Legea privind plafoanele va fi modificată vineri, la prima oră, pentru a fi posibilă majorarea alocaţiilor copiilor. Bugetul, adoptat ulterior de Parlament

Comisia de buget se va întruni, vineri, de la ora 8.00, pentru a modifica Legea privind plafoanele, iar de la 8.30 va fi adoptată de către deputaţi. Plenul reunit al Parlamentarului va începe la 9.00, unde vor continua dezbaterile şi va fi dat vot final pe bugetul pentru 2019.

Urmărește
870 afișări
Imaginea articolului Legea privind plafoanele va fi modificată vineri, la prima oră, pentru a fi posibilă majorarea alocaţiilor copiilor. Bugetul, adoptat ulterior de Parlament

Legea privind plafoanele va fi modificată vineri de deputaţi. Bugetul, adoptat ulterior de Parlament

Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, înainte să declare încheiată şedinţa de joi a plenului reunit care s-a întins pe tot parcursul zilei până la ora 24.00. Modificarea legii privind plafoanele vine după propunerea liderul PSD Liviu Dragnea, adoptată de Parlament, prin care este majorat deficitul bugetar din care va fi finanţată creşterea alocaţiei copiilor.

Pentru a putea majora deficitului bugetar de la 2.55 la 2.76%, trebuie schimbat actul normativ privind plafoanele, adoptat deja decizional miercuri de Camera Deputaţilor.

„Biroul Permanent a fost convocat pentru a stabili ce vom face azi în ziua de vineri. Oprim dezbaterile. Pentru vineri începe programul la ora 9.00. invit colegii mâine la ora 9.00 plen reunit. Biroul permanent va stabili un plen al Camerei la ora 8.30”, a afirmat Florin Iordache la finalul şedinţei de plen de joi.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea a propus un amendament, adoptat joi în plenul reunit, care prevede o creştere a deficitului bugetar la 2,76%, de la 2,55% cât era prevăzut iniţial în proiectul de buget, bani prin care vor fi majorate alocaţiile pentru copii.

„La articolul 65 din Regulamentul comun al 3 spune că în plenul celor două Camere se pot formula amendamente de corelare tehnico-legislativă, amendamentele se depunîn scris la preşedintele de şedinţă. Pentru a face ca amendamentul discutat mai devreme în legătură cu majorarea sumei pentru asistenţă socială, pentru a-l face aplicabil acest amendament demagogic, care nu poate fi pus în practică, printr-un simplu motiv că sursa de finanţare indicată este excedentul bugetului asigurărilor sociale de stat. Oricine are minime cunoştinţe că sumele din bugetul asigurărilor sociale de stat nu pot fi folosite pentru cheltuieli ale bugetului de stat. Alocaţiile reprezintă chelutuială de la bugetul de stat. În consecinţă amendamentul rămâne acelaşi, dar sursa de finanţare o constituie majorarea deficitului bugetar de la 36.156,8 mlilioane lei la 38.287,33 milioane lei. Astfel deficitul bugetului general devine 2,76 din PIB. După ce legea bugetului de stat va intra în vigoare, Guvernul trebuie să emită OUG pentru a modifica Legea alocaţiilor de stat pentru a se putea mării într-adevăr alocaţiile pentru copii”, a declarat Liviu Dragnea, de la tribuna plenului reunit al celor două Camere.

Amendamentul la Anexa 3, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a fost adoptat cu 218 „pentru”, iar doi parlamentari nu şi-au exprimat votul.

Iniţial Parlamentul adoptase, joi în plen reunit, un amendament al deputatului PNL Robert Sighiartău care prevede majorarea alocaţiei copiilor, cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani,de la 84 de lei la 150 de lei. Ulterior, după o şedinţă fulger a lui Liviu Dragnea cu grupurile parlamentare ale PSD, partidul a revenit asupra amendamentului, sursa de finanţare pentru majorare fiind asigurată prin creşterea deficitului bugetar.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019. Potrivit proiectului de lege, plafoanele nominale ale cheltuielilor totale pentru bugetul general consolidat pentru anul 2019 este de 335.076,8 milioane lei, din care 102.420,1 milioane lei reprezintă cheltuielile de personal.

„Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este în anul 2019 de -2,55%, iar în anul 2020 de -2,10%. (2) Plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este de 10,0% în anul 2019 şi de 9,7 % în anul 2020”, prevede articolul 2 din proiectul de lege.

Senatul a adoptat proiectul de lege pe 11 februarie, Camera Deputaţilor fiind camera decizională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici