- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (10.12.2013, 11:43)
- Emma Toader
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legea lobby-ului, retrimisă de plen Comisiei juridice, până la 1 februarie
Deputaţii au decis, marţi, să retrimită spre analiză până la 1 februarie la Comisia juridică proiectul de lege care stabileşte condiţiile desfăşurării activităţii de lobby.
Urmărește
243 afișări
Legea lobby-ului, retrimisă de plen Comisiei juridice, până la 1 februarie (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
Plenul Camerei Deputaţilor a luat această decizie cu 119 voturi "pentru" şi un vot "împotrivă", la propunerea liderului deputaţilor PDL, Mircea Toader, care a arătat că, deşi este o lege necesară, "sunt unele inadvertenţe" care trebuie îndreptate.
"Decât să facem un lucru prost, mai bine să o întoarcem la comisie", a spus Toader.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Preşedintele Comisie juridice, Bogdan Ciucă, a susţinut că "legea este foarte bună, poate fi îmbunătăţită şi au fost solicitări să se aducă amendamente".
Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a menţionat că proiectul este depus din anul 2010 şi a propus ca deputaţii din comisia de specialitate să facă raportul suplimentar astfel încât proiectul de lege să intre în dezbaterea plenului Camerei pe 1 februarie 2014, în sesiunea parlamentară de primăvară.
Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a adoptat, luni seară, proiectul de lege care stabileşte condiţiile desfăşurării activităţii de lobby.
Preşedintele Comisiei Juridice, Bogdan Ciucă, a declarat la finalul şedinţei comisiei că au fost adoptate o serie de amendamente care vin să modifice iniţiativa deputatului PSD Constantin Niţă.
"Trebuie să reglementăm foate clar această activitate de lobby, tocmai pentru a delimita într-un mod foarte clar activitatea de lobby, deci de reprezentare profesionistă, de o încercare cumva mascată de a realiza trafic de influenţă (...) Se fac precizări clare şi suplimentare că orice asemenea încercare din partea unui profesionist în lobby este sancţionată şi îi este interzis oricărui profesionist în lobby să promită sau să dea ceva unui funcţionar public pentru a obţine beneficii în dreptul lui sau al clientului său", a declarat Ciucă.
El a afirmat că toate contractele de lobby vor fi publicate într-un registru ţinut de Consiliul Naţional al Profesioniştilor în Lobby, astfel încât oricine va putea afla dacă o persoană este lobby-ist şi are contract pentru reprezentarea unui terţ.
Preşedintele Comisiei juridice a precizat că în acest moment este menţionată activitatea de lobby în registrul ocupaţiilor, însă nu este reglementată.
Ciucă a menţionat că nu pot face lobby persoanele cu cazier, cele fără studii superioare, cu deficienţe mentale, dar şi persoanele care au o activitate la instituţia din care fac parte.
El menţionat că un parlamentar sau un demnitar în activitatea sa nu poate face lobby decât dacă este vorba despre o activitate care nu are legătură cu domeniul său de activitate.
Preşedintele Comisiei juridice a menţionat că activitatea de lobby ar fi de fapt o activitate de reprezentare a unei persoane sau un grup de persoane fizice sau juridice.
Ciucă a mai precizat că activitatea de lobby nu va îngrădi cadrul legal actual al societăţilor de avocatură.
"Pe lângă toate formele de reprezentare existente, mai dăm posibilitatea, pe lângă aceea ca tu, cetăţean simplu, să te reprezinţi la instituţiile abilitate, atunci când simţi nevoia să poţi apela la un profesionist care se specializează strict pe lobby. (...) Pe piaţă ar putea să apară o alternativă, cine vrea apelează, cine nu, nu", a explicat deputatul PC.
Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa acestui proiect.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe