Klaus Iohannis cere susţinere pentru candidatura României la Consiliul de Securitate ONU/ Există în continuare conflicte nerezolvate în zona extinsă a Mării Negre

Preşedintele Klaus Iohannis, a declarat miercuri, în cadrul Adunării Generale ONU, că mizează pe sprijinul statelor membre pentru un mandat de membru nepermanent al României în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.

Urmărește
792 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis cere susţinere pentru candidatura României la Consiliul de Securitate ONU/ Există în continuare conflicte nerezolvate în zona extinsă a Mării Negre

Klaus Iohannis cere susţinere pentru candidatura României la Consiliul de Securitate ONU/ Există în continuare conflicte nerezolvate în zona extinsă a Mării Negre

"După cum ştiţi, România candidează pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate pentru perioada 2020-2021. Prin această candidatură, ne asumăm partea noastră de responsabilitate în efortul de a spori eficacitatea Consiliului. Sperăm că întreaga noastră evoluţie de până acum în cadrul ONU vă va convinge încă o dată că România este determinată să sprijine ONU în activităţile sale de promovare a păcii şi dezvoltării pentru toţi membrii săi. Pacea, dezvoltarea şi justiţia sunt piloni fundamentali ai strategiei noastre multilaterale. Ne respectăm partenerii şi ne bazăm pe dialog. Contăm pe sprijinul dumneavoastră extrem de valoros pentru candidatura noastră. România va fi un partener responsabil în promovarea agendei comune a ONU". a afirmat Klaus Iohannis în discursul rostit de la tribuna Adunării Generale ONU.

De asemenea, şeful statului a adăugat că este importantă pregătirea pentru adoptarea până la finalul acestui an a unor cadre de cooperare internaţiolă, precum Compactul Global privind Refugiaţii şi Compactul Global pentru Migraţie Reglementată.

"Pe de altă parte, suntem mulţumiţi de efortul comun de pregătire pentru adoptarea, până la sfârşitul anului 2018, a unor cadre de cooperare internaţională foarte importante. Compactul Global privind Refugiaţii (The Global Compact on Refugees) şi Compactul Global pentru Migraţie Reglementată (The Global Compact on Regular Migration) vor genera o abordare comună referitoare la migraţie şi la persoanele strămutate, la nivel global. De asemenea, negocierile pentru un Pact Global pentru Mediul Înconjurător (Global Pact for Environment) urmează să înceapă în curând. Elaborarea convenţiei asupra conservării şi utilizării durabile a diversităţii biologice marine a zonelor din afara jurisdicţiei naţionale este în curs de desfăşurare",a completat Iohannis.

Iohannis, la ONU: Există în continuare conflicte nerezolvate în zona extinsă a Mării Negre

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri la Adunarea Generală a ONU, că România acţionează în regiunea Mării Negre, în condiţiile în care există în continuare conflicte în zonă care sunt ameninţări serioase pentru securitatea internaţională.

"Avem datoria să explicăm mai bine care sunt provocările actuale la adresa păcii, echităţii şi sustenabilităţii societăţilor noastre şi să vorbim mai mult despre rolul jucat de ONU în abordarea acestora. Este necesar să explicăm că ne confruntăm cu ameninţări grave la adresa securităţii, că terorismul trebuie să primească un răspuns coordonat la nivel global, că proliferarea armelor de distrugere în masă şi mijloacele lor de livrare rămân ameninţări existenţiale pentru securitatea globală", a afirmat Klaus Iohannis, în cadrul discursului susţinut la Adunarea Generală a Naţiunile Unite.

Şeful statutului a adăugat că "trebuie să le abordăm propunând soluţii clare. România acţionează în regiunea sa în acest sens. Există în continuare conflicte nerezolvate în zona extinsă a Mării Negre, care reprezintă ameninţări serioase pentru regiune şi pentru securitatea internaţională".

Acesta a vorbit şi despre rolul Consiliului de Securitate care ar putea rezolva mai multe aspecte care afectează securitatea şi pacea, amintind despre schimbările climatice.

"Am recunoscut responsabilitatea principală a Consiliului de Securitate cu privire la menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, în conformitate cu Carta ONU. Întrucât multe crize curente sunt multidimensionale, Consiliul de Securitate ar putea juca un rol mai proeminent în abordarea mai multor aspecte care afectează pacea şi securitatea. De exemplu, schimbările climatice au devenit una dintre cele mai grave provocări la nivel global. Consecinţele – fie că este vorba de scăderea rezervelor de apă, insecuritatea alimentară, strămutarea oamenilor sau creşterea nivelului mărilor – ameninţă viaţa oamenilor din întreaga lume", a explicat Iohannis.

În acest context, preşedintele României a menţionat despre dezbaterile din luna iulie în Consiliul de Securitate în legătură cu acest subiect, precizând că România este dispusă să contribuie "în cazul în care vom fi aleşi ca membru nepermanent al Consiliului".

"Pe lângă eforturile depuse de alte platforme ONU pentru combaterea riscurilor legate de schimbările climatice, Consiliul de Securitate ar putea crea un cadru de abordare a acestora într-o manieră integrată. Am salutat organizarea unei dezbateri în Consiliul de Securitate în luna iulie pe aspecte privind pacea şi securitatea legate de schimbările climatice şi suntem pregătiţi să lucrăm în continuare pe această temă în cazul în care vom fi aleşi ca membru nepermanent al Consiliului", a conchis Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: România este determinată să consolideze parteneriatului UE-ONU

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite, că România, ca stat deţinător al preşedinţiei Consiliului UE în prima parte a anului 2019, este hotărâtă să consolideze relaţie UE-ONU.

"Ca stat deţinător a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019, România este determinată să consolideze parteneriatului UE-ONU. Atunci când vorbesc despre angajament nu mă refer doar la politicieni şi diplomaţi. Trebuie să implicăm şi tinerele generaţii, reprezentanţii societăţii civile, jurnaliştii, oamenii de afaceri. Avem nevoie de toţi aceştia pentru a promova cauza multilateralismului şi a leadership-ului global", a declarat Klaus Iohannis, în cadrul intervenţiei de miercuri la Adunarea Generală a Naţiunile Unite care se desfăşoară la New York.

Acesta a vorbit despre Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, context în care a anunţat că România va găzdui, în luna aprilie a anului viitor, conferinţa regională cu tema "Agenda 2030: Parteneriate pentru Dezvoltare Durabilă".

"România, asemeni multor alte ţări, se află într-un proces de învăţare, un exerciţiu foarte util fiind prezentarea Raportului Naţional Voluntar în cadrul Forumului Politic de Nivel Înalt, care a avut loc în luna iulie. Totodată, avem multe de împărtăşit din propria noastră experienţă. Astfel, în aprilie 2019, România va găzdui, în parteneriat cu Comisia Economică a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Europa, conferinţa regională cu tema «Agenda 2030: Parteneriate pentru Dezvoltare Durabilă» (2030 Agenda: Partnerships for Sustainable Development)", a completat Iohannis.

Şeful statutului a adăugat că scopul evenimentului din aprilie 2019 care va fi organizat în România este ca statele din regiune să facă schimb de informaţii în vederea implementării Agendei 2030.

"Ţările din regiunea noastră vor avea ocazia de a face schimb de bune practici şi lecţii învăţate în cadrul procesului de implementare a Agendei 2030 şi în identificarea de oportunităţi strategice de abordare a factorilor cheie de dezvoltare socială din regiunea noastră, precum şi a domeniilor de sustenabilitate şi de interes comun", a concluzionat preşedintele României.

Preşedintele Klaus Iohannis participă la cea de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite care se desfăşoară la New York.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici