- Home
- Politic
- PARIS, (01.11.2014, 22:18)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Le Monde: În România, parchetul anticorupţie îi face pe politicieni să tremure
Alegerile prezidenţiale din România sunt, pe hârtie, dintre cele mai disputate, 14 candidaţi înfruntându-se duminică în primul tur, dar adevărata bătălie are loc pe un alt front, cel al justiţiei, comentează cotidianul Le Monde, în ediţia electronică.
Urmărește
1509 afișări
Le Monde: În România, parchetul anticorupţie îi face pe politicieni să tremure (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)
Printre cei 14 candidaţi figurează Elena Udrea, o blondă elegantă, susţinută în cursa electorală de actualul preşedinte, Traian Băsescu, aflat la finalul celui de-al doilea mandat, dar şi Vadim Tudor, un extremist care vrea să-şi vândă Dacia pentru a finanţa o campanie în care doar el crede. Doi candidaţi se detaşează şi, potrivit sondajelor, vor ajunge în turul doi, prevăzut pentru 16 noiembrie: actualul premier socialist Victor Ponta şi liderul Partidului Naţional Liberal, Klaus Iohannis, provenit din minoritatea germană, scrie publicaţia franceză.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Adevărata bătălie are însă loc pe un alt front: cel al justiţiei. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), condusă de o doamnă de fier, Laura Kovesi, a început o operaţiune care vizează întregul eşichier politic. Palmaresul DNA se îmbogăţeşte de la un an la altul: 743 de condamnări în 2012, 1.041 în 2013 şi peste 1.500 anul acesta. Printre acestea se numără şi cea a fostului premier Adrian Năstase, condamnat în 2012 la doi ani de închisoare pentru corupţie.
"Procurorii sunt independenţi. Putem ancheta miniştri, parlamentari, magistraţi, ofiţeri de poliţie sau directori de societăţi publice. Nu avem nici o problemă să anchetăm orice caz de corupţie", declară Laura Kovesi.
DNA a cerut ridicarea imunităţii a nouă foşti miniştri şi parlamentari implicaţi în scandalul Microsoft, precizează Le Monde, menţionând de asemenea dosarele Lukoil şi EADS. "În aceste dosare, statul a pierdut aproximativ un miliard de euro", a declarat Monica Macovei, candidată la preşedinţie şi fost ministru al Justiţiei. Această sumă, care corespunde bugetului anual al capitalei României, ar fi putut finanţa construcţia a 200 de kilometri de autostrăzi, într-o ţară în care infrastructura este învechită, comentează cotidianul francez.
Această operaţiune a justiţiei dezvăluie existenţa unei caracatiţe cu multiple tentacule. La 17 octombrie, o altă anchetă a zguduit viaţa politică din România. Deputatul Viorel Hrebenciuc, eminenţa cenuşie a Partidului Social Democrat, a fost acuzat de corupţie şi trafic de influenţă. Conform raportului procurorilor, el ar fi obţinut 120 de kilometri pătraţi de pădure - echivalentul a jumătate din suprafaţa Bucureştiului. La 15 octombrie, procurorii l-au audiat pe această temă şi pe senatorul Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, adaugă Le Monde.
"Vom continua să anchetăm în pofida declaraţiilor politicienilor împotriva noastră. Procurorii noştri sunt insensibili la influenţe, iar dosarele noastre vizează reprezentanţi ai tuturor partidelor politice", afirmă Kovesi, citată de Le Monde, care conchide că această ofensivă fără precedent a procurorilor zguduie o clasă politică suspectată că tolerează o corupţie endemică în România.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
CANCAN.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe