- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legea pensiilor a fost adoptată de Camera Deputaţilor
Proiectul legii pensiilor a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor, cu 170 voturi "pentru", 2 "împotrivă" şi 3 abţineri, în absenţa reperezentanţilor PSD şi PNL, după o dezbatere maraton în care parlamentarii care susţin Guvernul au reuşit să îşi impună amendamentele dorite.
Legea pensiilor a fost adoptată de Camera Deputaţilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Dezbaterile în plenul Camerei au durat circa 10 ore, timp în care deputaţii au luat şi două pauze de consultări.
Premierul Emil Boc a participat la prima parte a dezbaterii, în timp ce ministrul Muncii, Ioan Botiş, a rămas în sală până la finalul şedinţei.
Discuţiile asupra legii au fost marcate de controverse între reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei, un moment semnificativ fiind cel în care deputaţii s-au pronunţat asupra vârstei standard de pensionare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
România, eliminată din turneul final BJK Cup de Japonia după ce a cedat la dublu
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
După ce au votat de trei ori asupra aceluiaşi amendament, deputaţii au adoptat varianta iniţială aprobată de Senat, potrivit căreia vârsta de pensionare va fi atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi de 65 de ani. Ei au respins astfel propunerea Comisiei de muncă, potrivit căreia vârsta de pensionare pentru femei urma să fie de 63 de ani.
Discuţiile pe tema punctului de pensie au generat de asemenea dezbateri aprinse. PSD a părăsit sala înaintea votului, cerând majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut lunar.
Deputaţii PNL, la rândul lor, au părăsit sala, după votul asupra articolului referitor la punctul de pensie.
Către finalul dezbaterii, deputaţii au ajuns la un larg consens în ceea ce priveşte continuarea votului prin ridicare de mână, din cauza problemelor tehnice. Astfel, această propunere a fost aprobată cu 137 de voturi pentru şi doar un vot împotrivă.
În cursul dezbaterilor, deputaţii au mai stabilit integrarea în sistemul unitar de pensii a cadrelor militare în activitate, a poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale.
De asemenea, persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe sau din contracte ori convenţii urmează să fie asigurate obligatoriu, prin efectul legii, în sistemul public de pensii, a decis Camera Deputaţilor.
Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat marţi seară raportul la proiectul legii pensiilor. Comisia propunea ca punctul de pensie să fie 45% din salariul mediu brut pe economie şi vârsta de pensionare pentru femei să fie de 63 de ani, iar pentru bărbaţi de 65 de ani.
Legea sistemului unitar de pensii a trecut prin aprobare tacită de Senat, iar Camera Deputaţilor este forul decizional. După adoptare, actul normativ urmează să fie transmis preşedintelui spre promulgare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO