- Home
- Politic
- (21.12.2017, 07:33)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legile justiţiei | Toate cele trei proiecte au trecut de Parlament. Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM, modificată/ Dispută între Tăriceanu şi senatorii USR: Doriţi să menţineţi aceeaşi frăţie care a distrus ţara
Senatul a adoptat, joi, în calitate de for decizional, proiectul de modificare a Legii 317/2004 privind funcţionarea CSM, printre cele mai importante prevederi fiind cea referitoare la Inspecţia Judiciară, care va funcţiona ca structură cu personalitate juridică în cadrul CSM.
Urmărește
4830 afișări
Legile justiţiei | Senatul discută astăzi Legea privind organizarea şi funcţionarea CSM
UPDATE 12.20
Senatorii au adoptat proiectul de modificare a Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM cu 81 de voturi pentru şi 28 împotrivă.
Plenul Senatului a adoptat joi, în calitate de for decizional, proiectul care modifică Legea 317/2004 privind CSM, fără modificări majore faţă de forma adoptată de Comisia specială pentru legile justiţiei.
Un amendament admis miercuri în şedinţa de plen, formulat de Şerban Nicolae, prevede ca şedinţele de plen şi de secţii ale CSM se transmit în direct audio-video pe pagina de internet a Consiliului şi se înregistrează şi se publică pe pagina de internet a Consiliului, cu excepţia deliberărilor şi a audierilor în materie disciplinară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat, marţi seara, Raportul, cu amendamente, la proiectul care modifică Legea 317/2004 privind CSM, Inspecţia judiciară rămânând în cadrul CSM.
Comisia nu a adus modificări la forma adoptată de Camera Deputaţilor în ceea ce priveşte Inspecţia judiciară, care va funcţiona ca structură cu personalitate juridică în cadrul CSM.
PSD a renunţat astfel la introducerea articolului care prevede înfiinţarea Consiliului Naţional de Integritate a Judecătorilor şi Procurorilor, precum şi la ideea ca Inspecţia Judiciară să devină o instituţie autonomă aflată sub controlul acestui Consiliu de Integritate.
Comisia a adoptat, marţi, un amendament care prevede că „plenul CSM, secţiile, preşedintele şi vicepreşedintele CSM, din oficiu sau la sesizarea judecătorului sau procurorului, sesizează Inspecţia Judiciară pentru efectuarea de verificări în vederea apărării independenţei”.
Un alt amendament prevede că „proiectului ordinii de zi şi proiectele de hotărâri ce se supun votului Plenului sau Secţiilor se publică cu 3 zile înainte pe pagina de internet a CSM” şi că „în ordinea de zi publicată nu se includ cererile privind încuviinţarea precheziţiei, reţinerii, arestării preventive sau arestului la domiciliu controlului judiciar sau pe cauţiune cu privire la judecători, procurori ori magistraţi asistenţi”.
„Calitatea de membru ales al CSM reprezentant al societăţii civile, reprezentant al societăţii civile, reprezintă vechime în specialitate recunoscută în profesiile juridice, şi pe durata mandatului este incompatibilă cu exercitarea calităţii de parlamentar, ales local, funcţionar public, judecător, procuror, notar public, avocat, consilier juridic, mediator, arbitru, executor judecătoresc, practician în insolvenţă, grefier, consilier de probaţiune şi a altor profesii juridice reglementate de lege”, prevede un alt amendament adoptat marţi seara.
UPDATE 11.10
Şedinţa de plen a Senatului a început, joi, cu dispute între majoritatea parlamentară şi Opoziţie, după ce senatorul USR, Radu Mihail, a comparat România cu Polonia şi a spus că Articolul 7 ar putea fi activat şi în cazul ţării noastre.
În deschiderea şedinţei în care se dezbate şi votează proiectul care modifică Legea 317/2004 privind CSM, senatorul USR, Radu Mihail, precizat că în cazul în care majoritatea va forţa trecerea pachetului de legi ale justiţiei, Comisia Europeană ar putea face şi în cazul României un anunţ similar celui referitor la Polonia, unde a identificat încălcări grave ale unor aspecte ce ţin de independenţa justiţiei şi a statului de drept.
„Noi nu dorim ca ţara noastră să intre în rândul ţărilor iliberale, cum ar fi Polonia sau Ungaria, ţări pe care oficiali de la Bucureşti, inclusiv din conducerea Senatului le curtează acerb. Vă propunem să nu continuăm cu dezbaterea acestei legi”, a susţinut Mihail.
Totodată, şi senatorul PMP, Dorin Bădulescu, a precizat că grupul senatorial al partidului nu va participa la dezbateri şi la vot.
„PMP nu va legitima acest proces care duce la modificarea legilor justiţiei. Aceste lucruri sunt forma noastră de protest faţă de cum aţi modificat legile justiţiei. Nici nu vom vota sau vom face vreun gest în legătură cu aceste legi”, a precizat Bădulescu.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, i-a replicat senatorului USR, Radu Mihail, că Uniunea doreşte să menţină în România „aceeaşi frăţie nenorocită care a distrus ţara şi justiţia”.
„Am auzit, mai devreme, o intervenţie a unui coleg senator care făcea o comparaţie între România şi Polonia. În primul rând, vreau să vă spun că pentru mine, Polonia este o ţară care merită toată admiraţia, pentru că ştie să-şi respecte valorile, tradiţiile, independenţa şi suveranitatea. Nu am să fac comentarii în legătură cu ce decide Polonia, şi în mod suvveran, Parlamentul. Eu am să vă spun ceea ce mă preocupă pe mine, în calitate de senator şi în calitate de cetăţean român. Vreau ca în Senatul României să nu mai aud astfel de luări de cuvânt din partea unor tineri parlamentari, tineri în sensul prezenţei în Parlament, care fac dovada faptului că trăiesc în România aproape degeaba, ei nu văd ce proporţii a luat în România statul represiv, nu văd ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani cu Justiţia din România, care a fost călcată în picioare”, a declarat Tăriceanu.
Liderul Senatului a adăugat că independenţa justiţiei a rămas numai pe hârtie.
„Care este independenţa justiţiei atunci când serviciile intervin în derularea actului de justiţie şi în curţile care fac justiţia, nu mă refer la procurori. Aceasta este justiţia pe care dumneavoastră o apăraţi? Sunt absolut decepţionat de acest lucru, mă mir de astfel de luări de poziţie. În loc să aud din partea unui partid care s-a făcut ecoul cetăţenilor şi care ar fi trebuit să preţuiască mai mult decât orice valorile liberale, adică drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi să le pună pe primul plan, văd că în cntinuare doriţi să menţineţi în România aceeaşi frăţie nenorocită care a distrus ţara şi justiţia şi încrederea în ea, între servicii, între aparatul represiv, instituţiile de forţă ale statului. Nu acesta este modelul de democraţie liberală europeană pe care cu toţii ne-o dorim şi la care cu toţii aspirăm. Nu acesta este modelul cu care am intrat în Uniunea Europeană”, a subliniat Tăriceanu.
De asemenea, liderul PMP, Traian Băsescu, a spus că România, când a intrat în Uniunea Europeană, a cedat din suveranitate.
„Avem capitolul 3 din tratat care da o listă întreagă de domenii în care Bruxelles-ul este suveran şi nu statul naţional. Încurajarea naţionalismului este distrugerea UE. Nu mai suntem suverani în sensul clasic al cuvântului de când am intrat în UE. Asta vreau să vă fie clar la toţi”, a punctat Băsescu.
În replică, Tăriceanu a declarat că nu face parte din categoria naţionaliştilor care duce naţionalismul pe primul plan.
„Suveranitatea parlamentului nu poate fi contestată. Nu vorbim de suveranitate, ci vorbim despre altceva, despre alte valori, vorbim despre statul de drept. Revenirea la statul de drept, nu la ce se numea odinioară statul de drept în perioada comunistă, când discutăm despre întărirea legalităţii socialiste. Ce însemna legalitatea socialistă? Forţa instituţiilor care bineînţeles că nu aveau niciun respect pentru drepturile cetăţenilor. Eu ceeea ce vorbesc azi este necesitatea protejării drepturilor cetăţeneşti care este o valoare fundamentală nu numai pentru România, dar pentru întreaga UE. Stă la baza construcţiei UE. Vreau ca România să fie nu numai membră teoretic a UE, ci să fim membri de facto şi în profunzimea valorilor. Nu să ne fălim că suntem membri şi facem în România un fel de creaţie care seamnănă mai mult cu ceea ce vedem în Rusia învecinată. Ce s-a întâmplat în România în ultimii ani nu este stat de drept”, a susţinut Tăriceanu.
Senatorul USR, Radu Mihail, a precizat că a fost agresat verbal în sala de plen.
„Mi s-a spus de către cineva care este în viaţa politică de zeci de ani că trăiesc în România degeaba. Aş vrea să vă spun că am ales să trăiesc în România după ce am fost în exil 16 ani pentru că oameni ca acela care a rostit acele cuvinte calcă în picioare drepturile cetăţenilor români, se preocupă de interesul personal şi încearcă să schimbe legile justiţiei pentru interesul personal al lui şi al unei clici. Aşa că nu trăiesc degeaba în România, de aia am venit în România şi vom face acest lucru dacă vrea, sau dacă nu vrea acest domn care îmi spune că nu vrea să ne mai audă. Domnule Tăriceanu, o să ne auziţi şi azi, şi mâine şi peste 10 ani fără nicio problemă. Va veni vremea şi nu foarte târziu când ne veţi cere cuvântul de pe banca opoziţiei dacă nu cumva veţi fi în alt loc”, a replicat Mihail.
Senatorii au decis să întrerupă dezbaterea în plen a proiectului de lege privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a participa la şedinţa plenului reunit.
Plenul Senatului a decis ca dezbaterea Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM să fie reluată joi, la ora 10:00.
Citeşte şi: Plenul reunit al Parlamentului a adoptat pe articole bugetul pe 2018 pentru 19 ordonatori de credite
Citeşte şi: Dan Barna, preşedintele USR: Există riscul ca Dragnea şi majoritatea parlamentară să scoată România din Uniunea Europeană
Citeşte şi: Legile Justiţiei: PSD ia în calcul convocarea unei sesiuni extraordinare pentru transpunerea Directivei
Citeşte şi: Guvernul a schimbat sistemul achiziţiilor publice: contracte pentru achiziţiile directe, fără publicarea prealabilă în SEAP
Citeşte şi: Punct de vedere | Iohannis: Pentru România este mai important să aderăm la Euro decât la Schengen
Citeşte şi: PNL a atacat la CCR modificările aduse Legii ANI
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Legile Justiţiei: PSD ia în calcul convocarea unei sesiuni extraordinare pentru transpunerea Directivei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate