- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (05.03.2016, 18:25)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Macovei, despre interceptări: Sistemul costă 1 miliard de euro. Nu se poate face peste noapte, CCR ştie
Monica Macovei consideră că judecătorii CCR sunt "înţelepţi" şi vor acorda un răgaz de un an pentru ca DNA să achiziţioneze echipamentele necesare interceptărilor, dar şi o perioadă în care să fie valabile cele deja efecutate în dosarele în lucru, astfel încât acestea să nu fie aruncate în aer.
Urmărește
6413 afișări
Macovei, despre interceptări: Sistemul costă 1 mild de euro. Nu se poate face peste noapte, CCR ştie (Imagine: Silviu Matei / Mediafax Foto)
"În acest moment, toate serverele de interceptare sunt la SRI, ele costă foarte mult, peste 1 miliard de euro, în plus, ai nevoie de interpreţi pentru, de pildă, diferite dialecte arabe, nu doar pentru engleză sau franceză. Mai sunt activităţile de filaj sau de înregistrare ambientală, care sunt probe în procese sau în anchete", a precizat fostul ministru al Justiţiei, pe Facebook.
Ea mai spune că nu este vorba doar despre DNA, ci de DIICOT, iar toate echipamentele trebuie cumpărate. "Din aceste motive, nu se poate face o mutare peste noapte, a doua zi după motivarea deciziei Curţii Constituţionale. Şi ştiu asta şi judecătorii Curţii Constituţionale şi, de aceea, cred că au înţelepciunea să dea un termen de cel puţin un an de zile pentru a se cumpăra aceste servere şi pentru angajarea şi pregătirea personalului", a mai explicat liderul M10.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan.
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
Macovei mai spune că există mai multe variante de rezolvare: (1) o instituţie independentă, care să asigure interceptările pentru toţi procurorii şi poliţiştii din ţară (2) la parchete, cum este în Germania, dar trebuie concentrat într-un singur loc, pentru că va fi greu de dotat cu aparatură fiecare parchet în parte şi (3) sistemul american, unde FBI – serviciul de informaţii interne – are în competenţă şi criminalitatea federală şi foloseşte mijloace de supraveghere tehnică.
Fostul ministru al Justiţiei mai afirmă că, dacă în cazul condamnaţilor definitiv situaţia este clară, adică nu se revine asupra deciziei şi nu se pot face procese de revizuire, problema apare în legătură cu dosarele aflate în lucru sau sunt în proces – dosarul Microsoft, dosarele lui Mădălin Voicu şi Păun, dosarele lui Elena Udrea sau Alina Bica, ori cele cu preşedinţii de consilii judeţene.
"Dacă nu se dă un termen până la care să se procure această aparatură de supraveghere tehnică şi o perioadă în care să fie valabile interceptările deja efectuate, atunci s-a terminat cu anchetele şi cu aceste dosare – sunt aruncate în aer. Este ceva de neimaginat şi sunt convinsă că judecătorii CCR sunt înţelepţi şi vor da o perioadă de circa un an de zile – trebuie discutat cu Ministerul Justiţiei de cât timp este nevoie - pentru procurarea şi punerea în funcţiune a aparaturii", conchide fostul ministru al Justiţiei.
Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, a declarat joi că trebuie întărit Serviciul Tehnic al Direcţiei Anticorupţie prin care vor fi puse în aplicare autorizaţiile de interceptare, după ce va apărea motivarea CCR cu privire la neconstituţionalitatea interceptărilor făcute de servicii.
Pe 16 februarie Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul de Procedură Penală care reglementează supravegherea tehnică dispusă direct de procuror sau care poate fi făcută, la cererea procurorului, de către alte organe specializate ale statului. Judecătorii au cerut clarificarea sintagmei "alte organe specializate ale statului".
În acelaşi timp, joi, CCR a declarat neconstituţional alineatul din Codul de procedură penală care permitea revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, în cazul în care acestea s-au întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată ulterior neconstituţională.
Citeşte şi: Kovesi: Serviciul tehnic din DNA trebuie întărit, după publicarea motivării CCR cu privire la interceptări
Citeşte şi: Ilie Năstase:"Fac denunţ la DNA! Nu se poate! Mai stăm câţiva ani şi dărâmăm Naţional Arena"
Citeşte şi: Iohannis despre reînvestirea Codruţei Kovesi: Am fost informat, rezultatele DNA vorbesc de la sine
Citește pe alephnews.ro: Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Monica Macovei, despre discuţiile cu PNL pentru Primăria Capitalei: Noi excludem o alianţă cu PNL
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:23
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 21:21