Legile privind reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi recalcularea pensiilor, publicate în MO
Legile austerităţii, care vizează reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi recalcularea unor categorii de pensii, au fost publicate, miercuri, în Monitorul Oficial, în variantele adoptate de Parlament, după decizia CC privind neconstituţionalitatea unor articole.
Legile privind reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi recalcularea pensiilor, publicate în MO (Imagine: Mediafax Foto)
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, marţi, legile privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, în variantele primite de la Parlament, după ce acestea au fost puse în acord cu decizia Curţii Constituţionale.
Legea privind unele măsuri în vederea restabilirii echilibrului bugetar prevede, la articolul 1, că se diminuează cu 25% cuantumul brut al salariilor sau indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţiii şi alte drepturi salariale, precum şi alte drepturi în lei sau în valută, stabilite în conformitate cu prevederile Legii-cadru 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi ale OUG 1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar. În situaţia în care din aplicarea acestor prevederi rezultă o valoare mai mică decât valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, suma care se acordă este de 600 lei. Prevederile se aplică începând cu data intrării în vigoare a legii.
Prin votul de marţi al Parlamentului, au fost eliminate din această lege dispoziţiile articolului 9, referitoare la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi a indemnizaţiei de însoţitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I, precum şi cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat de 622,9 lei, prevederi declarate neconstituţionale.
TITLURILE ZILEI
-
-
ieri, 22:31
• Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
ieri, 22:14
• Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
-
ieri, 21:26
• Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk
-
ieri, 21:02
-
ieri, 19:42
• Maia Sandu: Moscova pedepseşte Tiraspolul pentru că nu s-a implicat în destabilizarea R. Moldova
-
ieri, 18:57
• Ucraina a lansat cel mai mare atac de până acum în Rusia, susţine Kievul
-
ieri, 17:34
• AUR cere sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a începe suspendarea lui Klaus Iohannis
-
ieri, 17:31
• Anchetă a poliţiei după ce AfD a împărţit pliante în forma unor bilete de avion pentru deportare
-
ieri, 17:08
• Preşedintele Xi laudă relaţiile economice dintre China şi UE înainte de revenirea lui Trump
-
ieri, 16:24
• Pete Hegseth, propus de Trump pentru Pentagon, în faţa unui vot tensionat în Senat
-
ieri, 15:36
• Starbucks impune o nouă regulă în cafenele: Cumpără ceva sau pleacă
-
ieri, 15:18
• George Simion, ales vicepreşedinte al Partidului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni
-
ieri, 13:07
• Noua provocare pentru Ucraina în războiul cu Rusia: Soldaţii sinucigaşi din Coreea de Nord
-
ieri, 13:43
-
ieri, 12:51
• Radu Mihaiu: Reforma administrativ-teritorială a României este absolut necesară
Raportul comisiilor juridice întocmit după reexaminarea legii echilibrului bugetar în acord cu decizia CC, prin care se elimina articolul referitor la reducerea pensiilor cu 15%, a fost votat în plenul Camerelor cu 321 voturi "pentru" şi 2 "împotrivă".
Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor stipulează că, la data intrării în vigoare a actului normativ, următoarele categorii de pensii, stabilite pe baza legislaţiei anterioare, devin pensii în înţelesul Legii 19/2000: pensiile militare de stat, pensiile de stat ale poliţistilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lânga acestea, ale personalului diplomatic şi consular, ale funcţionarilor publici parlamentari, ale deputaţilor şi senatorilor, ale personalului aeronautic civil navigant din aviaţia civilă, ale personalului Curţii de Conturi.
Aceste categorii de pensii se recalculează prin determinarea punctajului mediu anual şi a cuantumului fiecărei pensii, utilizând algoritmul de calcul prevăzut de Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii.
Plenul reunit al Legislativului a adoptat, marţi, cu 323 voturi "pentru", 24 "împotrivă" şi 3 abţineri, raportul comisiilor juridice prin care se elimina din legea asumată de Guvern în Parlament articolul privind recalcularea pensiilor magistraţilor, declarat neconstituţional, vinerea trecută, de Curtea Constituţională.
Prin votul parlamentarilor, din legea privind unele măsuri în domeniul pensiilor a fost eliminată litera c) din articolul 1 din legea propusă iniţial de Guvern, pentru a se pune textul de lege în acord cu decizia CC.
Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat, în 25 iunie, neconstituţionale unele articole din legile asupra cărora Guvernul şi-a angajat răspunderea, în faţa Parlamentului, în şedinţa comună din 7 iunie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi / NATO lansează o operaţiune navală pentru protejarea infrastructurii din Marea Baltică / Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia
-
ieri, 22:42
Tudorel Toader: Eu cred că ar trebui să poată candida Călin Georgescu