Liderul PDL Cluj îi cere lui Ponta să adopte OU de amânare cu 6 luni a intrării în vigoare a Codului insolvenţei

Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, îi cere premierului Victor Ponta ca în şedinţa de miercuri a Guvernului să fie adoptată o Ordonanţă de Urgenţă de amânare cu cel puţin şase luni a intrării în vigoare a OUG privind Codul insolvenţei, timp în care Codul să fie dezbătut şi amendat în Parlament.

Urmărește
154 afișări
Imaginea articolului Liderul PDL Cluj îi cere lui Ponta să adopte OU de amânare cu 6 luni a intrării în vigoare a Codului insolvenţei

Daniel Buda (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Într-un comunicat de presă transmis miercuri, Daniel Buda spune că "în prezenţa unei vădite incapacităţi a Parlamentului" de a modifica şi adopta acest act normativ într-un timp atât de scurt, "singura soluţie care poate fi avută în vedere este adoptarea unei OUG de amânare a intrării în vigoare a Codului insolvenţei".

"Îi solicit premierului Victor Ponta să adopte de îndată în şedinţa de Guvern de miercuri o Ordonanţă de Urgenţă prin care să amâne cu cel puţin şase luni intrarea în vigoare a Ordonanţei privind Codul insolvenţei, timp în care să fie discutat, amendat şi dezbătut cu seriozitate în Parlament. În prezenţa unei vădite incapacităţi a Parlamentului de a modifica şi adopta acest act normativ într-un timp atât de scurt, singura soluţie care poate fi avută în vedere este adoptarea unei OUG care să amâne intrarea în vigoare a Codului insolvenţei, care este pe cale să producă aceleaşi efecte precum un elefant într-un magazin de porţelan", spune liderul PDL Cluj.

El a susţinut că, atunci când există în Parlament o majoritate de 70 la sută, când "un întreg corp profesional al practicienilor în insolvenţă rejectează acest act, când este afectată egalitatea în faţa legii şi dreptul la muncă al angajaţilor, menţinerea mai departe a unui astfel de act nu este altceva decât un gest criminal la adresa întregului popor".

"Deşi responsabilitatea nu este o caracteristică a lui Victor Ponta, acum ar avea ocazia să o facă, dar sunt convins că va rata din nou acest lucru. Din păcate", a conchis Daniel Buda.

Codul insolvenţei a fost promovat de Guvern, în 2 octombrie, prin ordonanţă de urgenţă, nu printr-un proiect de lege, deoarece evaziunea fiscală şi neplata către buget a contribuţiilor indicau o situaţie de urgenţă, chiar FMI cerând Guvernului să îmbunătăţească rata de colectare, declara, marţi, premierul Victor Ponta.

Avocatul Poporului a contestat, miercuri, la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă privind insolvenţa, invocând lipsa conformităţii unor dispoziţii legale din actul normativ faţă de articolul 1, alineatul 5 şi articolul 15, alineatul 2 din Constituţie.

În sesizarea trimisă Curţii Constituţionale, Avocatul Poporului a ridicat direct excepţia de neconstituţionalitate a articolului 81, alineatul 3 şi a articolului 348 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

"Ordonanţa de Urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, adoptată pe 2 octombrie de Guvern, prevede la articolul 81 că: "În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului".

De asemenea, ordonanţa prevede că "în planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului".

Adoptarea acestei OUG a fost justificată de Guvern având în vedere actualul context economic, care impune luarea unor măsuri rapide pentru crearea premiselor legislative şi administrative care să conducă la creşterea eficienţei operatorilor economici, la creşterea siguranţei circuitului economic şi a atractivităţii investiţionale a pieţei româneşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici