MAE susţine că nu sunt întrunite condiţiile pentru adoptarea unui raport critic la adresa Republicii Moldova

MAE afirmă că România nu a considerat că sunt întrunite condiţiile pentru adoptarea unui raport critic în Consiliul Afaceri Externe la adresa R. Moldova. Reacţia vine după informaţii în spaţiul public potrivit cărora România ar fi blocat planurile adoptării unor concluzii privind R. Molodova în CAE.

Urmărește
781 afișări
Imaginea articolului MAE susţine că nu sunt întrunite condiţiile pentru adoptarea unui raport critic la adresa Republicii Moldova

MAE susţine că nu sunt întrunite condiţiile pentru adoptarea unui raport critic la adresa Republicii Moldova

"În legătură cu ştirile apărute în presă referitor la blocarea de către România a adoptării concluziilor privind Republica Moldova în Consiliul Afaceri Externe, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: România va continua să susţină parcursul european al Republicii Moldova şi să promoveze necesitatea implementării reformelor asumate în relaţia cu Uniunea Europeană. În acelaşi timp, în calitate de stat membru UE, România este deplin angajată în promovarea politicilor comune ale UE în relaţiile cu Republica Moldova, contribuind cu propria expertiză şi proiecte de asistenţă în procesul de consolidare a asocierii politice şi integrării economice dintre UE şi Republica Moldova, în conformitate cu angajamentele reciproce asumate prin Acordul de Asociere si Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (AA/DCFTA)", arată reprezentanţii MAE, sâmbătă, într-un comunicat de presă.

Ministerul de Externe adaugă că România susţine existenţa unui dialog constant între autorităţile Republicii Moldova şi Uniunea European pentru şi îndeplinirea angajamentelor Chişinăului în legătură cu reformele ţării.

"Considerăm că este foarte important ca Uniunea Europeană să promoveze în vecinătatea sa o politică echilibrată, coerentă şi pragmatică. România susţine desfăşurarea unui dialog constant şi substanţial între oficialii UE şi autorităţile Republicii Moldova, context în care sunt comunicate în mod direct poziţiile, aşteptările şi sprijinul UE pentru îndeplinirea angajamentelor Chişinăului şi în raport cu procesul de reforme. În acest sens, recent a avut loc la Bruxelles reuniunea Comitetului de Asociere UE - Republica Moldova, unde Uniunea Europeană a ridicat o serie de probleme şi a exprimat aşteptări, fiind discutate diverse soluţii pentru problemele de interes comun", potrivit sursei citate.

MAE mai precizează că partea română a considerat că nu sunt întrunite condiţiile pentru adoptarea unor astfel de concluzii în Consiliul Afacerilor Externe.

"Chiar dacă există acord la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene asupra relaţiilor cu Republica Moldova, în identificarea celor mai eficiente modalităţi de acţiune pot apărea unele nuanţe de abordare în cadrul formatelor de lucru. De altfel, dezbateri de acest gen au loc permanent la nivelul Uniunii Europene şi pe toate temele de politică externă. În consecinţă, România a considerat că nu sunt întrunite toate condiţiile pentru adoptare de concluzii CAE la acest moment. Menţionăm că, pe lângă ţara noastră, şi alte state membre ale Uniunii Europene au exprimat reticenţă cu privire la oportunitatea concluziilor CAE. Reamintim că în tot acest proces este importantă comunicarea extinsă a beneficiilor pentru cetăţeni a procesului de reforme asociat AA/DCFTA", conchide sursa menţionată.

Precizările MAE sunt făcute după ce în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora o serie de concluzii critice la adresa Republicii Moldova urmau să fie adopate în Consiliului Afaceri Externe, un raport care semnala îngrijorări cu privire la cazuri de intimidare şi presiune raportate în Republica Moldova. Conform informaţiilor din spaţiul public, proiectul cerea, printre altele, autorităţilor din R. Moldova ca alegerile parlamentare din 2019 să respecte principiile democratice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici