MAE: România a notificat UE cu privire la statele care nu respectă regimul de reciprocitate a vizelor

România a notificat deja instituţiile europene cu privire la acele state, printre care şi SUA, care nu respectă regimul de reciprocitate în materie de scutire de vize fată de cetăţenii români care călătoresc pe teritoriul unor state terţe, a precizat MAE, la solicitarea MEDIAFAX.

Urmărește
577 afișări
Imaginea articolului MAE: România a notificat UE cu privire la statele care nu respectă regimul de reciprocitate a vizelor

MAE: România a notificat UE cu privire la statele care nu respectă regimul de reciprocitate a vizelor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Conform obligaţiilor impuse prin prevederile recentului Regulament European 1289/2013, România a notificat deja instituţiile europene cu privire la acele state care nu respectă regimul de reciprocitate în materie de scutire de vize fată de cetăţenii români care călătoresc pe teritoriul unor state terţe aflate pe lista pozitivă a UE (Anexa II a Regulamentului 539/2001). SUA este unul dintre statele care constituie obiectul notificării", se arată în răspunsul MAE.

Regulamentul European 1289/2013 stabileşte un mecanism foarte clar cu anumite obligaţii pentru statele membre, pe de o parte, şi Comisia Europeană, pe de altă parte. "Odată declanşat, mecanismul de reciprocitate presupune o serie de etape şi termene pe care statele membre vizate, respectiv Comisia Europeană le parcurg în virtutea acestuia, finalitatea urmărită fiind aceea de a asigura, de către statul terţ vizat, reciprocitatea deplină cu privire la exonerarea de la obligativitatea deţinerii vizelor", a explicat MAE.

Totodată, MAE precizează că vor fi continuare negocierile bilaterale cu SUA pe tema vizelor.

"Demersul Comisiei Europene, în baza Regulamentului European 1289/2013, nu exclude posibilitatea ca statele membre să întreprindă şi demersuri bilaterale faţă de statele terţe în vederea obţinerii reciprocităţii în materie de vize. România are un dialog constant şi substanţial cu SUA, inclusiv în cadrul Grupului de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor, pe tema admiterii României în Visa Waiver, ultima reuniune a acestui grup având loc în luna ianuarie 2014", a mai precizat MAE.

De asemenea, Ministerul de Externe reaminteşte că rata de refuz a cererilor de viză a cunoscut în anul fiscal care s-a încheiat cea mai mare reducere, de la 17% în anul anterior la 11,5%.

În plus, România continuă demersurile în plan bilateral pentru accelerarea procesului de amendare a legislaţiei americane în materie de vize, care va crea condiţii mai permisive accederii în program.

CE nu intenţionează, în acest moment, să ceară SUA ridicarea vizelor pentru vreun stat membru UE, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt Michele Cercone, care nu a dorit să spună dacă au fost primite notificări în acest sens de la ţările ai căror cetăţeni au încă nevoie de viză pentru SUA.

"Comisia Europeană acordă o foarte mare importanţă principiului reciprocităţii şi solidarităţii. Am lucrat în acest sens şi vom continua să o facem. Asta înseamnă şi că trebuie să fim în contact cu partenerii noştri externi şi să încercăm să abordăm chestiunea pe cât de eficient putem", a precizat purtătorul de cuvânt al CE Michele Cercone, întrebat dacă Executivul de la Bruxelles a cerut SUA să-şi schimbe politica privind aplicarea vizelor pentru unele ţări europene.

Oficialul european a explicat că noul regulament, care a intrat în vigoare în decembrie 2013, prevede că statele membre care nu beneficiază de reciprocitate în cazul vizelor pot face o solicitare Comisiei, dar aceasta nu înseamnă că, în mod automat, CE va cere SUA ridicarea vizelor.

"Comisia va evalua şi va cerceta cu atenţie orice solicitare dar apoi va decide dacă următorul pas poate include şi o astfel de soluţie. În acest moment, nu există niciun fel de intenţie din partea CE să facă acest lucru", a subliniat Cercone.

Întrebat dacă CE a solicitat ţărilor în cauză "un update" privind relaţiile cu SUA sau Canada în privinţa vizelor, purtătorul de cuvânt a precizat că, "potrivit prevederilor noului regulament, statele membre trebuie să trimită notificări privind situaţiile de nereciprocitate înainte de 9 februarie 2014", iar acestea vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE.

La întrebarea dacă au fost primite notificări pe această temă din partea statelor membre, Michele Cercone a spus că mai sunt trei zile până la expirarea termenului.

EurActiv a scris, miercuri, citând surse diplomatice, că CE a solicitat SUA să ridice vizele pentru Polonia, România, Bulgaria, Cipru şi Croaţia, ţări ai căror cetăţeni încă au nevoie de viză pentru a călători în această ţară.

La 20 decembrie 2013 au intrat în vigoare modificările la Regulamentul 539/2001, care permit Uniunii Europene să reintroducă vizele pentru cetăţenii americani şi canadieni, în cazul în care Washington şi Ottawa nu ridică obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE.

Noul Regulament include un "mecanism de reciprocitate", care poate fi activat atunci când o ţară terţă ai cărei cetăţeni nu au nevoie de viză pentru a călători în UE aplică sau menţine obligativitatea vizelor pentru cetăţenii uneia sau mai multor state membre.

Aplicarea "mecanismului de reciprocitate" implică o procedură îndelungată, care poate fi declanşată doar la solicitarea unui stat membru ai cărui cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în state precum SUA şi Canada.

Dacă nu se întâmplă acest lucru, Comisia Europeană are la dispoziţie două soluţii: poate adopta impunerea, pe o perioadă de 12 luni, a vizelor pentru cetăţenii statului terţ sau poate înainta Parlamentului European şi Consiliului un raport de evaluare a situaţiei, în care explică de ce nu propune impunerea temporară a vizelor.

Bulgaria, Cipru, Croaţia, România şi Polonia sunt singurele ţări UE ai căror cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în SUA. Bulgarii şi românii sunt singurii cetăţeni europeni care nu pot călători fără vize în Canada.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici