Mai mulţi deputaţi de la PNL, USR şi UDMR vor ZI LIBERĂ de Înălţarea Domnului

Mai mulţi deputaţi PNL, un parlamentar USR şi unul UDMR au depus, luni, la Senat, un proiect care prevede ca Înălţarea Domnului să fie declarată zi liberă, susţinând că această zi reprezintă "un act de deplină încununare a misiunii de mântuire şi eliberare a omului de sub păcat".

Urmărește
35490 afișări
Imaginea articolului Mai mulţi deputaţi de la PNL, USR şi UDMR vor ZI LIBERĂ de Înălţarea Domnului

Mai mulţi deputaţi de la PNL, USR şi UDMR vor ZI LIBERĂ de Înălţarea Domnului

"Înălţarea Domnului, act de deplină încununare a misiunii de mântuire şi eliberare a omului de sub păcat, reprezintă certificarea că Iisus Hristos este Fiul care urcă de-a dreapta Tatălui ceresc. Aproape că nu există şcoală, instituţie de cultură ori primărie în România care să nu sărbătorească public şi solemn această zi de Înălţare şi de pomenire a Eroilor neamului, dublă ocazie de rugăciune, pomenire, amintire şi elogiere. Ca atare este firesc faptul că Parlamentul României să accepte declararea acestei zile de mare însemnătate spirituală, morală, identitară şi naţională, zi în care sărbătorim, actul final al operei Mântuitoare a lui Hristos, Înălţarea Domnuli, alături de comemorarea pioasă a celor care s-au jertfit pentru ca noi să trăim astăzi într-o ţară liberă, întreagă şi suverană, drept sărbătoare legală – zi nelucrătoare pentru toţi cetăţenii României", se arară în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Deputaţii PNL, Daniel Gheorghe şi Nicolae Neagu, principalii iniţiatori au proiectului mai precizează că România are cele mai puţine zile libere, comparativ cu alte state membre UE.

"Înălţarea Domnului, este alături de Naşterea Domnului (Crăciunul), Botezul Domnului, Învierea Domnului, Rusaliile şi Adormirea Maicii Domnului una dintre sărbătorile fundamentale ale tuturor creştinilor, indeferent de denominaţie. (…) Înălţarea Domnului este zi liberă în numeroase ţări europene precum sunt Germania, Franţa, Belgia, Austria şi multe altele. Trebuie să amintim şi că România are printre cele mai puţine zile libere comparativ cu ţările UE. Spre exemplu: 1. Malta – 38, dintre care 13 zile libere oferite cu ocazia sărbătorilor naţionale. 2. Spania – 34, dintre care 12 sărbători naţionale. 3. Bulgaria – 33, dintre care 11 sărbători naţionale. 4. Polonia – 33, 5. Cehia – 32, 6. Portugalia – 31. 7. Germania – 29, 8. Irlanda – 29, 9. Marea Britanie – 28, 10. Olanda – 27. Având în vedere cele expuse mai sus, consider ca fiind o obligaţie morală, culturală şi creştinească faţă de cetăţenii acestui stat, să declarăm ziua de Înălţarea Domnului, zi liberă!", potrivit sursei citate.

În schimb, deputatul USR, Iulian Bulai, a aunţat pe Facebook că nu va susţine acest proiect, precizând că o serie de argumente teologice dogmatice nu pot face obiectul unei expuneri de motive într-o iniţiativă legislativă şi că deja avem prea mule zile libere în România.

"Cred într-un stat laic, unde Biserica şi statul corespund unor nevoi diferite ale societăţii. Mai cred de asemenea că argumentele teologice dogmatice nu pot face obiectul unor expuneri de motive pentru a face legi în România. Există unii parlamentari care nu împărtăşesc opiniile de mai sus, de aceea un text de expunere de motive poate începe ca cel de mai jos. Aceşti colegi fac un deserviciu şi Bisericii şi Parlamentului. Nu voi susţine propunerea de zi liberă cu ocazia sărbătorii de Înălţare. Pentru că avem deja prea multe zile libere în România şi deja este jenant să adăugăm mai multe. Doar în ultimele 2 săptămâni am avut 3 zile libere. De exemplu, în Italia, ţară profund catolică, se transferă sărbătoarea de pe joi pe duminică. Deci nici măcar italienii nu sunt mai catolici decât papa. Unii parlamentari romani însă vor să fie mai catolici decât papa. Mă voi împotrivi şi pentru că această lege va exclude peste un milion de catolici şi protestanţi care nu vor avea parte de această zi liberă. Rar coincide Paştele catolic cu cel ortodox. Ergo şi Înălţarea" a explicat luni, pe Facebook, deputatul USR, Iulian Bulai.

Proiectul de lege este semnat de 15 parlamentari, printre care şi deputatul USR, Matei Dobrovie, deputatul UDMR, Szabo Odon, şi alţi aleşi liberali. Iniţiativa este depusă la Senat, prim for sesizat, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici