Klaus Iohannis: Ameninţările trecutului ne îndeamnă să luptăm împotriva uitării

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, în Polonia, cu ocazia comemorării a 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial că ”ameninţările trecutului ne îndeamnă să luptăm împotriva uitării” şi ceea ce contează este ce alegem să facem cu amintirile şi ce alegem să învăţăm din trecut.

Urmărește
290 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis: Ameninţările trecutului ne îndeamnă să luptăm împotriva uitării

Klaus Iohannis (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

”Nu contează doar ceea ce ne amintim. Contează, de asemenea, ceea ce alegem să facem cu amintirile şi ceea ce alegem să învăţăm din trecut. Comemorarea tragicelor evenimente ale celui de-al Doilea Război Mondial este o parte integrantă a culturii europene a memoriei. Este important să ne amintim că războiul nu ucide doar fiinţe umane. Astăzi, aici în Polonia, unde a început acest război, trebuie să ne amintim cuvintele Papei Ioan Paul al II-lea: “Războiul este o înfrângere pentru umanitate”, a transmis Klaus Iohannis, în panelul politic “Integrarea europeană – o lecţie învăţată după cel de-al Doilea Război Mondial şi semnificaţia sa astăzi” din cadrul manifestărilor organizate cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial.

Şeful statului a mai spus că ”este datoria noastră să cinstim memoria victimelor şi să ascultăm cu atenţie avertismentul pe care sacrificiul lor ni-l adresează”.

”Libertatea şi pacea nu trebuie considerate ca fiind o realitate de la sine înţeleasă. Trăim într-o lume definită de provocări, în care aceste valori fundamentale trebuie să fie ocrotite şi consolidate în mod constant. Una dintre principalele lecţii ale celui de-al Doilea Război Mondial a fost înfrângerea urii, a prejudecăţilor şi a tensiunilor între naţiuni, precum şi eliminarea lucrurilor care îi despart pe oamenii, pentru a le înlocui cu ceea ce îi uneşte. Cooperarea strânsă pentru pace a adus stabilitate şi prosperitate în Europa celei de a doua jumătăţi a secolului al XX-lea. Proiectul european, cel mai de succes proiect de acest fel din istorie, este, astăzi, mai relevant ca niciodată”, a mai afirmat preşedintele Iohannis.

Potrivit şefului statului, ”incredibila transformare a Europei Centrale şi de Est, precum şi entuziasmul nostru de a deveni parte a comunităţii europene şi a celei euroatlantice au confirmat relevanţa Uniunii Europene şi a NATO”.

”Ele au contribuit la stabilitatea din regiune şi de dincolo de ea, ceea ce este extrem de important astăzi, când evenimentele îngrijorătoare din vecinătatea răsăriteană exercită presiune asupra securităţii şi a valorilor noastre. Cu certitudine, nu ne putem confrunta singuri cu aceste provocări. Numai muncind împreună ne putem asigura securitatea colectivă cu ajutorul soluţiilor sustenabile şi putem menţine valorile europene fundamentale pe care le împărtăşim. Ameninţările trecutului ne îndeamnă să luptăm împotriva uitării. Ellie Wiesel, supravieţuitor al ororilor războiului, a spus odată: «Trebuie să aducem mărturie, pentru cei morţi şi pentru cei vii»., a mai spus preşedintele Iohannis.

Potrivit preşedintelui Iohannis, ”actul comemorării este necesar şi pentru a sensibiliza conştiinţele în privinţa ameninţărilor la adresa păcii”.

”România este hotărâtă să contribuie la realizarea unei Uniuni Europene mai funcţionale. Acest lucru înseamnă o Uniune apropiată de cetăţenii săi şi concentrată asupra chestiunilor esenţiale: creştere inovativă şi locuri de muncă, securitate internă şi externă, precum şi o politică energetică eficientă şi sigură. Am încrederea că, împreună, putem depăşi toate obstacolele pesimismului şi tendinţele naţionaliste sau xenofobe extreme, în consolidarea proiectului nostru european. O voinţă politică fermă şi o acţiune coerentă sunt esenţiale acum pentru a ne atinge obiectivul – o Europă mai integrată şi cu mai multă influenţă. Este o viziune pentru care va trebui să luptăm cu toţii. O Europă mai puternică, mai unită şi mai prosperă va contribui în mod covârşitor la stabilitatea şi securitatea întregii lumi. Aceasta ar fi moştenirea noastră pentru următoarea generaţie de europeni, care ar trebui să cunoască doar pacea, unitatea şi prosperitatea”, a menţionat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici