Kelemen: Voiculescu este "tumoarea canceroasă a politicii româneşti"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, vorbeşte, într-un interviu acordat unei reviste ungare, despre condiţiile pe care Uniunea nu le-a acceptat pentru a intra la guvernare, el catalogându-l în acest context pe Dan Voiculescu drept "tumoarea canceroasă a politicii româneşti".

Urmărește
1599 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Voiculescu este "tumoarea canceroasă a politicii româneşti"

Kelemen: Voiculescu este "tumoarea canceroasă a politicii româneşti" (Imagine: Mircea Rosca - MediafaxFoto)

Întrebat, într-un interviu publicat în ediţia online a revistei HVG, de ce, până la urmă, nu a intrat UDMR la guvernare, Kelemen Hunor a răspuns: "Fiecare lider al unui partid politic îşi propune două obiective înaintea alegerilor: să ajungă în Parlament şi, respectiv, să ajungă la guvernare partidul pe care îl conduce. Acesta era şi obiectivul meu. Din sondaje reieşea că USL va câştiga alegerile şi noi ne pregăteam pentru acest lucru. Experienţa anilor trecuţi ne-a arătat că cel mai bine putem ajuta comunitatea maghiară dacă suntem la guvernare. De exemplu, din punctul de vedere al alocării bugetului sau al proiectelor legislative. Au şi început negocierile în acest sens după alegeri, dar, contrar cu cele stabilite înaintea alegerilor, liderii partidelor câştigătoare au stabilit nişte condiţii pe care nu le-am putut accepta".

Referitor la aceste condiţii, Kelemen a explicat că era vorba despre a nu modifica articolul 1 din Constituţie.

"Nu am putut accepta să nu modificăm articolul 1 al Constituţiei, care spune că România este stat unitar şi indivizibil. Acesta era punctul de unde nu am putut merge mai departe. Noi de nenumărate ori ne-am exprimat îndoielile referitoare la statul unitar. România nu este stat unitar, această stare poate exista doar în visele câtorva politicieni români", a afirmat Kelemen.

Întrebat de hvg.hu care au fost acei politicieni români care insistau că UDMR poate intra la guvernare doar dacă acceptă această condiţie, Kelemen a spus: "Liderul liberal, Crin Antonescu, şi tumoarea canceroasă a politicii româneşti, fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu".

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, în 20 decembrie 2012, că, la discuţiile privind acordul de colaborare UDMR-USL, Dan Voiculescu este cel care a prezentat poziţia ACD şi a pus condiţiile ca Uniunea să susţină candidatul USL la Preşedinţie şi să renunţe la modificarea articolului 1 din Constituţie.

"La şedinţă a participat şi Dan Voiculescu. El a prezentat poziţia Alianţei de Centru Dreapta, în care spunea că sunt două condiţii dacă vrem să mergem mai departe. Una era să susţinem proiectul USL la prezidenţiale. Răspunsul meu a fost «da, este corect, dacă guvernăm împreună e normal să avem o astfel de înţelegere şi-l vom susţine pe cel care va fi candidatul USL la Preşedinţia României în 2014». A doua condiţie era să renunţăm la amendarea articolului 1 din Constituţie - e vorba doar de sintagma de «stat naţional», ceea ce nu era de acceptat", a explicat Kelemen Hunor.

El a arătat că UDMR nu putea să accepte să renunţe la amendarea articolului 1 din Constituţie, deoarece nu i se poate spune despre ce să vorbească sau să nu vorbească.

"Nu ni se poate spune despre ce avem voie să vorbim şi despre ce nu avem voie să vorbim. Nu poţi să ceri test de loialitate de la niciun cetăţean român, nici de la mine, nici de la altul. Asta a fost discuţia miercurea trecută, în cadrul discuţiilor cu USL. Eu am spus că e o condiţie pe care nu putem să o acceptăm, am considerat că luni continuăm discuţiile", a adăugat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR nu a putut să precizeze cine a avut iniţiativa încheierii acordului de colaborare UDMR-USL: "Au fost discuţii la sfârşitul lunii august, începutul lui septembrie, au fost mai mule discuţii şi s-a conturat o astfel de înţelegere de principiu. Nu ţin minte cine a venit cu o astfel de soluţie. Noi, împreună, după câteva întâlniri am spus că se poate ajunge la o astfel de înţelegere de principiu".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara, în 18 decembrie, că a existat un acord semnat de el şi Victor Ponta cu UDMR înaintea campaniei, pentru guvernare în comun, el adăugând că de la declanşarea campaniei şi până alegeri "foarte multe lucruri" nu au decurs potrivit celor stabilite.

Imediat după anunţarea primelor rezultate ale alegerilor, premierul Ponta a declarat că USL începe discuţii cu UDMR, pentru crearea unei majorităţi constituţionale. O săptămână mai târziu, Ponta anunţa că decizia finală este ca UDMR să nu facă parte din Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici