- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video AUDIERI. George Maior, fost şef SRI, a admis că a fost acasă la Gabriel Oprea în seara alegerilor, dar a evitat să spună dacă erau acolo Coldea şi Kovesi, din raţiuni de "viaţă privată". Un deputat PSD l-a acuzat de sfidare
Ambasadorul României în SUA, George Maior, a venit luni dimineaţă la Parlament, pentru a fi audiat în calitate de fost director al SRI de către Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009. Maior a recunoscut că a fost acasă la Gabriel Oprea în seara turului doi al scrutinului prezidenţial din 2009, el calificând evenimentul ca unul privat şi evitând să spună dacă acolo se aflau şi Coldea şi Kovesi.
Maior a precizat, în debutul audierilor, că SRI s-a comportat, sub mandatul său, în perioada la care face referire Comisia, exemplar faţă de prevederile legale şi Constituţia României.
Deputatul PSD Liviu Pleşoianu, membru al Comisiei, l-a întrebat pe Maior despre prezenţa acasă la Gabriel Oprea în seara alegerilor.
„Aş răspunde în felul următor: în toate acele zile ale anului 2009, inclusiv în acea zi, din punct de vedere al atribuţiilor mele legale şi oficiale, acestea au fost îndeplinite conform legii. În viaţa unui om, chiar deţinând asemenea funcţiii, există şi aspecte referitoare la elemente private, evenimente private, ele nu au avut legătură cu activitatea instituţiei”, a spus Maior.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Până la ora 14:30, prezența la vot este de 32,42 %. 5,8 milioane de români au votat
-
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor / Mesaj pentru cei care au viză de flotant
-
Primăria Municipiului Bucureşti, precizări legate de referendumul local din Capitală: Mesaj pentru cei care au viză de flotant
-
Geoană acuză manipulare prin exit-poll-uri: De ce minţiţi românii?
„Din acest punct de vedere, şi acest moment îl definesc ca pe un eveniment privat la care am participat, în care nu s-au întâmplat aspecte pe care să le sesizez ca fiind ilegale, neconstituţionale, sau neconform standardelor de moralitate din punct de vedere al funcţionării instituţiilor sau persoanelor. Nu am ce să-mi reproşez”, a adăugat Maior.
Întrebat dacă a participat şi Coldea sau Kovesi la acel eveniment, Maior a evitat să răspundă.
„Fiind eveniment privat, cu riscul de a dezamăgi, la această întrebare o să răspund permanent că nu discut de un eveniment privat, desfăşurare, persoane care au fost acolo. Orice persoană care are cunoştinţă despre acest eveniment privat – nu a fost singurul la care am participat în acea zi - poate sesiza insituţiile abilitate în legătură cu eventuale ilegalităţi, aspecte neconstituţionale”, a spus Maior.
El a spus că a fost vorba de un eveniment privat complet disctinct de activitatea instituţiei, care nu are relevanţă vizavi de obiectivele comisiei de anchetă.
Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a replicat că nu mai are sens să îi adreseze alte întrebări lui Maior, el arătând că acesta a sfidat Comisia şi că nu mai are nici „căderea” de a deţine funcţia de ambasador în SUA
„E de o gravitate maximă că nu răspundeţi. Aţi fost director SRI. Sunteţi plătit din banii românilor. Nu poţi să te prezinţi în faţa unei Comisiiide anchetă, oriunde în lume, să sfidezi poporul român, comisia de anchetă, nerăspunzând la întrebări simple. Nu mai aveţi căderea de a avea funcţia de ambasador al României în SUA, un stat la care ne raportăm ca civilizaţia democratică”, a spus Pleşoianu.
Maior a arătat că a răspuns onest şi nu consideră că a sfidat comisia.
„Viaţa mea privată nu mi-o voi expune niciodată în faţa unei comisii. Problema oficială a fost că SRI s-a comportat exemplar. Nu consider deloc că evenimentul privat exprimă ceva imoral sau ilegal”, a spus Oprea.
El a arătat că îl cunoştea pe Gabriel Oprea din 2001-2002 şi a avut şi are cu acesta o relaţie de prietenie.
Declaraţii ale fostului şef SRI, pe scurt:
- Aş vrea să vă spun, am să vorbesc despre instituţia pe care o conduceam atunci, SRI, pe tot parcursul anului. Serviciul şi-a îndeplinit activitatea şi misiunea în conformitate cu normele legale. Este opinia mea. Tot ce a făcut serviciul rămâne arhivat şi depozitat în arhivele serviciului şi ale statului. 2009 a fost un an special, încă de la începutul anului am ţinut să fiu atent cu privire la modul cum SRI îşi menţinea serviciu. Am emis atunci o serie de declaraţii publice. (...)Serviciul s-a comportat exemplar
- A fost un eveniment privat, la care nu s-au întâmplat aspecte ca fiind nelegale. A fost un eveniment privat, nu are relevanţă din punctul de vedere al atribuţiilor Comisiei, directorul SRI va participa întotdeauna şi la evenimente private, voi face mereu distincţia între evenimente private şi publice.
- Orice reprezentant al statului poate participa la un evenimnt privat, nu are legătură calitatea mea de şef al unei instituţii de informaţii, ar fi însemnat ca în activitatea mea de 9 ani să nu particip la evenimente private, ceea ce este cumva contrat naturii umane şi activităţii unui om în societate
Când a sosit la Comisia de Anchetă, Maior a evitat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor. Întrebat, totuşi, despre apariţia unor informaţii din căsuţa sa de mail, legat de hacker-ul Guccifer, Maior a precizat: "Fake news", după care a intrat în sala de şedinţă.
Într-un interviu acordat de hackerul român Marcel Leher Lazăr, cunoscut sub numele de Guccifer, la Antena 3, acesta a fost întrebat ce a descoperit scandalos în conversaţiile politicienilor români: „Documente din contul lui George Maior (350 MB), care nu ar fi trebuit să fie acolo: planurile cadastrale ale vilelor lac, documente/rechizitorii/expertize din Dosarul Flota, schemele de inteligence pe care Maior le-a implementat în Libia, cu sprijinul englezilor, care-l supervizau. Diplomaţi. Asta după asasinarea lui Gadaffi”, a spus acesta.
Iniţial, Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 i-a transmis lui Maior o invitaţie pentru a se prezenta la audieri în data de 6 iunie, dar la acel moment nu se cunoştea încă despre vizita pe care preşedintele Klaus Iohannis urma să o întreprindă în SUA.
Maior a transmis preşedintelui Comisiei, senatorul PSD Mihai Fifor, o scrisoare în care l-a informat că va reveni în ţară şi se va putea prezenta la audieri în data de 12 iunie.
Astfel, luni dimineaţă, la Comisie sunt aşteptaţi, conform programului, George Maior, director SRI în 2009, şi Virgil Voineag, preşedintele INS la data alegerilor.
Pentru marţi, Comisia a stabilit să îi audieze pe Robert Cazanciuc, Gheorghe Neţoiu, Cătălin Voicu şi Dumitru Iliescu.
Tot pentru săptămâna viitoare, Comisia a retransmis o invitaţie lui Emil Boc, pentru miercuri, acesta neonorând prima invitaţie din cauza unei deplasări în China.
Comisia a transmis, pentru miercuri, o invitaţie la audieri şi procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, care însă a a respins invitaţia precizând că procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitatea de martori în faţa comisiilor parlamentare.
Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a fost înfiinţată la solicitarea PSD şi ALDE pentru clarificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, după dezvăluirile făcute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor şi persoane aflate în anturajul lui Traian Băsescu.
Solicitarea a venit în contextul în care jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol în evz.ro în care susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României.
Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO