- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legea ANI, adoptată de Senat în forma propusă de Camera Deputaţilor - VIDEO
Legea ANI a fost votată, marţi după-amiază, de plenul Senatului, cu 78 voturi "pentru" şi o abţinere, actul normativ fiind adoptat în forma propusă de Cameră, după ce senatorii au respins amendamentul privind exceptarea liderilor sindicali de la obligaţia de a depune declaraţii de avere.
Legea ANI, adoptată de Senat în forma propusă de Camera Deputaţilor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Senatul a adoptat, marţi, cu 78 voturi "pentru", o abţinere şi niciunul "împotrivă", Legea de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate, păstrând forma votată şi la Camera Deputaţilor.
Forma Legii ANI pe care Senatul a adoptat-o marţi este aceeaşi cu textul adoptat de Camera Deputaţilor, la propunerea Guvernului şi a Ministerului Justiţiei.
În noua formă a Legii ANI se revine la înfiinţarea comisiilor de anchetă de pe lângă Curţile de Apel, şi se stabileşte un singur formular al declaraţiei de avere, care, în forma în care va fi făcută publică va avea datele de identificare blurate, pentru respectarea deciziilor Curţii Constituţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Formularul declaraţiei de avere va conţine date legate de bijuterii, conturi, case, singurul lucru care nu va apărea fiind adresa imobilelor.
Vor trebui declarate contractele derulate cu statul de către demnitari, în declaraţiile de interese.
De asemenea, prin noul text al Legii ANI se reintroduce termenul de trei ani în care Agenţia poate face verificări.
Textul adoptat marţi va fi trimis preşedintelui pentru promulgare, Senatul fiind Cameră decizională.
Amendamentul adoptat de Comisia juridică a Senatului, care elimina liderii de sindicate din sfera de aplicabilitate a Legii ANI, a fost respins de plen, astfel încât s-a menţinut forma adoptată de Camera Deputaţilor, care obligă şi preşedinţii, vicepreşedinţii şi trezorierii confederaţiilor sindicale să îşi declare averea şi interesele.
Înaintea votului final, preşedintele comisiei juridice, Toni Greblă, a ridicat problema amendamentului adoptat de Comisie, de eliminare a liderilor sindicali din sfera de aplicabilitate a Legii ANI.
Greblă a afirmat că, întrucât amendamentul a întrunit 46 de voturi favorabile şi 43 negative, se considderă adoptat, contrar celor înregistrate la stenogramă.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a replicat afirmând că pe lângă cele 46 de voturi "pentru" şi 43 "împotrivă", s-au înregistrat şi şase abţineri, astfel încât în lipsa majorităţii celor prezenţi, amendamentul se consideră respins.
La votul final, senatorii PSD nu au votat deloc, fiind însă prezenţi în sală.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO