- Home
- Politic
- TÂRGU MUREŞ, (23.11.2013, 14:36)
- Pacala Dana , Ela Giurgea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kelemen: Trebuie să ne împrietenim din nou cu metodele democratice ale opoziţiei politice
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că reprezentanţii Uniunii trebuie să se "împrietenească din nou cu metodele democratice ale opoziţiei politice", pentru că folosirea acestor instrumente nu va însemna o altă direcţie în politica lor, el apreciind că "nu e tragedie să fii în opoziţie".
Urmărește
262 afișări
Kelemen Hunor (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, în faţa delegaţilor la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR de la Târgu Mureş, că Uniunea este de un an şi jumătate în opoziţie, Guvernul având un sprijin parlamentar de 70 la sută şi că a optat pentru un rol de "opoziţie constructivă".
"Trebuie să ne împrietenim din nou cu metodele democratice ale opoziţiei politice, nu trebuie să ne prefacem că folosirea acestor instrumente ar însemna o altă direcţie în politica noastră. Politica să fie o sală de aşteptare, în care doar să stăm, fără să deranjăm pe nimeni? Ne-am confruntat cu provocări grele în ultimii ani şi nimic nu spune că situaţia se va schimba. Nu e tragedie să fii în opoziţie. Dacă drepturile nu s-ar revoca, n-ar trebui să ne temem", a spus Kelemen Hunor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Preşedintele UDMR a susţinut că "permanent se inventează ceva nou, se încearcă reorganizări care nu înseamnă o schimbare de situaţie în direcţia dorită" şi din ce în ce mai des constată "că păstrarea drepturile obţinute e o provocare la fel de mare ca păşirea înainte".
El a vorbit despre o "perversitate politică", arătând că "unde stau apărătorii legilor se nasc decizii care contravin legilor", dând exemplul Colegiului "Szekely Miko" din Sfântu Gheorghe, în cazul căruia a fost trimis în judecată liderul UDMR Marko Attila.
"Tot prin instituţiile justiţiei se încearcă să ni se transmită mesajul că un ungur nu trebuie să trăiască cu drepturi depline, că poate face puşcărie. Tot o arătare a muşchilor e că poliţia politică urmăreşte reprezentanţii maghiarilor. Nu cred că pentru albumul de fotografii. Primarul din Târgu Mureş elimină în afara oraşului acţiunile ungureşti (se referă la Festivalul "Vâltoarea" din această vară, pentru care nu s-a aprobat organizarea în centrul oraşului - n.r.), pentru el ungurul bun e ungurul tăcut, care nu ţine la identitatea lui şi nu vrea nimic", a spus Kelemen Hunor.
El a arătat că, şi din opoziţie, UDMR a reuşit să formuleze unele propuneri acceptate de coaliţia de guvernare, în ceea ce priveşte legea descentralizării şi modificarea Constituţiei - fraza prin care se arată că minorităţile naţionale sunt parte constitutivă a naţiunii.
"Nu s-a reuşit impunerea de spaţii geografice cu statut special. S-a amânat reforma administrativă, regionalizarea, care ar fi fost fatală pentru noi. La începutul verii am propus o lege globală pentru descentralizare. În urma dialogului cu Guvernul, legea votată recent poartă şi amprenta noastră, deşi n-am obţinut chiar tot. Votarea acestui proiect s-ar fi făcut şi fără noi, dar faptul că s-a acceptat un număr mare de propuneri recunoaşte competenţa noastră. Arată că în viaţa politică românească nu suntem izolaţi. Nu trebuie să acceptăm miracole şi nu credem că munca noastră o va face altcineva", a spus Kelemen Hunor.
El a mai afirmat că strângerea a circa 200.000 de semnături pentru un referendum privind regiunile de dezvoltare din Ţinutul Secuiesc şi Partium arată că intenţiile UDMR sunt în armonie cu doleanţele comunităţii.
"În 8 decembrie n-o să fie plebiscit, dar am arătat voinţa comunităţii. Când se va pune problema reorganizării administrative, vom relua. Nu vrem să luăm nimic de la nimeni. Ce cerem noi nu trebuie luat de la alţii, dar, în problemene noastre, noi vrem luăm decizii. Acest ţel se obţine prin dialog şi instrumente politice, prin convingerea societăţii româneşti, cum scrie în programul Uniunii. Spunem acelaşi lucru şi în Guvern şi în Parlament şi pe şoseaua din Covasna. Sunt alte căi, viaţa va mai crea situaţii când va fi nevoie de aceste metode. Autonomia culturală, regională şi teritorială nu se exclud între ele, ci se completează. N-avem iluzii ce şanse are realizarea planurilor noastre, dar asta nu înseamnă că stăm nemişcaţi şi aşteptăm o minune", a conchis Kelemen Hunor.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
CANCAN.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe