- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lideri ai PSD au criticat dur PNL, după ce Ponta a solicitat un mandat de dialog cu liberalii
Mai mulţi lideri social-democraţi au criticat, luni, în şedinţa CExN, atât conducerea PNL, cât şi atitudinea partidului condus de Crin Antonescu, după ce Victor Ponta a solicitat un mandat pentru o colaborare locală şi parlamentară în perspectiva moţiunii de cenzură.
Lideri ai PSD au criticat dur PNL, după ce Ponta a solicitat un mandat de dialog cu liberalii (Imagine: Montaj Foto)
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a solicitat, luni, din partea Comitetului Executiv Naţional, un mandat pentru discuţii cu conducerea PNL, în vederea unei colaborări atât la nivel local, dar mai ales la nivel parlamentar, în perspectiva moţiunii de cenzură.
În intervenţiile care au urmat solicitării lui Ponta, mai mulţi lideri ai PSD au criticat în termeni duri atât conducerea PNL, cât şi atitudinea politică a partidului, Mircea Geoană şi Liviu Dragnea fiind mai moderaţi, Dumitru Buzatu şi Viorel Hrebenciuc fiind extrem de virulenţi la adresa liberalilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Iniţial, mandatul solicitat de Ponta viza colaborarea PSD-PNL pentru constituirea de majorităţi la nivel local pentru izolarea PDL şi pentru votul la moţiunea de cenzură, liderul PSD spunând că nu poate anticipa "rezultatul discuţiilor" cu liberalii.
"De principiu am stabilit că putem încerca să colaborăm la nivel parlamentar cu cei de la PNL, deşi votul dat de ei în Senat săptămâna trecută (la Legea accelerării proceselor şi la Legea ANI - n.r.) nu ne ajută deloc în aceste intenţii foarte frumoase. Dar vă rog să fiţi de acord şi vă rog să vedem şi în judeţe unde PNL are majoritate cu PDL să şi căutăm căi şi pe plan local să facem majorităţi cu PNL. Asta dacă o doresc şi ei, pentru că altfel este neserios să spunem că la centru ne batem cu Băsescu şi Boc, iar la nivel local suntem prieteni cu ei şi facem înţelegeri cu ei", a spus Ponta.
Intervenţiei sale i-a răspuns preşedintele PSD Vaslui Dumitru Buzatu, care a afirmat că, la nivel local, o colaborare PSD-PNL nu este posibilă în mai multe judeţe, din cauza relaţiei PNL cu PDL.
"Nu toţi suntem de acord cu un anumit tip de colaborare extinsă cu PNL. Am observat de la începutul mandatului parlamentar, în mod constant, preşedintele PNL, Crin Antonescu, face afirmaţii inacceptabile pentru PSD. Ba face Guvern, ba pune premier, lăsând la o parte felul în care ni se adresează. Eu cred că este bine să ne luptăm pentru 51%, că altfel văd că o să ne luptăm pentru 28-30%. Dacă ia PNL 51%, foarte bine, sunt îndreptăţiţi să propună acele formule de guvernare. Aşa că eu aş propune ca o colaborare cu PNL să fie limitată, dacă nu chiar să lipsească", a spus Buzatu.
Acestuia i-a replicat secretarul general, Liviu Dragnea, care a spus că nici el nu este "doritor de o căsătorie politică", dar că ruperea unei colaborări cu PNL "ar fi riscantă".
"Ar fi păcat să se pună sub semnul întrebării o colaborare PSD-PNL, de la nivel local până la nivel parlamentar, pentru că ne-ar aduce deservicii dacă s-ar rupe. Ar fi riscant să rupem ce există deja", a afirmat el.
Şi vicepreşedintele Marian Vanghelie a adoptat un ton moderat, afirmând că, la nivel local, PSD poate colabora, după modelul PSD Bucureşti, atunci "când nu are ce face".
Vanghelie a militat pentru a lăsa la latitudinea organizaţiilor eventuala colaborare cu liberalii, el optând pentru "o colaborare ad-hoc" pentru anumite proiecte concrete.
Fostul preşedinte al partidului, Mircea Geoană, a intervenit şi el în discuţie, arătând că, deşi este "deranjat" de anumite declaraţii care "vin din zona PNL", conducerea PSD ar trebui să fie mandatată nu doar să discute cu liberalii, ci să se asigure că vor aduna şi voturile necesare ca moţiunea să fie adoptată, inclusiv prin "negocieri individuale".
Fostul lider al deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a avut cea mai critică intervenţie împotriva PNL, acuzându-i pe liberali că îşi încalcă în mod constant cuvântul şi pe Crin Antonescu că nu este un preşedinte în stare să conducă PNL, rămânând la stadiul de "tânăr politician de perspectivă".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
-
ieri, 22:27