- Home
- Politic
- CLUJ-NAPOCA, (03.11.2014, 20:30)
- Vasile Magradean , Kiss Edit
Kelemen: UDMR va decide joi pe cine va susţine în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. UDMR Harghita: Numele viitorului prim-ministru poate influenţa decizia Uniunii privind turul II
Liderii UDMR Harghita consideră că decizia susţinerii unuia dintre candidaţi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale trebuie să fie una "pragmatică", bazată pe dialogul cu organizaţiile locale şi afirmă că numele viitorului prim-ministru o poate influenţa "hotârâtor".
Urmărește
1560 afișări
Kelemen: UDMR va decide joi pe cine va susţine în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale (Imagine: Dan Tautan/Mediafax Foto)
"În cazul în care Victor Ponta are şanse mai mari de reuşită, este o opţiune viabilă şi plauzibilă pentru UDMR. Lucrurile nu sunt încă adjudecate, nu ştie nimeni dacă domnul Victor Ponta poate să câştige alegerile, următoarele 2-3 zile vor fi foarte importante, o să vedem cine sunt prim-miniştrii propuşi, poate să influenţeze în mod hotărâtor decizia noastră inclusiv numele primului-ministru care o să îi ia locul domnului Victor Ponta", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, senatorul UDMR de Harghita Tanczos Barna, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit acestuia, "ecuaţia este extrem de complicată", Uniunea având de ales între Klaus Iohannis, "un minoritar din rândul saşilor", care face parte din Partidul Popular European, ca şi UDMR, şi un socialist, Victor Ponta, care este, în prezent, partenerul de guvernare.
"UDMR trebuie să ia o decizie pragmatică, bazată pe interesele şi pe posibilităţile noastre din următorii doi ani, cel puţin, astfel încât propunerile noastre, proiectele noastre să aibă cele mai mari şanse de reuşită şi în Parlament şi în Executiv. O să fie o dezbatere în cadrul Uniunii, forul de conducere o să ia o decizie cu siguranţă în funcţie de părerile exprimate - personale sau nepersonale - ale celor care fac parte din această conducere", a precizat Tanczos.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Vladimir Putin și Xi Jinping au avut o convorbire telefonică. Ce au discutat cei doi lideri la doar o zi după inaugurarea lui Trump
-
Situaţia reală de pe fronturile din Ucraina. În Pokrovsk situaţia e critică, iar în Velika Novosilka trupele ucrainene riscă să fie încercuite. Armata Kievului se retrage din puncte cheie ale frontului
-
Şeful armatei din Israel va demisiona
-
Consiliul Ecofin a adoptat recomandările privind planul bugetar-structural al României. Deficitul bugetar la sub 3% pe parcursul perioadei 2025-2031
Senatorul a declarat public, dar şi în discuţiile din UDMR, că interesele Uniunii, viziunea acesteia asupra viitorului maghiarilor din România, a modului de păstrare a identităţii, culturii şi tradiţiilor acestei minorităţi sunt "complet diferite" faţă de modalitatea în care Klaus Iohannis vede reprezentarea intereselor saşilor din ţara noastră.
"Din punctul meu de vedere, domnul Klaus Iohannis nu poate fi considerat un reprezentant al niciunei minorităţi din România, în programul dânsului şi în apariţiile publice nici nu a pomenit de această problematică a României şi nu pot să accept ca un sas să aibă o asemenea atitudine în momentul în care ştim că România nu este omogenă din acest punct de vedere. Şi, dacă nici dânsul nu are o gândire de perspectivă şi un proiect de viitor pentru comunităţile care trăiesc în minoritate în România, nu cred că poate reprezenta interesele comunităţii maghiare", a explicat Tanzos Barna.
În aceeaşi conferinţă de presă, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Korodi Attila, a spus că decizia UDMR trebuie să se bazeze pe dialogul cu organizaţiile locale, care trebuie să formuleze un răspuns "foarte clar" până joi.
"Nu avem opţiuni bune, ci avem opţiuni. Avem experienţe pozitive şi negative cu toţi partenerii politici din Parlamentul României şi lucrurile acestea contează foarte mult, şi contează şi situaţia în care ne aflăm, unde avem un parteneriat politic pe un program de guvernare. În realitatea politicii româneşti nu există o soluţie ideală pentru turul doi pentru comunitatea maghiară", a punctat Korodi Attila.
La rândul său, preşedintele UDMR Harghita, Borboly Csaba, a adăugat că în următoarele zile va iniţia consultări cu primarii, cu organizaţiile locale şi cu societatea civilă şi va transmite punctele lor de vedere Consiliului Permanent al Uniunii, care se va întruni, joi, la Cluj-Napoca, pentru a decide pe care dintre candidaţi îl va susţine în turul 2 al scrutinului prezidential.
"Întrebarea este: vrem să fim la guvernare sau vrem să fim în opoziţie?", a conchis Borboly Csaba.
Kelemen: UDMR va decide joi pe cine va susţine în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că Uniunea va decide joi, în şedinţa Consiliului Permanent care va avea loc la Cluj-Napoca, pe cine va susţine în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Kelemen Hunor a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că decizia "depinde de foarte multe analize şi de foarte multe date".
"Eu nu am făcut nicio declaraţie referitoare la susţinerea unui candidat în turul al doilea, noi vom decide abia joi. Vom avea o discuţie în cadrul preşedinţiei UDMR, conducerea restrânsă a Uniunii, apoi în Consiliul Permanent, la Cluj, şi vom lua o decizie pe cine susţinem, care depinde de foarte multe analize şi de foarte multe date. Vom lua joi o decizie. S-ar putea să îl susţinem pe Ponta, s-ar putea să nu luăm o astfel de decizie. Până nu există o şedinţă, eu singur nu iau decizii de această natură şi nu am luat o astfel de decizie", a spus Kelemen.
Pe de altă parte, potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de UDMR şi semnat de secretarul general al Uniunii, Kovacs Peter, o organizaţie care reprezintă interesele unei minorităţi "nu îşi poate permite să adopte o astfel de decizie privind susţinerea unui candidat în turul al doilea bazându-se pe sentimente".
"Mai întâi trebuie să analizăm posibilităţile, respectiv oferta electorală a celor doi candidaţi, după care putem lua o decizie absolut raţională", a subliniat secretarul general al Uniunii.
Kovacs Peter a menţionat că UDMR se delimitează de unele informaţii apărute, luni, în presă legate de faptul că Uniunea a decis deja pe cine va sprijini în turul al doilea de scrutin.
"În mass-media au apărut pe parcursul zilei unele informaţii potrivit cărora UDMR luase deja o decizie în acest sens. Ne delimităm de aceste tipuri de informaţii şi subliniem, totodată, că joi vom lua o decizie privind această chestiune, când se va reuni Consiliul Permanent al Uniunii", a conchis Kovacs Peter.
La rândul său, preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, cu privire la turul al doilea al prezidenţialelor, că pe reprezentanţii UDMR ”nu îi interesează stânga sau dreapta, nu sunt îndrăgostiţi nici de blondă, nici de brunetă”, şi că nu au iluzii, ci doar principii şi deziderate.
”Trebuie să fie foarte clar: pe noi nu ne-a interesat şi nu ne interesează stânga sau dreapta, noi nu suntem îndrăgostiţi nici de blondă, nici de brunetă. Noi avem două ţeluri majore: lărgirea sferei drepturilor minorităţilor, incluzând autonomia Ţinutului Secuiesc, şi dezvoltarea localităţilor şi a Ţinutului Secuiesc, unde trăim. Deci, acel candidat, acel partid politic românesc care este cel mai aproape de a rezolva aceste probleme pentru noi, cu acel partid mergem înainte. Nu suntem îndrăgostiţi, nu avem iluzii, ci noi avem câteva principii şi, desigur, câteva deziderate", a afirmat Tamas Sandor.
Conform rezultatelor parţiale anunţate, luni, de BEC, după centralizarea a 98,30% din procesele verbale, candidatul UDMR la prezidenţiale, Kelemen Hunor, a obţinut 327.918 de voturi (3,50%).
Rezultatele furnizate de birourile electorale judeţene arată că liderul UDMR, Kelemen Hunor, a câştigat alegerile în judeţele Covasna şi Harghita, unde a obţinut 50,41% din voturi, respectiv 62,97% din voturi.
Citeşte şi:
REZULTATE FINALE alegeri prezidenţiale - HARTA VOTULUI. Unde a câştigat Ponta şi unde a câştigat Iohannis - LIVE TEXT
Citeşte şi:
Dragnea: E posibil ca marţi să apară tandemul preşedinte-premier. E posibil să apară şi „alte lucruri”
Citește pe alephnews.ro: Care sunt numele importante care au participat la ceremonia lui Donald Trump? Billy Ray Cyrus, Jason Aldean și Kid Rock s-au numărat printre invitați
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest voucher de 500 de lei. Ce trebuie să faci
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:45
USR cere audierea lui Iohannis în Parlament pe tema anulării alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 15:39