Klaus Iohannis: Diplomaţia este supusă unor noi transformări ceea ce implică o adaptare continuă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis duminică, 1 septembrie, un mesaj cu prilejul Zilei Diplomaţiei Române. Diplomaţia este supusă în ultimii ani unor noi transformări geopolitice, digitale şi sociale, ceea ce implică o adaptare continuă, a spus, printre altele, şeful statului.

Urmărește
135 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis: Diplomaţia este supusă unor noi transformări ceea ce implică o adaptare continuă

Klaus Iohannis: Diplomaţia este supusă unor noi transformări ceea ce implică o adaptare continuă

Mesajul a fost publicat de Administraţia Prezidenţială.

„Ziua Diplomaţiei Române îmi oferă prilejul de a felicita întreg corpul diplomatic şi consular al României pentru activitatea desfăşurată pentru promovarea în plan extern a intereselor statului român şi ale cetăţenilor români, pentru asigurarea influenţei şi a prestigiului ţării noastre în lume. Într-un context internaţional marcat de conflicte, crize şi de contestarea de către o serie de actori a ordinii globale fundamentate pe reguli, România beneficiază de securitate şi stabilitate şi contribuie la asigurarea securităţii europene, datorită unei politici externe coerente, curajoase, ghidate de principii şi valori clare şi bine puse în aplicare”, a transmis Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că „diplomaţia continuă să aibă un rol determinant în asigurarea păcii şi a unui cadru propice pentru progresul României şi pentru creşterea bunăstării cetăţenilor săi”.

„Este definitorie în acest sens contribuţia diplomaţiei române la configurarea unui răspuns adecvat în raport cu provocările majore de securitate generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta a inclus eforturi intense de promovare în cadrul NATO şi al Uniunii Europene a imperativului de a consolida capacitatea de apărare şi descurajare pe Flancul Estic. Totodată, a accentuat importanţa strategică a zonei Mării Negre pentru stabilitatea şi prosperitatea întregii Europe. De asemenea, rolul diplomaţilor români în intensificarea interacţiunii strategice a României cu SUA şi cu ceilalţi parteneri de referinţă din cadrul comunităţii euroatlantice, dar şi de la nivel global a fost unul indispensabil. Demersul a fost cu atât mai relevant pe fondul ameninţărilor hibride extinse ale Rusiei îndreptate împotriva lumii democratice. Dezvoltarea cooperării multidimensionale cu state din vecinătate, dar şi din alte regiuni ale lumii, promovarea obiectivelor României în cadrul UE – de la aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, la susţinerea procesului de extindere a Uniunii, – avansarea unor proiecte de ţară, precum aderarea la OCDE – toate acestea sunt semnificative în egală măsură şi nu ar fi fost posibile fără implicarea activă a membrilor corpului diplomatic şi consular al României”, a adăugat Klaus Iohannis.

La finalul mesajului, preşedintele s-a adresat membrilor corpului diplomatic şi consular.

„Diplomaţia este supusă în ultimii ani unor noi transformări geopolitice, digitale şi sociale, ceea ce implică o adaptare continuă. În acest context, activitatea şi responsabilitatea unui diplomat s-au modificat de o manieră substanţială. Vă reamintesc că destinul României este rezultatul forţei pe care o are naţiunea noastră şi, implicit, al forţei pe care o manifestă diplomaţia ţării, oferind prin dumneavoastră exemplul unui partener credibil, stabil şi responsabil. Indiferent dacă activaţi în Centrala MAE, în ambasadele şi oficiile consulare ale României din străinătate sau desfăşuraţi activităţi în cadrul altor instituţii sau organizaţii, vă îndemn să acţionaţi în continuare cu acelaşi profesionalism şi devotament pentru îndeplinirea misiunii extrem de importante pe care o aveţi”, a precizat Klaus Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici