Mai multe tablete care monitorizează alegerile, schimbate după ce au prezentat probleme tehnice

Mai multe tablete prin care se face monitorizarea în timp real a alegerilor parlamentare au fost înlocuite după ce au prezentat probleme tehnice, între care două în judeţul Hunedoara şi una în judeţul Maramureş.

Urmărește
244 afișări
Imaginea articolului Mai multe tablete care monitorizează alegerile, schimbate după ce au prezentat probleme tehnice

Mai multe tablete care monitorizează alegerile, schimbate după ce au prezentat probleme tehnice (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Mai multe tablete prin care se face monitorizara în timp real a alegerilor parlamentare au prezentat probleme tehnice, duminică dimineaţa, acestea fiind imediat înlocuite de tehnicienii aflaţi pe teren pentru astfel de situaţii. Două cazuri au fost semnalate în judeţul Hunedoara şi unul în judeţul Maramureş. Situaţia este dinamică, potrivit reprezentanţilor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Pentru remedierea oricărei probleme tehnice şi pentru înlocuirea tabletelor, aproximativ 700 de tehnicieni se află pe teren, duminică, pregătiţi să intervină.

Alegerile parlamentare sunt monitorizate de (STS) cu ajutorul a 19.000 de tablete care pot detecta orice tentativă de vot multiplu şi care vor filma numărătoarea voturilor începând cu ora 21.00, după închiderea secţiilor de votare.

Sistemul de monitorizare al STS a fost creat în aşa fel încât orice tentativă de vot multiplu să poată fi depistată în timp real, iar numărătoarea voturilor va fi filmată, duminică, de la ora 21.00, cu ajutorul a 19.047 de tablete, operatorii acestora urmând să fie contactaţi imediat ce a fost constatată o neregulă de către angajaţii call center-ului STS, anunţă instituţia.

Tabletele sunt dotate cu două camere de filmat, una pentru scanarea cărţilor de identitate ale alegătorilor şi alta pentru secţia de votare. Filmările de la numărătoarea voturilor nu vor fi urmărite propriu zis, ci pentru orice modificare a stării tabletei, precum întreruperea filmării, sistemul de monitorizare al STS va fi alertat prin intermediul aplicaţiilor, care afişează în timp real chiar şi starea bateriei fiecărei tablete.

La predarea tabletei de către operator se va semna un proces verbal conform căruia dispozitivul conţine filmarea cu numărătoarea voturilor. Aplicaţia de monitorizare este făcută în aşa fel încât operatorul să nu poată şterge fişierele.

Potrivit reprezentanţilor STS, fişierele video vor fi stocate timp de trei luni într-un mediu securizat, pe hard disk-uri externe care vor fi puse doar la dispoziţia Biroului Electoral Central (BEC) şi a organelor de urmărire penală, dacă este cazul, putând fi utilizate ca probe în justiţie. Tabletele vor fi formatate, iar după trei luni de zile mediile de stocare ce conţin filmările vor fi distruse.

Totodată, după închiderea votului, preşedintele fiecărei secţii de votare va semna un proces verbal electronic cu datele colectate, care vor fi trimise automat la BEC şi publicate pe site-ul instituţiei la ora 24.00. Astfel se va putea afla câte voturi a primit fiecare candidat la alegerile parlamentare într-o anumită secţie de vot. Datele vor fi actualizate din 30 în 30 de minute.

Toate datele vor fi transmise printr-o reţea criptată, privată a statului şi nu prin internet, pentru a se evita un posibil atac cibernetic.

Pentru eventualele probleme tehnice care pot să apară, pe lângă cele 19.047 de tablete cu ajutorul cărora sunt monitorizate alegerile de duminică, STS are pregătită o rezervă de aproximativ 1.000 de dispozitive, inclusiv pentru cele 417 secţii de votare din diaspora.

Citeşte aici toate informaţiile despre alegerile parlamentare 2016

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici