Video Joe Biden, în România: Avem o obligaţie sacră să fim alături de voi. Naţiunile din NATO nu sunt singure. Graniţele Europei nu trebuie schimbate cu forţa - VIDEO, FOTO

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a ajuns, marţi după-amiază, la Bucureşti, la bordul Air Force 2, împreună cu soţia sa, pentru o vizită oficială de două zile, în care se va întâlni cu preşedintele Băsescu, cu premierul Ponta şi cu societatea civilă, tema centrală fiind situaţia regională. Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a afirmat, în discursul de la Baza 90, că Statele Unite au ”o obligaţie sacră” să fie alături de România, el dând asigurări că ”naţiunile din NATO nu sunt singure”.

Urmărește
4316 afișări

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a afirmat, marţi, în discursul de la Baza 90, că Statele Unite au "o obligaţie sacră" să fie alături de România, el dând asigurări că "naţiunile din NATO nu sunt singure".

"Consider că sunteţi cea mai bună generaţie de luptători. V-am văzut în Bosnia şi Kosovo, în Bagdad, Fallujah, Kabul şi Kandahar. Sunteţi un grup extraordinar, un grup de patrioţi care păzesc libertatea în Europa. Sunt deosebit de mândru de dumneavoastră. Este o obligaţie sacră să fim alături de voi şi de NATO", a spus vicepreşedintele SUA.

"Ne pasă foarte mult de alianţă, angajamentul american faţă de apărarea colectivă şi faţă de Art. 5 din Tratatul NATO este o obligaţie sacră din punctul nostru de vedere. O obligaţie sacră nu doar acum, ci tot timpul. Sunt aici să spun în numele preşedintelui ceea ce sper că ştiţi deja: Puteţi conta pe noi. Noi facem ceea ce spunem şi ne îndeplinim obligaţiile", a spus Biden.

"Agresiunea din Crimeea ne reaminteşte de ce avem nevoie de NATO. Rusia a violat nu numai suveranitatea Ucrainei, dar şi principiul fundamental din secolul XX. Graniţele Europei nu trebuie schimbate cu forţa. Condamnăm acţiunile Rusiei în Crimeea", a mai spus Biden.

Oficialul american a subliniat că "naţiunile din NATO nu sunt singure".

"Aşa cum a spus şi preşedintele Obama, naţiunile din NATO nu sunt niciodată singure. Naţiunile NATO nu sunt singure niciodată. Vreau să mulţumesc colegilor români pentru că sunt alături de noi, pentru că ne sprijină şi ne fac mai puternici", a subliniat Joe Biden. Totodată, el a mulţumit şi soldaţilor americani pentru serviciile aduse ţării lor.

Vicepreşedintele SUA a mai spus că strategia aliată constă în "revitalizarea NATO" astfel încât aceasta să iasă "mai puternică" din această criză.

În acest context, Biden a enumerat măsurile luate de NATO şi SUA pentru a întări securitatea statelor din regiune şi a precizat că scutul de la Deveselu va fi finalizat anul viitor.

În ceea ce priveşte summit-ul NATO din Ţara Galilor, din septembrie, Joe Biden şi-a exprimat speranţa că va fi un succes.

"Sprijinim intenţia aliaţilor europeni de a finaliza planul de contingenţă pentru aliaţii de la Marea Neagră la summit-ul din Ţara Galilor", a subliniat Biden.

Vicepreşedintele SUA şi soţia sa au fost întâmpinaţi la Aeroportul Otopeni, la scara avionului, de către ministrul de Externe, Titus Corlăţean şi de însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA, Duane Butcher.

Oficialul SUA a primit salutul Gărzii de Onoare. Ministrul Corlăţean i-a oferit soţiei vicepreşedintelui american un buchet de flori.

Joe Biden a sosit la Bucureşti la bordul Air Force 2, aeronavă destinată zborurilor vicepreşedintelui american. Zborurile preşedintelui SUA sunt gestionate de Air Force 1.

Termenul Air Force 2 este asociat cel mai adesea cu aeronava Boeing C-32, un 757 modificat cu care vicepreşedintele SUA zboară cel mai frecvent. Alte aeronave folosite ca Air Force 2 sunt Boeing C-40 Clipper, C-20B, C-37A şi C-37B.

Air Force 1 şi Air Force 2 sunt ambele vopsite în alb şi bleu, dar, potrivit presei americane, protocolul de la bordurile celor două avioane diferă: la bordul Air Force 2 nu se servesc băuturi alcoolice.

Vicepreşedintele Biden se va întâlni cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta. De asemenea, Biden, care va efectua vizitele alături de soţia sa Jill, se va întâlni cu reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi cu militari români şi americani. Vicepreşedintele SUA va evidenţia angajamentul Washingtonului pentru securitatea colectivă a membrilor Alianţei Nord-Atlantice şi va mulţumi României pentru contribuţiile la securitatea regională şi globală.

Vizita lui Joe Biden este cea mai importantă a unui oficial american în România în ultimii 5 ani, când tot vicepreşedintele SUA a venit la Bucureşti, în octombrie 2009.

Însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, a explicat pentru MEDIAFAX că Joe Biden va aborda şi problema luptei împotriva corupţiei.

România a făcut progrese imense în combaterea corupţiei, după cum s-a văzut în ultima perioadă, şi este important ca momentul acesta "să nu se piardă", a afirmat Butcher, precizând că vicepreşedintele american va veni la Bucureşti şi pentru a insista pe acest subiect.

"Un alt motiv al vizitei este de a încuraja România să se concentreze pe eforturile de combatere a corupţiei, de a avea instituţii independente puternice şi un bun mediu de afaceri. Vrem să reflectăm faptul că România a făcut progrese imense şi, de fapt, a ajuns un model pentru ţările din regiune în ce priveşte lupta împotriva corupţiei, după cum am văzut în ultima perioadă. Este important ca momentul acesta să nu se piardă, iar eforturile de combatere a corupţiei să continue", a declarat Duane Butcher.

Misiunea lui Biden la Bucureşti

Dincolo de subiectele anunţate, pe agenda discuţiilor va figura şi problema vizelor pentru români, dar oficialul american nu va putea face promisiuni ferme în acest sens. Autorităţile române vor aborda şi chestiunea noului ambasador american la Bucureşti, post vacant din 14 decembrie 2012.

De altfel, la sfârşitul lunii aprilie, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a discutat, la Washington, cu vicepreşedintele SUA, dar şi cu secretarul de stat, John Kerry, despre accelerarea procedurii de nominalizare a ambasadorului american la Bucureşti.

"Ministrul Titus Corlăţean a adresat rugămintea privind accelerarea procedurii de nominalizare a ambasadorului SUA la Bucureşti, subiect în legătură cu care vicepreşedintele Joseph Biden a confirmat că se află în atenţia administraţiei SUA", potrivit unui comunicat MAE.

Este posibil ca Joe Biden să aibă şi o misiune precisă, care va fi făcută public mult mai târziu. Aşa s-a întâmplat şi în 2009, când Biden a venit la Bucureşti pentru a discuta despre amplasarea elementelor scutului antirachetă pe teritoriul României. Dezvăluire care avea să fie făcută de preşedintele Traian Băsescu, la 13 aprilie 2010.

Cine este Joe Biden?

Născut la 20 noiembrie 1942 într-o familie catolică din Scranton (Pennsylvania, estul SUA), Joseph R. Biden Jr. a fost ales pentru prima oară senator de Delaware (est) în 1972, la vârsta de 29 de ani. La acea vreme, Barack Obama avea doar 11 ani.

Biden este unul dintre veteranii scenei politice americane cu cei 35 de ani de experienţă în Senat.

Începutul carierei sale politice a fost marcat de o dramă. La mai puţin de o lună de la alegerea sa ca senator, cu o săptămână înainte de Crăciun, soţia şi fiica acestuia în vârstă de 13 luni şi-au pierdut viaţa într-un accident rutier. Doar cei doi fii ai săi au supravieţuit.

Cel mai mare dintre aceştia, Beau, ocupă în prezent funcţia de Procuror general al statului Delaware şi a fost mobilizat în Irak. Celălalt fiu, Hunter, este avocat. Hunter Biden şi un prieten apropiat al fiului vitreg al secretarului de Stat John Kerry au devenit recent membri ai Consiliului de Administraţie al producătorului  ucrainean de gaze Burisma Holdings, controlat de către un fost oficial de rang înalt în domeniul securităţii şi energiei apropiat fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici.

Drama familială şi descoperirea unui anevrism cerebral în 1988 i-au întărit caracterul lui Joe Biden.

După mortea primei soţii, Joe Biden s-a căsătorit cu profesoara Jill Jacobs, cu care are o fiică.

Potrivit AFP, Biden, "un bărbat fermecător şi glumeţ" alături de care mulţi americani consideră că ar putea bea o bere, a fost un atu major pentru tabăra democrată în alegerile din 2008, în pofida predilecţiei sale de a face gafe şi declaraţii impulsive.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

/**/