- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (07.06.2012, 12:44)
- Marius Fratila ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MAE: România nu acordă cetăţenie în masă sau pe criterii etnice cetăţenilor din Ucraina
România nu duce o politică de acordare a cetăţeniei române în masă sau pe criterii etnice, nici în privinţa cetăţenilor Ucrainei şi nici în privinţa cetăţenilor altor state, precizează MAE, la solicitarea MEDIAFAX, cu privire la declaraţiile unui diplomat de la Kiev.
Urmărește
355 afișări
MAE: România nu acordă cetăţenie în masă sau pe criterii etnice cetăţenilor din Ucraina (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Legislaţia română în materie de cetăţenie este conformă pe deplin cu practicile internaţionale în acest domeniu, se arată în poziţia MAE referitoare la declaraţia lui Oleg Voloşin, directorul Departamentului de informare din Ministerul ucrainean de Externe, despre "actul neprietenos" al României prin distribuirea de paşapoarte româneşti în regiunile de graniţă.
De asemenea, MAE român subliniază că legislaţia României nu vizează un anume stat sau o anumită comunitate în privinţa acordării cetăţeniei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
"Legea cetăţeniei române nu prevede un regim diferit, mai favorabil, bazat pe criteriul etnic, ci doar stabileşte anumite facilităţi de natură procedurală, care se aplică foştilor cetăţeni români (precum şi descendenţilor acestora până la gradul III de rudenie), indiferent de originea etnică a acestora, care şi-au pierdut cetăţenia din motive istorice, independent de voinţa lor", se precizează în poziţia MAE.
"România a analizat cele mai importante sisteme europene în materie de acordare a cetăţeniei, concluzia fiind că există numeroase legislaţii naţionale similare, care prevăd condiţii mai puţin stricte pentru acordarea cetăţeniei, în cazuri justificate de relaţia specială existentă între potenţialul solicitant şi statul respectiv; principiile pe baza cărora România acordă cetăţenia română în regim procedural simplificat se regăsesc şi în legislaţiile altor state, inclusiv Ucraina", evidenţiază Ministerul român de Externe.
Totodată, MAE precizează că "partea română a dat permanent dovadă de deplină transparenţă şi de disponibilitate la dialog, inclusiv faţă de Ucraina, cu privire la prevederile legislaţiei române în domeniul cetăţeniei".
MAE precizează şi că "redobândirea cetăţeniei române nu este echivalentă cu dobândirea automată a unui document de călătorie (paşaport)".
"Condiţiile şi procedurile pentru dobândirea unui document de călătorie sunt reglementate distinct sub aspect legislativ de cele privind dobândirea cetăţeniei române, fiind necesară parcurgerea unor etape subsecvente în acest scop. De altfel, nu toate persoanele care redobândesc cetăţenia română solicită şi eliberarea unui document de călătorie", se mai arată în precizarea MAE transmisă MEDIAFAX.
Relaţiile dintre Ucraina şi România s-au îmbunătăţit în ultimii ani, dar mai există unele dispute, cum este cea privind livrarea de paşapoarte româneşti cetăţenilor ucraineni, "un act neprietenos", a declarat Voloşin, citat de postul naţional de radio NRCU în pagina online.
Potrivit lui Oleg Voloşin, în relaţiile dintre Bucureşti şi Kiev există o serie de neînţelegeri, în special din cauza livrării de paşapoarte româneşti în Ucraina, ţară care, potrivit Constituţiei, nu admite dubla cetăţenie.
"Le-am explicat în mod repetat colegilor noştri români că distribuirea de paşapoarte româneşti în regiunile de frontieră este un act neprietenos", a subliniat Voloşin.
El a precizat că Ucraina nu le interzice cetăţenilor săi să opteze pentru cetăţenia română, dacă doresc acest lucru. Însă, conform procedurilor, este necesară în prealabil renunţarea la cetăţenia ucraineană. "Este o problemă de securitate naţională", a afirmat acesta.
Voloşin a mai declarat că autorităţile ucrainene fac tot posibilul pentru a ţine sub control problema dublei cetăţenii în regiunile de frontieră. Conform oficialului, negocierile pe această temă cu România înregistrează progrese.
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46