VIDEO Plen reunit la Parlament. Guvernul şi-a angajat răspunderea pe Legea Bugetului şi modificările OUG 114 / Orban: De la 1 ianuarie, detaşările din privat să înceteze. Excepţie face personalul MAE

Plenul Parlamentului s-a reunit luni, de la ora 16.00, pentru ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea în vederea adoptării proiectului de buget pentru 2020.

Urmărește
2720 afișări

UPDATE Liderul deputaţilor PSD: Domnule Orban, luaţi manşa Guvernului din dealul Cotroceni

 Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD, a făcut apel la premierul Ludovic Orban, luni, în şedinţa Parlamentului pentru angajarea răspunderii de către Guvern pentru bugetul de stat, să preia "manşa Guvernului din dealul Cotroceniului" şi să-şi asume funcţia de şef al Executivului.

"Vă bateţi joc de copii acestei ţări şi îndrăzniţi că veţi contesta la CCR dublarea alocaţiilor. Învrăjbiţi oamenii exact ca Boc şi ne ameninţaţi că va trebui să alegem între pensii şi alocaţii. (...) Domnule Orban, vă spun eu de unde să luaţi bani. Eliminaţi clientela de partid, faceţi o colectare mai bună şi supraimpozitaţi odată pensiile speciale. Nu mai măriţi bugetele instituţiilor de forţă. Acolo aţi avea suficienţi bani, dar nu aveţi curaj, nu-i aşa? Fac un apel la dumneavoastră, luaţi manşa Guvernului din dealul Cotroceniului şi asumaţi-vă funcţia de prim-ministru, altfel guvernarea se mută definitiv acolo iar dumneavoastră veţi rămâne să puneţi în brad globuri şi să cântaţi colinde în Palatul Victoria", a declarat Alfred Simonis.

Acesta a citat dintr-o decizie CCR potrivit căreia Guvernul are doar atribuţia elaborării bugetului.

"Aş vrea să vă citez din decizia CCR 1657/2010 care spune foarte clar: Guvernul are numai atribuţia de a elabora şi a prezenta Parlamentului proiectul legii bugetului de stat iar aceasta, ca unică autoritate legiuitoare a ţării, îl dezbate şi îl aprobă prin vot", a precizat Simonis.

Totodată, social-democratul l-a ironizat pe ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, spunând "poate îi reglează cineva luminile să-şi facă un selfie reuşit".

"Domnule Cîţu, cum puteţi fi dumneavoastră arhitectul acestui buget? Cât tupeu puteţi avea să vorbiţi chiar dumneavoastră pe buget. Cu ce credibilitate...până se liniştesc colegii de la PNL, poate îi reglează cineva domnului Cîţu luminile să-şi facă un selfie reuşit", a afirmat liderul grupului deputaţilor PSD.

UPDATE Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea pe bugetul de stat pentru anul 2020, în faţa Parlamentului

Ludovic Orban a anunţat,luni, în plenul reunit al Parlamentului, că Guvernul îşi asumă răspunderea pe Legea bugetului de stat pentru anul 2020. Premierul Orban a precizat că au fost acceptate mai multe amendamente pentru suplimentarea sumelor destinate infrastructurii, dar şi pentru mediu.

"Avem amendamente pentru obiective din domeniul mediului prezentate de USR pentru operaţionalizarea sumalului masei lemnoase. Avem de asemenea alocări pentru sistemele mobile de măsurare a calităţii aerului şi pentru alte obiective importante din domeniul mediului. Sigur, că mi-ar fi foarte greu să trec în revistă toate amendamentele formulate. Există fără discuţie posibilitatea ca unele amendamente cu efecte benefice să nu le fi putut accepta. Credeţi-mă, este vital pentru România să dea un semanl ferm că porneşte lupta cu dezechilibrele economice, readuce bugetul de stat şi în general indicatorii macro-economci spre echilibru", a afirmat premierul Ludovic Orban, luni, în faţa plenului reunit al Paralamentului.

Premierul Ludovic Orban a precizat că au fost acceptate amendamente şi pentru suplimentarea sumelor alocate proiectelor de infrastructură, amintind de autostrăzile Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni sau Comarnic-Braşov, dar şi pentru întreţinerea drumurilor naţionale.

"Nu poţi să generezi cheltuieli la nesfârşit făra venituri. Oricine vine şi zice că vrea să dea ceva trebuie să spună de unde dă acei bani. Dacă ne permitem să cheltuim mai mult un an, doi, există riscul ca 10 ani de zile noi şi copii noştrii vor da o parte din resursele adunate la bugetul de stat, pentru a plăti datorii. Resursele financiare trebuie folosite pentru investiţi, ca într-o casă. Dacă nu schimbăm filozofia bugetară, dacă nu prioritizăm alocarea bugetului către investiţii şi creşterea calităţii educaţiei, creşterea calităţii în serviciul de sănătate, riscăm să ajungem la un momentdat, nu suntem departe, să nu ne ajungă bugetul să paltim salarii, pensii sau subvenţii de pensii", a atras atenţia premierul Orban, de la tribuna Camerei Deputaţilor.

Ludovic Orban a încheiat discursul, cerându-le parlamentarilor să "aibă încredere în acest buget, construit cu extrem de mare atenţie".

Guvernul a aprobat, luni, amendamentele depuse de partidele politice la proiectele de lege pentru care Executivul a hotârât să îşi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului, respectiv pe bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi modificările la OUG 114.

UPDATE Orban: De la 1 ianuarie, detaşările din privat să înceteze. Excepţie face personalul MAE

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, în şedinţa Parlamentului privind angajarea răspunderii de către Guvern pe modificările din OUG 114, că a depus în legislaţie prevederea ca de la 1 ianuarie detaşările din mediul privat să înceteze, excepţie făcând personalul Ministerului de Externe.

"Am introdus în lege ca de la 1 ianuarie să înceteze toate contractele prin detaşare din mediul privat în mediul public. A existat o practică ca în instituţiile publice să fie angajaţi prin detaşare oameni care fuseseră angajaţi în ONG-uri, în companii private care pur şi simplu erau detaşaţi fără niciun concurs, fără o testare a capacităţilor dacă au sau nu posibilitatea, calităţile, pregătirea profesională să exercite funcţia publică respectivă pur şi simplu au fost detaşaţi din privat, încălcându-se obligaţia ca funcţiile publice să fie ocupate prin concurs sau să fie ocupate prin detaşare sau prin transfer de la alte instituţii publice de către oameni care au exercitat funcţia publică şi despre care există clar o evaluare privitor la capacitatea girării funcţiilor publice", a explicat Ludovic Orban.

Şeful Executivului a precizat că Ministerul de Externe va avea termen până la 31 august pentru reglementarea situaţiei, menţionând că 50% dintre angajaţii personalului misiunilor diplomatice sunt din sistemul privat.

"De la 1 ianuarie, toţi cei care sunt astăzi angajaţi în sistemul public prin detaşare din sistemul privat li se încheie contractul cu o singură excepţie notabilă, personalul MAE. Le-am dat un timp, până la 31 august, să-şi reglementeze problema şi să-şi ocupe funcţiile cu oameni angajaţi în sistemul public, dar, la ora actuală, din personalul misiunilor diplomatice, aproape 50% sunt angajaţi prin detaşare din sistemul privat. Am fi lăsat misiunile diplomatice fără personal. Nu acceptăm o lungă perioadă de timp să persiste acest mecanism", a afirmat Orban.

Ludovic Orban a anunţat, în plenul reunit de luni al Parlamentului, că Guvernul îşi asumă răspunderea pe modificările la OUG 114.

UPDATE Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea bugetului asigurărilor sociale pe 2020

Ludovic Orban a anunţat, în plenul reunit al Parlamentului, că Guvernul îşi asumă răspunderea pe Legea bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor. Premierul a precizat că un amendament aprobat prevede creşterea de la 1% la 1,1% a comisionului de transmiterea prin intermediul Poştei Române.

„Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat a ţinut cont de Legea pensiilor aflate în vigoare, iar în proiectul de lege pe care l-am prezentat Parlamentului, am asigurat sumele necesare pentru creşterea pensiilor prevăzută în Legea pensiilor. Este lucrul cel mai improtant cuprins. Dintre amendamentele formulate, am aprobat un amendament care prevede comisionul care fusese iniţial de 1%, de transmitere prin intermediul Poştei Române, de 1% la 1,1%”a afirmat premierul Ludovic Orban, în plenul reunit de luni al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Violeta Alexandru a anunţat, luni, că plăţile sociale sunt în totalitate efectutate pe carduri, precizând că sunt probleme cu plata în teritoriu, din cauza capacităţii limitate a Poştei Române. Orban a subliniat că dacă Poşta doreşte aprobarea unui amendament la buget, trebuie să livreze „la termen”.

De asemenea, premierul i-a solicitata ministrului Transporturilor Lucian Bode să se asigure că Poşta Română finalizează acţiunea de distribuire a plăţilor sociale.

Guvernul a aprobat, luni, amendamentele depuse de partidele politice la proiectele de lege pentru care Executivul a hotârât să îşi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului, respectiv pe bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi modificările la OUG 114.

La momentul transmiterii acestei ştiri, Plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului se află în şedinţă comună, pentru ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea în vederea adoptării proiectului de buget pentru 2020.

Roman: Parlamentarii au depus 26 de amendamente la buget, printre care menţinerea sporurilor

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a declarat, luni, că iberali au depus 26 de amendamente pentru proiectul de buget, printre care finananţarea Start-Up Nation şi creşterea burselor pentru învăţământul dual. Totodată, parlamentarii au propus menţinerea sporurilor în 2020.

„Parlamentarii PNL au depus 26 de amendamente agreate de Guvern pentru bugetul de stat. O să fac referire doar la cinci dintre ele: creşterea burselor pentru învăţământul profesional dual de la 200 la 300 de lei. Al doilea amendament se referă la finanţarea pentru Start-Up Nation din credite de angajament, suma de un milion de lei. Al treilea amendament se referă la industria de apărare, tot credite de angajament 150 de mii de lei şi cred că este important, totodată, finanţarea pentru aeroportul Ghimbav-Braşov cu 50 de mii de lei”, a afirmat liderul deputaţilor PNL, Florin Roman.

Totodată, un amendament depus de Florin Roman şi deputatul Dan Vîlceanu se referă la menţinerea sporurilor şi plafonarea lor începând cu 2020.

„Sunt principalele amendamente depuse de către PNL pe bugetul de stat, iar alte amendamente au fost depuse pe OUG114. Aici, am depus, împreună cu Dan Vîlceanu, un amendament de menţinere a sporurilor în forma în care sunt plătite acum, iar o plafonare a lor la nivelul lui 2019, începând cu anul viitor, am gândit-o, practic, în doi paşi, pentru că ne puteam găsi în situaţia de a fi încălcate contracte colective de muncă şi de a se ajunge la litigii destul de numeroase”, a adăugat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici