Liderul Consiliului Naţional Secuiesc: Referendumul din Scoţia, un exemplu în privinţa culturii politice. Sper să ne ajute

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, afirmă că, deşi referendumul din Scoţia nu a dat câştig de cauză celor ce doreau independenţa, ceea ce s-a întâmplat acolo poate să fie un exemplu în privinţa culturii politice, inclusiv pentru cea din România, pe care speră s-o ajute.

Urmărește
129 afișări
Imaginea articolului Liderul Consiliului Naţional Secuiesc: Referendumul din Scoţia, un exemplu în privinţa culturii politice. Sper să ne ajute

Izsak Balazs (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că dacă referendumul din Scoţia ar fi dat câştig de cauză celor ce doreau independenţa, aceasta ar fi rămas ţară membră a comunităţii britanice.

"Eu, înaintea zilei referendumului, am spus că totuşi nu va fi diferenţă mult prea mare dacă învinge versiunea DA sau NU, că în situaţia în care câştigă cei ce vor independenţa, vor fi şi atunci anumite condiţii obiective ce determină anumite limite, chiar şi a libertăţii. Scoţia cu certitudine ar fi rămas ţară membră a comunităţii britanice, ca şi Canada şi Australia şi ar fi avut relaţiile cele mai strânse cu Marea Britanie. În situaţia de faţă au eşuat cei ce doreau independenţa. Cu certitudine urmează o extindere a competenţelor oraşului Edinburgh, e singura posibilitate de a preveni o nouă încercare similară şi singura posibilitate ca adepţii independenţii Scoţiei să piardă din popularitate", a spus Izsak Balazs.

El a adăugat că se vorbeşte deja despre acest subiect, spre exemplu în domeniul "financiar-fiscal", şi chiar şi premierul Marii Britanii ar fi făcut referiri la extinderea competenţelor Edinburghului.

Întrebat dacă referendumul privind independenţa Scoţiei ajută sau nu CNS, Izsak Balazs a spus că speră să ajute în privinţa "culturii politice" din România.

"Speranţa mea e să ne ajute. În sensul că ceea ce s-a întâmplat acolo poate să fie un exemplu în privinţa culturii politice. Acel referendum s-a făcut în mod legal, pe baza unui consens. În Marea Britanie, chiar şi o dolenţă precum independenţa a fost privită cu înţelegere, cu acordarea posibilităţii. Noi dorim autonomie în cadrul constituţional din România şi chiar şi această doleanţă e primită cu ostilitate, duşmănie de clasa politică şi presa românească, câteodată formulează lucruri «sperietoare». Deci, sunt reacţii adverse care-n UE nu mai merg. Am câştiga cu toţii, români şi maghiari, dacă nivelul culturii politice din Bucureşti s-ar apropia de cel din Londra", a arătat preşedintele CNS.

Scoţienii au votat în proporţie de 55,3 la sută împotriva independenţei la referendumul orgnizat joi, devansând tabăra separatistă, care a înregistrat 44,7 la sută din voturi, potrivit rezultatelor oficiale anunţate după numărarea tuturor buletinelor de vot.

Pentru a câştiga referendumul, una dintre cele două tabere trebuia să obţină peste 1.852.828 de voturi. Tabăra celor care au fost împotriva independenţei a obţinut 2.001.926 de voturi faţă de 1.617.989 cea proindependenţă, în timp ce rata de participare a fost de 84,6 la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici