Legea votului prin corespondenţă, promulgată joi dacă sunt definitivate toate procedurile

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Bratislava, că legea votului prin corespondenţă, în privinţa căreia CC a emis decizie de constituţionalitate, este "promulgabilă" şi că, dacă sunt definitivate toate procedurile, o va promulga joi după-amiază, când revine la Bucureşti.

Urmărește
840 afișări
Imaginea articolului Legea votului prin corespondenţă, promulgată joi dacă sunt definitivate toate procedurile

Legea votului prin corespondenţă, promulgată joi dacă sunt definitivate toate procedurile (Imagine: Shutterstock)

"Curtea Constituţională a analizat contestaţiile şi le-a găsit neîntemeiate. Deci, legea este promulgabilă. Se va întoarce la mine şi, dacă procedura birocratică se poate face repede, pot să vă spun că mâine (joi - n.r.) după-amiază, când mă întorc la Bucureşti, voi promulga această lege", a spus Klaus Iohannis, în cadrul unei întâlniri cu tinerii români care lucrează în zona Bratislavei.

Şeful statului a afirmat că promulgarea acestei legi ar fi un "pas notabil" către asigurarea dreptului de vot pentru românii din afara ţării.

"Legea prevede că se foloseşte acum la alegerile parlamentare, dar, cu siguranţă, dacă rezultatul e bun şi dacă se vede că procedura e fezabilă, se va schimba legea să se poată vota la toate alegerile naţionale", a continuat preşedintele.

De asemenea, Klaus Iohannis a glumit cu tinerii din Bratislava pe care i-a întâlnit în cadrul evenimentului, spunând că a înţeles de la Ambasada României că, în mod normal, în capitala Slovaciei votează aproximativ 300 de români la alegerile prezidenţiale, însă la alegerile din 2014, pe care el le-a câştigat, s-au prezentat la urne peste 1500 de cetăţeni. "Se pare că unii dintre ei au votat şi cu mine", a spus, zâmbind, preşedintele, privind către sală.

Tinerii i-au răspuns preşedintelui că "cei mai mulţi" români din Slovacia l-au votat, o participantă glumind că procentul exact a fost de 95%. "Cunosc datele", le-a spus Iohannis, zâmbind.

Curtea Constituţională (CC) a decis, miercuri, că Legea votului prin corespondenţă, adoptată pe 28 octombrie, este constituţională, respingând astfel sesizările formulate de ALDE şi UDMR.

Judecătorii constituţionali au luat în discuţie două sesizări privind Legea votului prin corespondenţă, una înaintată de 30 de senatori şi o alta formulată de 50 de deputaţi.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a respins sesizările de neconstituţionalitate formulate în cazul Legii privind votul prin corespondenţă, de modificare şi completare a Legii 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, iar argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial.

Legea a fost adoptată în 28 octombrie de Camera Deputaţilor, forul decizional. Pe 19 septembrie, şi Senatul a adoptat proiectul de lege.

În 3 noiembrie, ALDE a anunţat că grupul său parlamentar de la Senat, alături de grupul UDMR, senatori de la UNPR şi PSD, respectiv, un senator independent au depus la Curtea Constituţională o contestaţie la legea votului prin corespondenţă.

Camera Deputaţilor a adoptat legea în forma propusă de Comisia de cod electoral, fiind prevăzut ca acest tip de vot să fie aplicat doar la alegerile parlamentare.

Proiectul de lege adoptat de Senat stabilea că votul prin corespondenţă se aplica şi pentru alegerile prezidenţiale şi europarlamentare, dar reprezetanţii PSD au propus ca acest vot să fie doar pentru alegerile parlamentare, în timp ce UDMR dorea ca acest tip de vot să fie valabil doar pentru scrutinul prezidenţial.

"Pentru prezindenţiale sunt nişte particularităţi şi mai avem până în 2019, este un proiect-pilot, până atunci vedem ce se întâmplă. Nu este că nu vrem să facem, dar am considerat că vrem să vedem ce se întâmplă în toamna lui 2016, când votul prin corespondenţă va fi aplicat la parlamentare", a explicat preşedintele Comisiei, Gabriel Vlase (PSD), eliminarea din proiectul votului prin corespondenţă a aplicării lui în alegerile prezidenţiale şi europarlamentare, rămânând doar pentru alegerile parlamentare.

Comisia de cod electoral a decis, la propunerea PSD, şi eliminarea din proiect a posibilităţii înscrierii online în registrul electoral pentru votul prin corespondenţă, deputatul PNL Mihai Voicu criticând eliminarea şi arătând că "înregistrarea online este marele hatâr, este esenţa proiectului".

Membrii comisiei de cod electoral au mai stabilit, tot la propunerea PSD, că va fi interzisă divulgarea secretului votului sub sancţiunea legii penale şi că exercitarea votului prin corespodenţă este personală, iar exercitarea votului prin corespondenţă în numele altei persoane va fi interzisă sub sancţiunea legii penale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici