Legea lustraţiei, adoptată de Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional. Cei care au ocupat funcţii în regimul comunist vor avea restricţii pe o perioadă de 5 ani

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, legea lustraţiei, care impune restricţii ale unor drepturi pentru o perioadă de cinci ani persoanelor care au ocupat diverse funcţii în regimul comunist. Proiectul de lege a fost adoptat de plenul Camerei cu 167 "pentru" şi patru abţineri, în absenţa opoziţiei.

Urmărește
3511 afișări
Imaginea articolului Legea lustraţiei, adoptată de Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional. Cei care au ocupat funcţii în regimul comunist vor avea restricţii pe o perioadă de 5 ani

Legea lustraţiei, adoptată de Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional. Cei care au ocupat diverse funcţii în regimul comunist vor avea restricţii pe o perioadă de 5 ani (Imagine: Bogdan Maran/Arhiva Mediafax Foto)

Comisiile parlamentare au întocmit, marţi dimineaţă, raportul la proiectul de lege, aceasta intrând în regim de urgenţă în dezbaterea plenului.

Comisiile juridică şi pentru drepturile omului au adoptat mai multe modificări la Legea lustraţiei, acestea definind mai clar persoanele care au făcut parte din regimul represiv comunist, pentru a se pune de acord cu Decizia Curţii Constituţionale, care a constatat neconstituţionalitatea unor articole din forma veche.

Proiectul prevede, printre altele, că vor fi lustrate persoanele care au avut funcţii politice de conducere retribuite de PCR, în aparatul central, regional, raional, al Partidului Muncitoresc Român, membrii şi membrii supleanţi ai Comitetului central al PCR, membri ai Consiliului de stat, de miniştri, directorii de editură.

La dezbaterile în plen, deputaţii au decis, la propunerea deputatului UDMR Mate Andras Levente, introducerea procurorilor comunişti în categoria personalelor lustrate.

"După 22 de ani, nu pot accepta ca un fost procuror comunist care a făcut poliţie politică, care a persecutat oameni până în '89 să poată accede în Parlament, să fie miniştri sau să conducă consilii judeţene, consilii locale", a afirmat Mate Andras Levente, adăugând că face această propunere pentru că nu poate să reziste rugăminţilor în genunchi ale unui domn condamnat pe nedrept şi a stat 8 ani în închisoare.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a propus, la rândul său, să fie scoşi din legea lustraţiei cei care au făcut parte din conducerea UTC. Mate Andras Levente a spus că grupul UDMR nu poate fi de acord cu această propunere, dar, în final, deputaţii au decis, prin vot, ca cei care au fost în conducerea UTC să nu fie lustraţi.

Mai mulţi deputaţi au susţinut, la dezbaterile generale, această lege, considerând că ea trebuia adoptată în urmă cu 10 ani.

Camera Deputaţilor este for decizional în legătură cu această o lege organică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici