MAE: România nu acordă cetăţenie în masă sau pe criterii etnice cetăţenilor din Ucraina

România nu duce o politică de acordare a cetăţeniei române în masă sau pe criterii etnice, nici în privinţa cetăţenilor Ucrainei şi nici în privinţa cetăţenilor altor state, precizează MAE, la solicitarea MEDIAFAX, cu privire la declaraţiile unui diplomat de la Kiev.

Urmărește
355 afișări
Imaginea articolului MAE: România nu acordă cetăţenie în masă sau pe criterii etnice cetăţenilor din Ucraina

MAE: România nu acordă cetăţenie în masă sau pe criterii etnice cetăţenilor din Ucraina (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Legislaţia română în materie de cetăţenie este conformă pe deplin cu practicile internaţionale în acest domeniu, se arată în poziţia MAE referitoare la declaraţia lui Oleg Voloşin, directorul Departamentului de informare din Ministerul ucrainean de Externe, despre "actul neprietenos" al României prin distribuirea de paşapoarte româneşti în regiunile de graniţă.

De asemenea, MAE român subliniază că legislaţia României nu vizează un anume stat sau o anumită comunitate în privinţa acordării cetăţeniei.

"Legea cetăţeniei române nu prevede un regim diferit, mai favorabil, bazat pe criteriul etnic, ci doar stabileşte anumite facilităţi de natură procedurală, care se aplică foştilor cetăţeni români (precum şi descendenţilor acestora până la gradul III de rudenie), indiferent de originea etnică a acestora, care şi-au pierdut cetăţenia din motive istorice, independent de voinţa lor", se precizează în poziţia MAE.

"România a analizat cele mai importante sisteme europene în materie de acordare a cetăţeniei, concluzia fiind că există numeroase legislaţii naţionale similare, care prevăd condiţii mai puţin stricte pentru acordarea cetăţeniei, în cazuri justificate de relaţia specială existentă între potenţialul solicitant şi statul respectiv; principiile pe baza cărora România acordă cetăţenia română în regim procedural simplificat se regăsesc şi în legislaţiile altor state, inclusiv Ucraina", evidenţiază Ministerul român de Externe.

Totodată, MAE precizează că "partea română a dat permanent dovadă de deplină transparenţă şi de disponibilitate la dialog, inclusiv faţă de Ucraina, cu privire la prevederile legislaţiei române în domeniul cetăţeniei".

MAE precizează şi că "redobândirea cetăţeniei române nu este echivalentă cu dobândirea automată a unui document de călătorie (paşaport)".

"Condiţiile şi procedurile pentru dobândirea unui document de călătorie sunt reglementate distinct sub aspect legislativ de cele privind dobândirea cetăţeniei române, fiind necesară parcurgerea unor etape subsecvente în acest scop. De altfel, nu toate persoanele care redobândesc cetăţenia română solicită şi eliberarea unui document de călătorie", se mai arată în precizarea MAE transmisă MEDIAFAX.

Relaţiile dintre Ucraina şi România s-au îmbunătăţit în ultimii ani, dar mai există unele dispute, cum este cea privind livrarea de paşapoarte româneşti cetăţenilor ucraineni, "un act neprietenos", a declarat Voloşin, citat de postul naţional de radio NRCU în pagina online.

Potrivit lui Oleg Voloşin, în relaţiile dintre Bucureşti şi Kiev există o serie de neînţelegeri, în special din cauza livrării de paşapoarte româneşti în Ucraina, ţară care, potrivit Constituţiei, nu admite dubla cetăţenie.

"Le-am explicat în mod repetat colegilor noştri români că distribuirea de paşapoarte româneşti în regiunile de frontieră este un act neprietenos", a subliniat Voloşin.

El a precizat că Ucraina nu le interzice cetăţenilor săi să opteze pentru cetăţenia română, dacă doresc acest lucru. Însă, conform procedurilor, este necesară în prealabil renunţarea la cetăţenia ucraineană. "Este o problemă de securitate naţională", a afirmat acesta.

Voloşin a mai declarat că autorităţile ucrainene fac tot posibilul pentru a ţine sub control problema dublei cetăţenii în regiunile de frontieră. Conform oficialului, negocierile pe această temă cu România înregistrează progrese.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici