Ludovic Orban susţine că nu va schimba propunerile de miniştri: Sunt extrem de mulţumit de prestaţia lor

Premierul desemnat Ludovic Orban a afirmat, miercuri, că e mulţumit de prestaţia candidaţilor propuşi pentru a face parte din noul Guvern şi că nu îi va schimba pe cei care au primit aviz negativ, deoarece a semnat acorduri cu mai multe partide şi asta ar însemna o încălcare a angajamentului. Totodată, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a afirmat, miercuri, că e dispus să organizeze o nouă rundă de audieri dacă Ludovic Orban vine cu propuneri noi la Ministerele care au primit aviz negativ în comisii.

Urmărește
272 afișări
Imaginea articolului Ludovic Orban susţine că nu va schimba propunerile de miniştri: Sunt extrem de mulţumit de prestaţia lor

Ludovic Orban susţine că nu va schimba propunerile de miniştri: Sunt extrem de mulţumit de prestaţia lor

„S-au încheiat audierile candidaţilor la funcţia de ministru, cei 16 candidaţi din Guvernul care va fi supus votului de învestitură luni, pe 4 noiembrie. Sunt extrem de mulţumit de prestaţia candidaţilor, s-au prezentat la înălţime şi trebuie să readuc aminte totuşi că nu a mai existat de mult un asemenea proces de audiere. Audieri care să dureze trei ore, audieri pe parcursul cărora să se pună zeci de întrebări de către parlamentari. Vă readuc aminte cum au decurs audierile miniştrilor din Cabinetele Grindeanu, Tudose şi Dăncilă, care au durat maxim jumătate de oră şi au fost formale. Votul dat în fiecare comisie este un vot consultativ. Am încredere în fiecare candidat de ministru, că are deplină capacitate de a conduce ministerul pentru care ş-am propus în cele mai bune condiţii, că are capacitatea fiecare să îndeplinească obiectivele din programul de guvernare”, a spus Ludovic Orban, după audierile din Parlament.

Premierul desemnat a afirmat că avizul negativ dat în comisii pentru trei miniştri desemnaţi, respectiv Florin Cîţu, Ion Ştefan şi Violeta Alexandru, reprezintă un vot politic de la PSD, care are majoritate în acele comisii, deşi nu mai are această legitimitate.

„Ne aflăm după o lungă perioadă de timp în care instituţiile statului au fost acaparate de un partid care nu are pic de respect faţă de cetăţeanul român, care a călcat în picioare legea şi a provocat nenumărate crize. Nu accept niciun fel de critică din partea PSD privind programul de guvernare. Programul PSD nu a fost altceva decât o colecţie de minciuni. S-a dat aviz negativ în trei comisii. Avizul negativ a fost dat din partea parlamentarilor PSD. Faptul că ei au majoritate în aceste trei comisii este rezultatul faptului că nu e respectat regulamentul Parlamentului. Ponderea reprezentării mai ales a PSD nu mai coincide cu ponderea parlamentară pe care o are astăzi PSD în Parlament, care e de 40%. Toţi miniştri ar fi primit aviz favoratbil. Nu accept ca evaluarea candidaţilor PNL la funcţiile de miniştri să fie făcută de PSD şi de parlamentarii PSD, nu mai au niciun fel de legitimitate să stabilească ei. Nu pot să accept ca evaluarea candidaţilor noştri să fie făcută de oameni care au propulsat în funcţie de miniştri reprezentanţi ai PSD care au distrus imaginea Ministerului. Mergem mai departe”, a mai spus Orban.

Liderul PNL susţine că nu va schimba propunerile la cele trei Ministere care au avut aviz negativ în comisii, deoarece a semnat acorduri politice cu mai multe partide şi acest lucru ar însemna o încălcare de angajament din partea lui.

„Noi am încheiat acorduri politice cu partenerii noştri, iar în acestea condiţiile care au fost negociate sunt de asemenea natură încât nu mai există posibilitatea să le schimbăm. Ca să schimbăm condiţiile din acordurile politice, ar trebui să aruncăm în aer toată construcţia, să nu ne respectăm angajamentele pe care ni le-am luat şi nu putem face acest lucru, pentru că aceste grupuri parlamentare deţin la ora actuală 225 de parlamentari, iar unele grupuri sunt în creştere. Şi la ALDE şi PMP sunt independenţi care îşi regândesc poziţia. Ca atare eu îmi respect angajamentele faă de partenerii instituţionali”, a subliniat Orban.

Audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului s-au încheiat. Trei liberali desemnaţi pentru a face parte din Guvernul Orban au primit aviz negativ, respectiv Florin Cîţu, propus la Finanţe, Ion Ştefan, propunerea pentru Dezvoltare şi Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii.

Potrivit calendarului aprobat de conducerea celor două camere ale Legislativului, votul pentru învestirea Guvernului Orban urmează să fie dat în plenul reunit al Parlamentului luni, de la ora 14.00.

Ciolacu îl invită pe Orban să vină cu alte propuneri pentru Ministerele care au primit aviz negativ

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a afirmat, miercuri, că e dispus să organizeze o nouă rundă de audieri dacă Ludovic Orban vine cu propuneri noi la Ministerele care au primit aviz negativ în comisii. El susţine însă că acest lucru ar trebui să se facă în timp util.

„Există trei miniştri care nu au primit aviz favorabil de la deputaţi şi senatori. Până acum, cutuma parlamentară, indiferent despre ce Guvern am vorbit a fost respectată. Vorbim de guvernele Cioloş, Ponta, Boc. Cei care nu au primit aviz au fost schimbaţi de prim-ministrul desemnat. Dacă premierul desemnat doreşte să facă acest lucru, atât eu cât şi preşedintele Senatului, domnul Meleşcanu, îi stăm la dispoziţie cu o rundă de audieri în timp util şi nepartinică, după cum s-a văzut în decursul acestor două zile, ca să ne încadrăm în calendarul cu votul de luni, 4 noiembrie, la ora 14.00", a afirmat Marcel Ciolacu, după audierile din Parlament.

 

Taguri:
orban,
guvern,
psd

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici