pact interetnic
Kelemen Hunor a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că a propus acest pact interetnic la începutul anului, la prima consultare privind bugetul Apărării, şi nimeni nu a respins şi nu a refuzat o astfel de discuţie.
"La prima consultare de la începutul anului, privind bugetul Apărării, am propus preşedintelui Klaus Iohannis şi partidelor parlamentare un pact interetnic, care ar trebui să reglementeze câteva chestiuni între aceste partide. Am constatat că, după anul 2007, România a luat-o pe un drum greşit în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor naţionale şi continuă să meargă pe un drum greşit. În actuala perioadă este nevoie de o astfel de înţelegere, încă nu a trecut anul, aşa ceva nu se poate realiza de la o zi la alta, dar nimeni nu a respins, nu a refuzat o astfel de discuţie. Preşedintele Iohannis a spus atunci că are nevoie de timp de gândire şi de analiză. Se poate şi în acest an, se poate şi anul viitor, fiind an electoral ar fi chiar un moment oportun, şi atunci, şi campania electorală ar fi mult mai corectă şi mai liniştită, se poate face o campanie şi fără un discurs naţionalist şi fără să foloseşti cartea maghiară", a spus Kelemen.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Europarlamentarii solicită CE să ia măsuri în legătură cu „amestecul” lui Elon Musk în alegeri
-
Danemarca, după afirmaţiile lui Trump: Groenlanda ar putea fi independentă, dar nu un stat american
-
Joe Biden recunoaşte că vârsta l-ar fi putut împiedica să îndeplinească un al doilea mandat la Casa Albă: „Cine ştie cum voi fi la 86 de ani”
Potrivit acestuia, pactul ar trebui să prevadă faptul că toată lumea este de acord că drepturile câştigate nu vor fi atinse, că nu vor fi blocate legile şi vor fi aplicate, cum este Legea Educaţiei, că se va căuta doar prin dialog şi prin mijloace democratice parlamentare modul în care se vor asigura instrumentele juridice şi instituţionale "prin care toate toate minorităţile etnice vor putea dezvolta şi întări identitatea etnică, lingvistică, culturală".
"De asemenea, se va prevedea că nu vom folosi problematica minorităţilor naţionale în campaniile electorale, că nu e nevoie de mesaje naţionaliste. Consider că acest dialog şi această idee nu trebuie uitate, mai ales în actualul context în care se simte o reaprindere a naţionalismului şi extremismului, ceea ce nu este bine. Important este să avem şanse de dezbateri, este important să cădem de acord că anumite principii, anumite valori trebuie păstrate, întărite şi ceea ce am realizat împreună după Revoluţie nu trebuie risipit", a subliniat liderul UDMR.
Întrebat cum comentează propria afirmaţie, potrivit căreia România a luat-o pe un drum greşit după 2007, având în vedere că şi UDMR s-a aflat la guvernare după acel an, Kelemen Hunor a spus că în perioadele când Uniunea era la guvernare putea menţine mult mai uşor un echilibru.
"După 2007 s-a simţit faptul că, nemaiexistând presiune şi aşteptare, deoarece România a intrat în UE şi NATO, acele criterii care erau valabile şi acele valori legate de minorităţile naţionale, pe care toate forţele politice se angajaseră să le respecte, nu mai sunt atât de importante. Neavând sancţiuni, poţi să nu mai aplici legislaţia privind protecţia minorităţilor naţionale. Unii chiar au încercat să mai taie din drepturile obţinute în perioada anterioară. Nu este bine aşa, este în interesul societăţii româneşti să nu existe nemulţumiri, frustrări şi tensiuni între majoritate şi minoritate, între români şi maghiari", a conchis Kelemen.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump amenință că „iadul se va dezlănțui în Orientul Mijlociu” dacă ostaticii nu sunt eliberați
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suedia recuperează ancora petrolierului „flotei fantomă” a Rusiei în cazul sabotării cablului Estlink 2
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Ce a postat Ingrid Baciu, înainte să fie găsită moartă în casă: 'Câtă durere, dezamăgire și trădare să îndure?'
CANCAN.RO
Care sunt numerele de înmatriculare interzise în România, în 2025. Aceasta este lista completă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe