Macovei cere modificări de procedură pentru încetarea mandatului premierului, în noua Constituţie

Europarlamentarul PDL Monica Macovei anunţă că a depus la Comisia parlamentară de revizuire propuneri pentru modificarea Constituţiei, între care eliminarea prezumţiei de dobândire licită a averii şi o procedură de încetare a mandatului premierului, în oglindă cu aceea de numire a şefului Guvernului.

Urmărește
224 afișări
Imaginea articolului Macovei cere modificări de procedură pentru încetarea mandatului premierului, în noua Constituţie

Macovei cere modificări de procedură pentru încetarea mandatului premierului, în noua Constituţie (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Macovei anunţă, într-un comunicat remis marţi agenţiei MEDIAFAX, că a depus luni, la Parlamentul României, propuneri privind modificarea Constituţiei, cu rugămintea adresată Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României să le ia în discuţie în cadrul lucrărilor Comisiei.

Conform sursei citate, documentul a primit numărul de înregistrare 777/A/27.05.2013 şi a fost depus având în vedere invitaţia publică lansată de Comisia comună pentru trimiterea de sugestii privind revizuirea Constituţiei.

Monica Macovei prezintă succint propunerile pe care le-a depus la comisie.

Este vorba, în primul rând, despre eliminarea prezumţiei de dobândire licită a averii din art. 44 alin. 8 pentru a face posibilă aplicarea legislaţiei europene în materia confiscării în domeniul crimei organizate şi terorismului.

"Nu există astfel de prevederi în Constituţiile altor state din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii sau Canada, excepţia fiind Republica Moldova care a preluat prevederea din Constituţia României. Eliminarea alineatului 8 nu înseamnă lipsa de protecţie a proprietăţii. Proprietatea este garantată şi ocrotită constituţional, în mod explicit, de alineatele 1-7 ale articolului 44. Democraţiile consolidate garantează dreptul de proprietate fără prezumţia dobândirii licite a averii. Nu există nicio legătură între cele două (garantarea dreptului la proprietate şi prezumţia dobândirii licite a acesteia), această prezumţie având ca singur efect juridic protecţia averilor dobândite ilicit sau ilegal", se arată în comunicat.

Monica Macovei mai propune Parlament unicameral cu 300 de aleşi.

O altă propunere a europarlamentarului PDL este "introducerea unei proceduri de încetare a mandatului premierului (în oglindă cu procedura de numire)".

Macovei nu detaliază însă, în comunicatul de presă, ce a propus concret în privinţa acestei proceduri. Conform Constituţiei actuale, preşedintele desemnează candidatul la funcţia de prim-ministru, care cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Urmare a votului de încredere, preşedintele numeşte Guvernul. Tot Parlamentul poate retrage încrederea acordată Guvernului, prin adoptarea unei moţiuni de cenzură. Constituţia în vigoare mai prevede şi că "preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru".

Monica Macovei susţine şi ca suspendarea preşedintelui să fie iniţiată de Parlament, dar să fie stabilită de ICCJ, conform comunicatului, care nu oferă alte detalii.

Alte propuneri ale Monicăi Macovei sunt: eliminarea imunităţii parlamentarilor în materie penală; competenţa de judecare a parlamentarilor rămâne la ICCJ chiar dacă cel trimis în judecată îşi pierde calitatea de parlamentar în timpul mandatului, între două mandate sau nu mai devine parlamentar; introducerea incompatibilităţii pentru senatori şi deputaţi de a exercita în timpul mandatului profesia de avocat (pentru a se elimina posibilitatea acestora de a încheia contracte cu instituţii publice pe bază de clientelism sau de a influenţa procesul legislativ în favoarea unui client).

Conform propunerilor anunţate de Macovei, în cazul Ordonanţei de Urgenţă, "Parlamentul are un termen maxim de 5 zile libere pentru aprobarea sau respingerea ei", OUG intră în vigoare numai la data adoptării ei de către Parlament (publicării în MoF).

O altă propunere vizează menţionarea principiilor de bază ale statutului Avocatului Poporului - inclusiv condiţiile pentru demitere - şi a competenţelor în Constituţie, în vederea asigurării statutului independent al Avocatului Poporului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici