Macovei: Politicianul care nu ia în seamă corupţia nu va aduce România mai aproape de Schengen

Europarlamentarul Monica Macovei a avertizat că politicianul care nu ia în seamă problema corupţiei din România sau răspunde "obraznic" statelor membre care o ridică "nu face decât deservicii României şi nu va aduce România mai aproape de Schengen".

Urmărește
419 afișări
Imaginea articolului Macovei: Politicianul care nu ia în seamă corupţia nu va aduce România mai aproape de Schengen

Macovei: Politicianul care nu ia în seamă corupţia nu va aduce România mai aproape de Schengen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Monica Macovei a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că Schengen este o zonă de încredere, iar toţi cetăţenii europeni îşi pun încrederea pe umerii românilor, pentru a se feri de infracţiuni.

"Problema corupţiei este reală şi politicianul care nu o ia în seamă sau răspunde obraznic statelor membre care ridică această problemă nu face decât deservicii României şi nu va aduce România mai aproape de Schengen. Schengen este o zonă de încredere, odată intrat prin România în spaţiul Schengen te duci în toată UE fără niciun control. Prin urmare, toţi cetăţenii europeni îşi pun încrederea pe umerii românilor de la frontieră, ai poliţiştilor, procurorilor, judecătorilor şi vameşilor, pentru a se feri de infracţiuni şi pentru respectarea legii. Sistemul Schengen înseamnă mult mai mult decât a fi în acest spaţiu fără frontiere", a spus Macovei.

Potrivit acesteia, sunt exemple de politicieni români care au spus: "Şi ce dacă avem corupţie, că şi Grecia sau Italia au", ceea ce înseamnă un mod foarte prost de a face lobby pentru România, este un "anti-lobby".

"Am auzit şi replici de genul: «Ce, suntem mai corupţi ca voi? Ce ne tot bateţi la cap cu politica asta?», care fac rău României. Trebuie să spunem că aşa este, pentru că este un adevăr. Aş face lobby pentru intrarea în Schengen, aşa cum am făcut pentru intrarea în UE. Da, avem corupţie, dar uite ce eficient ne luptăm cu ea, nu stăm cu mâinile încrucişate, avem şi mijloace de combatere. Avem şi rezultate şi să facem documente să le ducem. DNA este considerată una dintre cele mai bune instituţii anticorupţie din UE şi e dată ca exemplu", a mai spus Monica Macovei.

Monica Macovei participă, vineri, la Cluj-Napoca, la o conferinţă regională a asociaţiei M10, urmând ca duminică să îşi lanseze la Bucureşti, propriul partid.

Întrebată, joi, la Berlin, în cadrul conferinţei de presă comune susţinută cu preşedintele Klaus Iohannis, dacă se poate lua o decizie pe Schengen anul acesta în privinţa României, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că nu poate promite, dar a remarcat ultimele rapoarte pozitive MCV pentru ţara noastră, subliniind că vor fi discutaţi paşii următori în acest sens.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, în cadrul declaraţiei comune susţinută la Berlin, că România contează pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei soluţii care să permită avansarea spre realizarea obiectivului aderării la spaţiul Schengen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici