- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe, adoptată pe articole în Camera Deputaţilor
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, pe articole, proiectul legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, în domeniile stabilite de Constituţie, inclusiv în privinţa rectificărilor bugetare, votul final urmând să fie exprimat joi.
Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe, adoptată pe articole în Camera Deputaţilor (Imagine: Bogdan_Maran/Mediafax Foto)
Secretarul de stat Valentin Iliescu a precizat, de la tribuna Parlamentului, că Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare cuprinde şase domenii: finanţe şi economie, agricultură, transporturi, admnistraţie publică şi interne, justiţie şi prorogarea, respectiv modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.
La rândul său, vicepreşedintele Comisiei juridice Florin Iordache (PSD) a declarat că accest proiect de lege a fost deja adoptat de Senat, Camera având competenţă decizională.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
El a menţionat că, în urma dezbaterilor din Comisia juridică, s-a hotărât, cu unanimitate de voturi, să fie propus plenului Camerei adoptarea proiectului de lege cu amendamente.
În schimb, viceliderul grupului parlamentar al PNL Eugen Nicolăescu a declarat, de la tribună, că "este deja o obişnuinţă ca la sfârşitul fiecărei sesiuni parlamentare Guvernul să dorească pe perioada vacanţei parlamentare de vară sau de iarnă să aibă abilitare să poată emită ordonanţe simple pe domeniile pe care Constiuţia i le acordă".
"La acest proiect de lege avem o problemă importantă, pe care o ridic la dezbateri generale. Ştim că Guvernul doreşte, ca de obicei, să facă rectificări ale bugetului, numai că la articolul 1, punctele 4 şi 5 din raport, la finanţe şi economie, vedem trecute referiri la rectificarea bugetului de stat şi bugetul asigurărilor sociale pe 2010. Cred că nu putem accepta şi adopta un asemenea act normativ, pentru că legea care este în vigoare, legea responsabilităţii fiscale, nu este pusă în aplicare şi ca atare nu se poate face o rectificare bugetară", a explicat Nicolăescu.
El a susţinut că impedimentul ar fi faptul că "nu s-au făcut audieri ale viitorilor membri ai acestui Consiliu, nu s-a convocat o şedinţă de plen reunit ca să fie aprobaţi acei membri, deci Consiliul Fiscal nu există".
"Conform legii pe care am aprobat-o, nu se poate face rectificare fără avizul Consiliului Fiscal. Eu vă propun ori scoaterea din raport a acestor două puncte, ori retrimiterea la Comisie a raportului şi, poate, în felul acesta, se urgentează convocarea tuturor organismelor interne ale Parlamentului, care să ducă la adoptarea Consiliului Fiscal şi numai după aceea să se vină cu acest proiect de lege în plenul Camerei", a conchis Nicolăescu.
Preşedintele Camerei Deputaţilor i-a răspuns că au fost convocate Birourile Permanente reunite pentru rezolvarea acestor probleme într-un plen comun.
Mai mult, secretarul de stat Gheroghe Gherghina a spus că "legea responsabilităţii fiscale prevede că rectificarea se poate face începând din semestrul II", după ce se cunosc realizările pe semestrul I, menţionând că rectificarea este propusă pentru lunile iulie-august, cu respectarea legii responsabilităţii ficale, dar şi ţinând cont de punctele de vedere ale Consiliului Fiscal.
"Sperăm să avem Consiliul Fiscal, ca să poată vedea exact propunerile pe care Guvernul le va formula prin această rectificare şi promitem şi vă rugăm să ne lăsaţi aceste puncte în raport, că vom respecta atât Legea 69, cât şi consultarea consiliului cu sprijinul dumneavoastră, că suntem convinşi că acesta va fi numit până la terminarea sesiunii, ca să intrăm în termenul legal", a spus Gherghina.
Pe de altă parte, deputatul PSD Anghel Stanciu a menţionat că Legea de abilitare îi surprinde pe toţi, din două motive, unul fiind acela că pe tot parcursul sesiunii parlamentarii s-a "cam şomat", în sensul că s-au primit puţine iniţiative ale Guvernului pentru îndeplinirea programului de guvernare.
"Au fost în schimb multe ordonanţe, şi nu puţine, cele care nu au respectat prevederile Constituţiei. Al doilea motiv este că această lege de abilitare cuprinde, într-adevăr, punctul 3, rectificarea bugetului de stat pe 2010 şi, punctul 5, referitor la bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2010. Aceste rectificări - şi cred că distinsul domn ministru Gherghina putea să ne spună, dar cred că vor fi sigur negative şi vor avea în special în atenţie cele două puncte cu care PSD nu este şi nu va fi de acord - reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi, respectiv, cu 15% a pensiilor. De aceea, şi noi credem că aceste puncte ar trebui scoase de pe ordinea de zi, iar, dacă nu vor fi scoase, PSD va vota împotriva lor", a spus deputatul social-democrat.
În replică, secretarul de stat Valentin Iliescu a precizat că numărul de ordonanţe de urgenţă în 2010 este cu mult mai mic decât cel din 2009 şi 2008.
Eugen Nicolăescu a comentat că Gherghina face "promisiuni", precizând că parlamentarii trebuie să lucreze pe legi, regulamentar, menţionând că, dacă problema Consiliului Fiscal se poate rezolva în această săptămână, ar fi bine ca această legea să fie amânată până lunea viitoare.
Pe de altă parte, preşedintele Camerei, Roberta Anastase, i-a spus liberalului că se va decide la şedinţa de joi dacă se impune amânarea, supunând la votul pe articole Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe.
Articolele legii au fost adoptate în majoritatea lor fără obsevaţii, deputaţii PSD cerând eliminarea punctelor 4 şi 5 din raport privind rectificările bugetare. Propunerea acestora a fost respinsă, deoarece a întrunit în jur de 50 de voturi "pentru", şi 90 de voturi "împotrivă".
"Rămâne la votul final de joi", a spus Anastase, la finalul dezbaterilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:03
-
ieri, 23:10