Klaus Iohannis a rechemat în ţară 14 ambasadori, printre care cei din R.Moldova, Ucraina, Finlanda şi Italia. Ambasadorul la Roma şi-a încheiat mandatul după 3 ani

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi decretele de rechemare în ţară pentru 14 ambasadori, printre aceştia fiind cei din Ucraina, Republica Moldova, Turcia, Spania, Italia, Olanda.

Urmărește
1195 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis a rechemat în ţară 14 ambasadori, printre care cei din R.Moldova, Ucraina, Finlanda şi Italia. Ambasadorul la Roma şi-a încheiat mandatul după 3 ani

Klaus Iohannis a rechemat în ţară 14 ambasadori, printre care cei din R.Moldova şi Ucraina (Imagine Octav Ganea / Mediafax Foto)

Potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale, ambasadorii rechemaţi în ţară sunt: Marius Gabriel Lazurca (Republica Moldova), Cornel Ionescu (Ucraina), Radu Onofrei (Turcia), Matei-Viorel Ardeleanu (Regatul Danemarcei şi în Republica Islanda), Filip Teodorescu (Bosnia şi Herţegovina), Vasile Gheorghe Popovici (Portugalia), Ion Vîlcu (Spania), Ireny Comaroschi (Olanda), Dana Manuela Constantinescu (Italia, Malta şi San Marino), Cătălin Avramescu (Finlanda şi Estonia), Cosmin George Dinescu (Croaţia).

Lor li se adaugă Anton Păcureţu (Bulgaria), Ana Voicu (Mexic), Simona Mariana Ioan (Maroc).

Ambasadorii din Republica Moldova, Ucraina şi Croaţia şi-au început misiunea în 2010, cel din Bulgaria în 2009, iar cei din Mexic, Maroc, Spania, Portugalia, Turcia, Bosnia şi Finlanda în 2011.

Ireny Comaroschi (Olanda) şi Matei-Viorel Ardeleanu (Regatul Danemarcei şi în Republica Islanda) erau la post din mai 2012.

Cel mai controversat nume de pe listă este cel al Danei Manuela Constantinescu (Italia, Malta şi San Marino). Decretul de acreditare a fost semnat de fostul preşedinte Traian Băsescu în februarie 2013, în condiţiile în care comisiile de politică externă ale Parlamentului au dat aviz negativ pentru această propunere în iunie 2012.

În cadrul audierilor, Dana Constantinescu nu a ştiut să spună numele miniştrilor italieni care deţin portofoliile de Interne şi Externe. Dana-Manuela Constantinescu s-a născut în 1962, la Slobozia, ea absolvind în 1986 Facultatea de Utilaje Tehnologice la Institutul de Construcţii din Bucureşti, cu licenţa de inginer mecanic, profesând în acest domeniu până în 1992 când s-a angajat în Ministerul Transporturilor. În perioada când Traian Băsescu a fost ministru al Transporturilor, Dana Constantinescu a fost director pentru relaţiile internaţionale ale ministerului.

În 2006, Dana Manuela Constantinescu a fost numită ambasador al României în Slovenia, mandatul terminându-se la sfârşitul anului 2011.

Mandatul în Finlanda a lui Cătălin Avramescu, apropiat şi susţinător al lui Traian Băsescu, fost şef al Cancelariei Prezidenţiale, a avut parte de momente de conflict cu Guvernul condus de Victor Ponta.

El a cerut renunţarea la comunicarea pe cifru şi, de asemenea, s-a opus trimiterii de către Guvern a unui ataşat pe probleme de muncă, a declarat, în 2013, ministrul de Externe de la acea dată, Titus Corlăţean. Avramescu şi-a luat concediu în timpul vizitei lui Victor Ponta la Helsinki.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici